70 ÅR: Som ung var David Byrne stærkt indadvendt og utilpas i sociale situationer. Nærmest autistisk ifølge ham selv.
Meget af den musik, der gjorde ham og hans succesfulde avantgardeband, Talking Heads, berømte, handlede om fremmedgørelse, og som frontmand var han selv kendt for sin akavede og kantede stil.
Men den skotskfødte amerikaner David Byrne, der lørdag den 14. maj fylder 70 år, er vokset fra det.
- Nu kan jeg tale med fremmede. De ved ikke, hvem jeg er, hvad jeg laver eller noget andet, men nogle gange er jeg ude at vandre, og hvis nogen kommer ned ad stien, siger jeg altid "hej" til dem, fortalte han tidligere i år til avisen New York Times.
Den kunst, der kommer ud af David Byrnes kringlede hjerne, er også med årene undergået en forvandling.
Han er først og fremmest kendt for den intellektuelle, iørefaldende og nyskabende musik, Talking Heads producerede fra 1975 og halvandet årti frem. De stod bag klassikere som "This Must Be the Place", "Once in a Lifetime" og "Burning Down the House".
I top af sin slags
Allerede dengang var den særprægede Byrne sammen med bandet fremme i skoene med videokunst og designæstetik kombineret med et satirisk kommenterende udtryk.
Talking Heads-koncertfilmen "Stop Making Sense" fra 1984, blandt andet berømt for David Byrnes enorme jakkesæt, er også anset som en af de bedste i sin genre.
Som en sand multikunstner har Byrne siden Talking Heads-dagene begået sig som sangskriver, skuespiller, instruktør, film- og pladeproducer og forfatter.
Han har rettet sin alsidige skaberkraft mod et væld af genrer og udtryksformer: skæve soloplader, film, tv- og radio, popkunst, opera og sågar en discomusical om den tidligere filippinske præsidentfrue og kleptokrat Imelda Marcos.
Med årene er hans kunst blevet mere rettet mod fællesskab og forbindelser, hvilket man kunne opleve de senere år i hans Broadway-show "American Utopia", der er blevet filmatiseret af Spike Lee.
Ser lysere på det
David Byrne indrømmede også for nylig, at han er blevet mere optimistisk med årene. Med netmagasinet "Reasons to be Cheerful" forsøger han at fremhæve de gode ting, der også sker i verden.
- Det giver mig håb om, at ikke alt er på vej ned ad bakke, siger han til The Guardian.
Han har også i mange år været en dedikeret cyklist og har skabt kunstfærdige cykelstativer til New York City, hvor han har boet siden sine unge år.
Helt udadvendt er David Byrne dog ikke blevet endnu. Den runde fødselsdag lørdag vil han i hvert fald ikke gøre meget ud af, siger han til The Guardian:
- Jeg vil gerne undgå den. Jeg rejser måske lidt væk for at undgå forpligtelsen til at holde en fest med venner eller noget.