Annonce
Kronik

Lars Svendsen anbefaler: Her er den århusianske Michelin-guide

Man kan selvfølgelig også, som jeg, melde sig helt ud af det Michelin-tyranni og i stedet interessere sig for en anden form for århusiansk ’Michelin-guide’.

Annonce

En gang om året fylder det franske madanmelder-dynasti Michelin ekstraordinært meget i medierne og hos de kulinariske feinschmeckere. Det er, når der uddeles stjerner til sublime restaurationer. En stjerne er nærmest uopnåelig, to stjerner gives kun til efterkommere af mad-guder og for at opnå tre stjerner skal man være af en anden verden.

Ud over at være en anelse dekadent, så forekommer Michelin-stjerneuddelingen også temmelig besynderligt - ja, nogle vil endog hævde, at det foregår på lemfældig vis. Ifølge flere eksperter får Aarhus og Østjylland ikke, hvad området fortjener og burde have - idet der også i år kun blev givet én stjerne til tre forskellige spisesteder. Hvilket vil sige, at mesterkokken Wassim Hallal atter måtte nøjes med kun den ene stjerne, som han og Frederikshøj i forvejen har fået, siden byen blev grundlagt. Det er ganske enkelt ikke fair, og man skal være overmåde retskaffen – og måske lidt naiv – for ikke at få en mistanke om, at der i det dér Michelin-foretagende måske foregår noget korridor-snak, som ikke alle kender til.

Man kan selvfølgelig også, som jeg, melde sig helt ud af det Michelin-tyranni og i stedet interessere sig for en anden form for århusiansk ’Michelin-guide’. Nemlig særlige steder, hvor man kan købe ind til de kulinariske frembringelser, man eksperimenterer med hjemme i sit eget køkken. Det kan godt blive en tour de force rundt til udsalgsstederne i Aarhus og omegn, men det er hele besværet værd. Lær din by at kende – og bliv duperet over hvor smukt et opland, vi også har.

Salling Super er et fremragende sted at starte touren rundt blandt århusianske topleverandører til både det ganske almindelige danske – og måske især til det finere franske køkken. Her er spitzenklasse-produkterne samlet på ét sted: Alverdens grøntsager, slagter med det fineste kød, fiskeafdeling, osteri, bager og et vinlager med alt og mere til i ædle druer. Og kommer det til specialprodukter som krydderier og andre eksotiske spidsfindigheder, så er Salling Super vist byens eneste sted for slige sager, nu da Chas E. er flyttet til Risskov og har droppet de mange berusende dufte af tjære, tang, tovværk og dild.

Nye kartofler skal hjembringes i triumf fra havnen i Hou, den første søndag i sæsonen, hvor kartoffelavleren fra Samsø himself er taget over med færgen, og fra et campingbord ved Caféen faldbyder guldklumperne. Senere på sæsonen kan man gå et trin op til den ultimative smag, når man i Hous Havnekiosk kan købe poser med kartofler fra Tunø. Det blir' ikke bedre.

Jordbær kan man tage med fra Kurt Bisgaard i Ajstrup på vejen hjem, hvor man i øvrigt også kan købe alt i grønsager. Vel hjemme i byen igen kan de gode oste købes hos enten Lading Ost på Kridthøj eller hos BT og Lindved Ost på Ingerslev Torv. Og når man er i nabolaget, så kør til slagteren i Odensegade og køb et stykke af Danmarks udenfor konkurrence bedste rullepølse. 100 meter derfra byder Slagterriget på Skt. Pauls Kirkeplads på så mange spændende kødudskæringer og pålægsvarianter, at der bare ikke er mere at komme efter. Byens absolut bedste hakkede kødfars til dansk bøf med bløde løg kræver dog en tur til Den glade Slagter i Tranbjerg Centret, og når man så alligevel er der, må man ikke snyde sig selv for en portion af deres vidunderlige hjemmelavede kartoffelsalat.

Fiskeforretninger er et kapitel for sig selv, men vi er i den forbindelse i Aarhus forkælede ud over alle grænser. Der er ’byens bedste specialbutik 2019’ Fisken & Gemüsen på Kridthøj Torv eller giganterne på fiskerihavnen, henholdsvis Havnens Fiskehus eller P. Clausens Fiskehandel – Danmarks ældste af slagsen.

Bagerbrød er et problem her i byen, for én er god til rundstykker, én til basser, én til franskbrød, én til rugbrød og én til kager – men kun én er allround god til det hele: den lille undseelige bagerbutik Briançon på Aaboulevarden. Her er alt brød godt, som i GODT.

Jeg kunne have nævnt flere århusianske Michelin-madleverandører, men det må blive en anden gang. Jeg nøjes med denne subjektive dosmerseddel, som jeg så til gengæld overstrør med glitrende stjerner. Velbekomme.

Lars Svendsen, skribent og foredragsholder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Sexisme: Er der en kvinde til stede?

Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce