Annonce
Debat

Demokratiet er under forvandling: Sammen skaber vi et bedre Aarhus

"Borgerne vil gerne deltage mere aktivt og have større indflydelse på de beslutninger, der træffes på rådhuset og Christiansborg, end det repræsentative demokrati tillader og giver mulighed for. Så demokratiet trænger til et serviceeftersyn. Der er behov for større nærhed mellem borgere og politikere", skriver Peter Nørskov. Arkivfoto: Kim Haugaard

DEBAT: Stadig flere løsgængere, partihoppere og -shoppere og stadig færre medlemmer i de politiske partier. Er demokratiet i krise? Nej, men det er under forvandling – hurtig og tiltrængt forvandling. Og den forvandling skal vi sammen sikre bliver til gavn for Aarhus Kommune og samfundet som helhed.

I dag er færre end fire procent – svarende til 150.000 – danskere medlem af et politisk parti. Mit eget parti, Socialdemokratiet, kan mønstre godt 30.000 medlemmer, og det samme gælder Venstre. For 25 år siden var medlemstallet i begge partier det dobbelte. Samtidig er valgdeltagelsen faldende og tilliden til politikerne dalende.

Betyder det, at borgerne er henfaldet i apati og resignation? På ingen måde. Borgerne er i samme periode blevet meget mere kompetente, kritiske og antiautoritære. Borgerne vil gerne deltage mere aktivt og have større indflydelse på de beslutninger, der træffes på rådhuset og Christiansborg, end det repræsentative demokrati tillader og giver mulighed for. Så demokratiet trænger til et serviceeftersyn. Der er behov for større nærhed mellem borgere og politikere.

Annonce


Resultatet er et hybridt demokrati med nye, spændende roller til såvel politikere, borgere som den kommunale administration.


I dag har borgerne høringsret i forhold til lokal- og kommuneplaner og ret til at gøre indsigelse i fredningssager. Men borgerne kommer ofte helt uforskyldt til at fremstå som stopklods for og kritikere af udviklingen.

Vi har skabt et modstandsdemokrati i stedet for et medspilsdemokrati. Og det skyldes, at borgerne alt for ofte inddrages for sent i beslutningsprocesserne. Det oplever jeg selv som bestyrelsesmedlem i Fællesrådet Brabrand-Årslev. En frustration, som jeg er sikker på deles af andre fællesråd og borgere i kommunen.

Kodeordet er samskabelse. Det betyder ikke, at politikerne skal afgive det politiske ansvar, men politikerne er i mangel af et svindende politisk bagland i stadig højere grad afhængig af borgernes input og engagement. Det handler om at skabe fælles ejerskab til udviklingen af vores kommune.

Både i udlandet og herhjemme bliver der i kommuner ivrigt eksperimenteret med nye former for samskabelse mellem borgere og politikere. I Hedensted Kommune, hvor jeg arbejder til daglig, har man f.eks. inviteret borgerne ind i det politiske maskinrum, hvor de deltager i udvalgsarbejde og etableret en borgerbank, hvor borgerne kan melde ind på de sager, de interesserer sig for og gerne vil inddrages i at komme med løsninger til.

Og i Aarhus bliver der eksperimenteret med borgersamlinger og borgerting, der kan være med til at rådgive politikerne og kvalificere beslutningerne. Den vej skal vi videre ad.

Den store udfordring bliver imidlertid at sikre, at det ikke kun bliver Tordenskjolds soldater men et repræsentativt udsnit af borgerne, der bliver inddraget og får medejerskab til løsningerne.

Samskabelsen stiller også nye krav til det politiske lederskab. Det er politikernes opgave at være med til at identificere og definere problemerne, skabe retning i problemløsningen og deltage i udviklingen af nye løsninger, men også at mobilisere støtte og opbakning til at gennemføre de nye løsninger.

Resultatet er et hybridt demokrati med nye, spændende roller til såvel politikere, borgere som den kommunale administration.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

Stiften mener: Bliv ved med at drømme om forandring og fornyelse i Aarhus

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Annonce