Annonce
Aarhus

Delemad og hygge: Ny restaurant klar i historiske lokaler

Asbjørn Kyed Sørensen er en af de tre folk bag den nye restaurant i Frederiksgade 74, Syv Ni 13. Pressefoto
Syv Ni 13 har overtaget Michelin-restauranten Substans' lokaler i Frederiksgade, hvorfra man er klar med social dining til det unge madpublikum.

AARHUS: Frederiksgade 74 har fået nyt liv. Og en ny restaurant.

Lokalerne har en vis historik og madmæssig tyngde, da først Le Canard, som var en af landets bedste restauranter, og siden Michelin-restauranten Substans har boltret sig i køkkenet.

Men nu er Substans rykket til Aarhus Ø, og det har givet plads til Syv Ni 13, der fredag åbnede for første servering.

En restaurant, der først og fremmest vil kendes for social dining, et økonomisk vinkort og god stemning.

Bag den nye restaurant står en trio, der alle har baggrund hos Dining Six, der driver Restauranterne KÖD, Basso og Klokken.

Frederik Hejberg Pedersen, Kalle Møller Jensen og Asbjørn Kyed Sørensen glæder sig over at være i gang med deres fælles satsning.

- Det er en stor beslutning at starte sit eget. Men jeg er lige blevet færdig med jura-studiet, så nu havde vi muligheden, og da dette lokale blev ledigt, var det bare at hoppe ud i det, siger Asbjørn Kyed Sørensen, der indrømmer, at der er en vis ærefrygt over at overtage så markante lokaler.

- Det er da et pres, men vi er her for at lave god mad, der også er i et andet pris-niveau, så vi glæder os bare, siger han.

Annonce

Delemad

De tre venner havde fuldt booket de første dage, og åbningen fredag er gået over al forventning.

Nu glæder de sig til at blive en restaurant for byens mange studerende.

- Vi har gjort det sådan, at man kan komme og få tre-fire retter og dele en flaske vin til samme pris som en tur i biografen, fortæller Asbjørn Kyed Sørensen, der sammen med de to andre ejere har sat en ære i at gøre et besøg hos Syv Ni 13 til en social oplevelse.

- Vi vil gerne, at maden starter en samtale. At man får nogle fælles oplevelser ved bordet i stedet for at sidde med en enkelt hovedret hver især.

Derfor er der både en a la carte-mulighed, hvor alle retterne koster 120 kroner for to, eller - hvis man har mod på det - at springe ud i en fast menu, som køkkenet har valgt ud med først tre snacks og derefter syv retter, der deles ved bordet.

Den nye restaurant holder åbent mandag-onsdag 17-21 og torsdag-lørdag 17-22, men man har lukket søndag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronavirus: Nye patienter testet på Aarhus Universitetshospital

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce