Annonce
Debat

'Dem der siger, at det ikke kan lade sig gøre, skal lade vær' med at afbryde os, der allerede er i gang'

Susanne Hoeck, Journalist og udviklingskonsulent

Min far har utallige gange genfortalt historien om, da jeg som 4-årig ville i land fra vores båd med krabbespand, sandlegetøj og badering under armen.

Hans advarende ord "det går ikke, du falder i vandet", udløste selvfølgelig en "kan-selv-vil-selv-reaktion", selvom projektet var dømt til at mislykkes. Min far lod mig fortsætte. Det værste, der kunne ske, var jo, at ungen røg i vandet og nemt kunne fiskes op igen, våd og en erfaring rigere.

Jeg kravlede over søgelænderet med mit udstyr, undervurderede afstanden mellem bro og båd og endte i split. Måtte lade spand være spand for at have to hænder fri til at hage mig fast i fortøjningen for ikke at ende i baljen. Min far sprang til og reddede mig, inden armkræfterne slap op.

Da han havde et fast og trygt greb i kraven på min redningsvest, så jeg ham triumferende i øjnene, og bekendtgjorde, som sandt var: "Jeg faldt IKKE i vandet." Hvilket han anerkendte uden at skælde ud. Og som nævnt har han ikke forspildt en anledning til at genopfriske historien gennem hele min barndom.

Jeg er overbevist om, at episoden har haft betydning for mange af mine livsvalg og også er en af årsagerne til, at jeg drages af mennesker, projekter, visioner, som indeholder noget, som nogen hurtigt afviser med "det kan ikke lade sig gøre".

Det får mig til at reagere som tyren på den røde klud, dog sjældent aggressivt og med livet som indsats, men med et behov for at bevise, at det meste kan lade sig gøre, hvis vi vil have det til at lade sig gøre - sammen.

Derfor elsker jeg citatet i overskriften, som initiativtagerne til 'Vaskeriet' står bag. Et fantastisk lokalt projekt, hvor private og kommunale kræfter er forenet og nu har fået international opmærksomhed som et foregangseksempel på, at partnerskaber mellem ildsjæle og 'systemet', kan lykkes.

Nogen har handlekraft, andre har ressourcer. Modsætninger mødes, og der kan være brug for at bygge bro mellem parterne, for at visioner bliver til handling og handling til resultater. Brobyggerne er dem, der kan se det hele oppefra. Dem, der kan se meningen i en fælles sag, uanset om vi vil redde verdenshavene eller bare gøre det nemmere at shoppe på Strøget, hvis man sidder i kørestol.

I Aarhus er vi beriget med organisationen Sager der Samler, som netop er den slags brobyggere. Dem, der forstår skismaet i, at alle som regel både vil opnå noget og sætter noget på spil. Dem, der formår at forene de egoistiske behov i et frugtbart fællesskab til gevinst for alle.

I dag er dagen derpå. Den fælles sag i december er for mange af os at gøre julen til hjerternes fest. Uanset hvor forskellige vi er, hvilke behov vi har, og hvad vi kan bidrage med. Håber det er lykkedes for dig - måske med en engel fra oven som den hjælpsomme brobygger. Og hvis ikke, så er chancen der igen om præcis et lille års tid. Det KAN lade sig gøre. Hvis vi vil det. Sammen. Glædelig jul.

Annonce

Brobyggerne er dem, der kan se det hele oppefra. Dem, der kan se meningen i en fælles sag, uanset om vi vil redde verdenshavene eller bare gøre det nemmere at shoppe på Strøget, hvis man sidder i kørestol.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce