Annonce
Debat

Dem, der tror, at klimatosser er tosser, har intet fattet

Tosseri: Det vil gå over i historien, at Pia Kjærsgaard på EU-valgaftenen på TV, med røde kinder brugte udtrykket klimatosser om de mange tusinde mennesker i Danmark – og i verden, må man formode - der er så dybt optaget af klimaudviklingen i verden, at de f.eks. finder på at deltage i klimamarcher og demonstrationer. Klimatosser! Tænk, at Folketinget har en formand, der er så tosset, at hun kalder klimabevidste borgere for tosser!

Det er en skændsel. Dette høje embede. Fra dette embede burde der udgå visdomsord, overblik, rummelighed og tolerance, og ikke stupiditet, snæversyn, eksklusion og intolerance.

Jeg forstår nu på en artikel i Berlingske 28. maj, at der i DF’s bagland, fra en lang række lokalformænd, lyder en sjælden hård kritik af partiledelsen i kølvandet på partiets katastrofale EU-parlamentsvalg. De lokale ledere efterlyser en mere offensiv tilgang til klimaudfordringerne. Jeg ved ikke, hvordan partitossen vil fortolke og reagere på dette, men hun kan jo næppe smide de mange lokale ledere ud af partiet.

Tosser er de, der ikke forstår, hvad der sker i verden og i Danmark, og hvad der derfor er behov for. Det fik jeg en meget bevægende og stærk oplevelse af den selvsamme morgen, hvor Berlingske bragte denne nyhed. Jeg deltog i et møde på Gentofte Kommunes rådhus. I én af kommunens folkeskoler (Maglegårdsskolen) har man gennem et års tid arbejdet med at uddanne børn og unge til at blive bevidste verdensborgere med viden om bæredygtighed, klimaudviklingen, FN’s verdensmål mm. Jeg overværede denne morgen, hvordan nogle af eleverne fremlagte resultaterne af arbejdet med disse emner. Med på internetforbindelser var mennesker fra bl.a. Milano, Zürich og Boston. Jeg overværede denne morgen, hvad nogle af disse klimatosser véd, tror, håber og gør – og jeg kan sige: De er ikke tosser.

Annonce
Steen Hildebrandt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce