Annonce
Debat

'Dem der siger, at det ikke kan lade sig gøre, skal lade vær' med at afbryde os, der allerede er i gang'

Susanne Hoeck, Journalist og udviklingskonsulent

Min far har utallige gange genfortalt historien om, da jeg som 4-årig ville i land fra vores båd med krabbespand, sandlegetøj og badering under armen.

Hans advarende ord "det går ikke, du falder i vandet", udløste selvfølgelig en "kan-selv-vil-selv-reaktion", selvom projektet var dømt til at mislykkes. Min far lod mig fortsætte. Det værste, der kunne ske, var jo, at ungen røg i vandet og nemt kunne fiskes op igen, våd og en erfaring rigere.

Jeg kravlede over søgelænderet med mit udstyr, undervurderede afstanden mellem bro og båd og endte i split. Måtte lade spand være spand for at have to hænder fri til at hage mig fast i fortøjningen for ikke at ende i baljen. Min far sprang til og reddede mig, inden armkræfterne slap op.

Da han havde et fast og trygt greb i kraven på min redningsvest, så jeg ham triumferende i øjnene, og bekendtgjorde, som sandt var: "Jeg faldt IKKE i vandet." Hvilket han anerkendte uden at skælde ud. Og som nævnt har han ikke forspildt en anledning til at genopfriske historien gennem hele min barndom.

Jeg er overbevist om, at episoden har haft betydning for mange af mine livsvalg og også er en af årsagerne til, at jeg drages af mennesker, projekter, visioner, som indeholder noget, som nogen hurtigt afviser med "det kan ikke lade sig gøre".

Det får mig til at reagere som tyren på den røde klud, dog sjældent aggressivt og med livet som indsats, men med et behov for at bevise, at det meste kan lade sig gøre, hvis vi vil have det til at lade sig gøre - sammen.

Derfor elsker jeg citatet i overskriften, som initiativtagerne til 'Vaskeriet' står bag. Et fantastisk lokalt projekt, hvor private og kommunale kræfter er forenet og nu har fået international opmærksomhed som et foregangseksempel på, at partnerskaber mellem ildsjæle og 'systemet', kan lykkes.

Nogen har handlekraft, andre har ressourcer. Modsætninger mødes, og der kan være brug for at bygge bro mellem parterne, for at visioner bliver til handling og handling til resultater. Brobyggerne er dem, der kan se det hele oppefra. Dem, der kan se meningen i en fælles sag, uanset om vi vil redde verdenshavene eller bare gøre det nemmere at shoppe på Strøget, hvis man sidder i kørestol.

I Aarhus er vi beriget med organisationen Sager der Samler, som netop er den slags brobyggere. Dem, der forstår skismaet i, at alle som regel både vil opnå noget og sætter noget på spil. Dem, der formår at forene de egoistiske behov i et frugtbart fællesskab til gevinst for alle.

I dag er dagen derpå. Den fælles sag i december er for mange af os at gøre julen til hjerternes fest. Uanset hvor forskellige vi er, hvilke behov vi har, og hvad vi kan bidrage med. Håber det er lykkedes for dig - måske med en engel fra oven som den hjælpsomme brobygger. Og hvis ikke, så er chancen der igen om præcis et lille års tid. Det KAN lade sig gøre. Hvis vi vil det. Sammen. Glædelig jul.

Annonce

Brobyggerne er dem, der kan se det hele oppefra. Dem, der kan se meningen i en fælles sag, uanset om vi vil redde verdenshavene eller bare gøre det nemmere at shoppe på Strøget, hvis man sidder i kørestol.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce