Annonce
Debat

'Dem der siger, at det ikke kan lade sig gøre, skal lade vær' med at afbryde os, der allerede er i gang'

Susanne Hoeck, Journalist og udviklingskonsulent

Min far har utallige gange genfortalt historien om, da jeg som 4-årig ville i land fra vores båd med krabbespand, sandlegetøj og badering under armen.

Hans advarende ord "det går ikke, du falder i vandet", udløste selvfølgelig en "kan-selv-vil-selv-reaktion", selvom projektet var dømt til at mislykkes. Min far lod mig fortsætte. Det værste, der kunne ske, var jo, at ungen røg i vandet og nemt kunne fiskes op igen, våd og en erfaring rigere.

Jeg kravlede over søgelænderet med mit udstyr, undervurderede afstanden mellem bro og båd og endte i split. Måtte lade spand være spand for at have to hænder fri til at hage mig fast i fortøjningen for ikke at ende i baljen. Min far sprang til og reddede mig, inden armkræfterne slap op.

Da han havde et fast og trygt greb i kraven på min redningsvest, så jeg ham triumferende i øjnene, og bekendtgjorde, som sandt var: "Jeg faldt IKKE i vandet." Hvilket han anerkendte uden at skælde ud. Og som nævnt har han ikke forspildt en anledning til at genopfriske historien gennem hele min barndom.

Jeg er overbevist om, at episoden har haft betydning for mange af mine livsvalg og også er en af årsagerne til, at jeg drages af mennesker, projekter, visioner, som indeholder noget, som nogen hurtigt afviser med "det kan ikke lade sig gøre".

Det får mig til at reagere som tyren på den røde klud, dog sjældent aggressivt og med livet som indsats, men med et behov for at bevise, at det meste kan lade sig gøre, hvis vi vil have det til at lade sig gøre - sammen.

Derfor elsker jeg citatet i overskriften, som initiativtagerne til 'Vaskeriet' står bag. Et fantastisk lokalt projekt, hvor private og kommunale kræfter er forenet og nu har fået international opmærksomhed som et foregangseksempel på, at partnerskaber mellem ildsjæle og 'systemet', kan lykkes.

Nogen har handlekraft, andre har ressourcer. Modsætninger mødes, og der kan være brug for at bygge bro mellem parterne, for at visioner bliver til handling og handling til resultater. Brobyggerne er dem, der kan se det hele oppefra. Dem, der kan se meningen i en fælles sag, uanset om vi vil redde verdenshavene eller bare gøre det nemmere at shoppe på Strøget, hvis man sidder i kørestol.

I Aarhus er vi beriget med organisationen Sager der Samler, som netop er den slags brobyggere. Dem, der forstår skismaet i, at alle som regel både vil opnå noget og sætter noget på spil. Dem, der formår at forene de egoistiske behov i et frugtbart fællesskab til gevinst for alle.

I dag er dagen derpå. Den fælles sag i december er for mange af os at gøre julen til hjerternes fest. Uanset hvor forskellige vi er, hvilke behov vi har, og hvad vi kan bidrage med. Håber det er lykkedes for dig - måske med en engel fra oven som den hjælpsomme brobygger. Og hvis ikke, så er chancen der igen om præcis et lille års tid. Det KAN lade sig gøre. Hvis vi vil det. Sammen. Glædelig jul.

Brobyggerne er dem, der kan se det hele oppefra. Dem, der kan se meningen i en fælles sag, uanset om vi vil redde verdenshavene eller bare gøre det nemmere at shoppe på Strøget, hvis man sidder i kørestol.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lup på køkken, jordvarme og ridebane: Dan Jord involveret i stor svindelsag i boligforening

Annonce