Annonce
Østjylland

Demonstration for fællesskab på Justesens Plæne: Lad ikke Anden Verdenskrig gentage sig

Der er arrangeret antiracisme-demonstrationen i Randers på søndag den 19. maj. Modelfoto: Iris/Scanpix
En vifte af foreninger byder op til dans og kager mod racisme på søndag den 19. maj

RANDERS: Søndag 19. maj står en række foreninger i spidsen for demonstrationer i Randers, København, Odense, Århus og Aalborg. Dagens overskrift er et nej til diskrimination, racisme og fascisme.

- Arrangementet udspringer af en snak mellem en række enkeltpersoner, som efterfølgende er gået hjem til vores respektive foreninger, fortæller en af arrangørerne i Randers, Lise Baastrup.

Lise Baastrup er medlem af Enhedslisten, og har så sent som i efteråret været med i et forsøg på at nedtone en Rasmus Paludan-demonstration i Jennumparken i Randers.

Hendes egen bevæggrund for at være med i sådan en demonstration er en frygt for, at vi i 2019 er på vej mod at gentage de fejltagelser, der endte så katastrofalt med Anden Verdenskrig.

- Jeg bliver bange, fordi jeg kan se de samme tendenser, som satte det hele i gang dengang - i 1930'ernes Tyskland. Lige nu er det også en lille gruppe, der tordner mod muslimer. Men den lille gruppe har så meget medvind, at vi ser, at der er partier, der denne gang stiller op til det kommende folketingsvalg med tydeligt racistiske programmer. I dag er det muslimer og ikke jøder, det går ud over. Det er skræmmende, siger Lise Baastrup.

Hun fortæller, at hun nu hører beretninger fra indvandrere, der fortæller, at deres børn bliver mobbet, når de spiller fodbold. Noget, der aldrig er sket tidligere.

Søndagens demonstration starter på Rådhustorvet og fortsætter til Justesens Plæne, hvor der vil være musik, taler, kaffe og kage.

De foreninger, der anbefaler demonstrationen, er SOS racisme, Venligboerne, Kurdisk Forening, Randers mod Nedskæringer og Folkebevægelsen for Social Retfærdighed.

- Hvor mange deltagere, vi vil kunne mobilisere, aner jeg ikke. Men det er vigtigt, at der kommer rigtig mange etniske danskere. Jeg er ikke blind for, at der er ekstreme muslimer, som står for en ekstrem kvindeundertrykkelse. Men vi må aldrig forfalde til at sætte lighedstegn mellem ekstremister og en hel religion, siger Lise Baastrup.

Demonstrationen slutter med, at deltagerne tager hinanden i hænderne og på den måde bygger bro for fællesskabet.

Lise Baastrup er medarrangør af antiracismedemonstrationen i Randers på søndag den 19. maj. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce