Annonce
Debat

Den alternative vej

Vælgerne forventer og belønner politikere, der taler op og ikke ned til hinanden, til vælgerne og til samfundet.

Alternativet har i den grad formået at sætte en ny dagsorden i dansk politik. Fra at være udskreget som latterligt og lettere hånligt blive betragtet som en perifer døgnbrænder, står partiet nu til stor fremgang, og leder Uffe Elbæk er blevet en figur, som må tages alvorligt.

Det i en grad, så Socialdemokraternes »krigsminister«, gruppeformand Henrik Sass Larsen, har fundet det nødvendigt at kalde Alternativet for »et bluffnummer«. Tro mod sin strategi, henter Elbæks sit overskudsagtige modsvar hos Gandhi, og udlægger i Jyllands-Posten, at Sass Larsen er gået fra fase et, som er den totale ignorering, til fase to, latterliggørelsen, til fase tre, angrebet.

Og siger så endvidere til Sass & Co, at de bare kan slå løs: »Vi er nødt til at give hinanden plads til at være forskellige.«

Annonce

Det er til at forstå den frustration, Socialdemokraterne - og for den sags skyld mange andre partier - føler i forhold til Alternativet. Det nye parti er nemlig den ål, der er svær at holde fast i, og især Elbæk-strategien om at møde al kritik med et smil og i øvrigt bare som princip ikke anerkende de ellers velkendte christiansborgske spilleregler hidser mange op. Men pointen ved Alternativets succes er, at den faktisk er reel. Det er ikke bare Elbæk og partifæller, der har gang i et oprør mod de gængse politiske spilleregler, det er også vælgerne, der i vid udstrækning ser Alternativet som netop det - et alternativ. En vej væk fra politikere, der taler grimt til og om hinanden, der taler mere til frygten end til håbet, der taler om reformer frem for om drømme og som i det hele taget i udstrakt grad forsømmer at vise nye veje fremad.

Alt kan naturligvis ikke løses med et alternativ, der alene bare vil gøre alt på nye måder. Men de øvrige partier gør klogt i at tage ved lære af succesen, fremfor blot at forsøge at slå den ned med de velkendte metoder, som i øvrigt aldrig har virket. Henrik Sass Larsen har tidligere med lige så ringe held slået ud efter SF, Enhedslisen, De Radikale samt samtlige borgerlige partier.

I den borgerlige lejr har Liberal Alliance høstet succes ved blandt andet at sige nogle af de ting, som Venstre er holdt op med. Og selv om Venstre og Socialdemokraterne har en stærk pointe i, at de to sammen med De Radikale tilsyneladende er de eneste partier, som aktivt går magten i møde og dermed også er klar til de politiske kompromiser, der skal til, så skal der andet og mere til end økonomiske analyser fra finansministeriet (der i øvrigt som oftest rammer skævt) for at få vælgerne i tale. Man behøver næppe at sidde i rundkreds og nedsætte alternative arbejdsgrupper for det hele, men i det mindste bør de 'gamle' partier nok tage ved lære af det egentligt centrale, som Alternativets succes er udtryk for. Nemlig at vælgerne forventer og belønner politikere, der taler op og ikke ned til hinanden, til vælgerne og til samfundet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Debat

Kristendemokraterne er tilfredse, men der er stadig noget at kæmpe for: Det, der ikke er svært, skal være nært

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce