Annonce
Udland

Den argentinske peso styrtdykker efter overraskende valg

Ronaldo Schemidt/Ritzau Scanpix
Argentinas præsident, Mauricio Macri, led et stort nederlag i weekenden, og det har rystet landets valuta.

Jorden skrider voldsomt under tilliden til Argentinas økonomi.

Det står klart mandag efter et overraskende resultat ved weekendens primærvalg. Her led den siddende præsident et stort nederlag

Den argentinske valuta, pesoen, faldt mandag med hele 30,3 procent til et rekordlavt niveau, der betød, at man skulle betale 65 peso for en dollar.

Det forhold er siden steget lidt og ligger mandag aften på cirka 52 peso for en dollar.

Det argentinske aktiemarked styrtdykkede også.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters drattede det med omkring 31 procent målt på det toneangivende argentinske Merval-indeks.

Argentinas nuværende og markedsvenlige præsident, Mauricio Macri, har den seneste tid tøjlet markedernes frygt. Han har blandt andet landet flere aftaler med Den Internationale Valutafond (IMF).

I weekenden led han dog et overraskende stort nederlag ved primærvalget, og det har sat spørgsmålstegn ved landets fremtidige kurs.

Bedst ud af primærvalget kom præsidentens rival Alberto Fernandez fra venstrefløjen. Han fik godt 15 procentpoint flere stemmer end Macri.

- Markedet er begyndt at indregne en betalingsstandsning. Markedet er ikke parat til at lade tvivlen komme Fernandez til gode, siger Edwin Gutierrez, chef for nye markeder hos Aberdeen Asset management, til Bloomberg News.

Den endelige afstemning om Argentinas kommende præsident finder sted 27. oktober. Flere eksperter vurderer det ifølge BBC som usandsynligt, at Mauricio Macri kommer til at fortsætte i embedet.

- Det bliver en ekstrem hård periode for argentinske aktiver, vurderer Marcin Lipka, senioranalytiker hos mægleren Cinkciarz.pl, over for Bloomberg News.

Han spår, at pesoen kan blive svækket til hele 100 peso for en dollar.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fiskerihavnen er til liv og fiskeri – ikke langtidsparkering

Det er ikke noget mere trist, end når vi mister nogle af de unikke miljøer, vi har i byen. Kommunen har ændret reglerne for parkering på havnen, så området kan slippe for bilister, der kommer og stiller bilen i otte timer. Og det er en god idé. Fiskerihavnen skal ikke være til opmagasinering af transportmidler, men et sted, hvor der kan skabes liv og drives forretning til glæde for alle århusianere. Men når de to konkurrerende fiskehandlere på Fiskerivej i samme ombæring står sammen og råber op om, at de nye regler er skadelige for deres forretning, blandt andet fordi man samtidigt fjerner flere af pareringpladser på Fiskerivej for at give plads til cyklister, så er det også en vigtig pointe. Hvis der ikke længere kan være havnerelateret virksomhed på havnen, så er iveren efter at vækste og gøre byen til en cykelby kommet for vidt. P. Clausens Fiskehandel og Havnens Fiskehus er institutioner i Aarhus, og man flytter ikke bare virksomheder, der larmer og lugter til et andet sted i byen. De skal ligge på havnen, og derfor er det glædeligt, at blandt andre Venstres Hans Skou er gået ind i sagen for at sikre, at der fortsat kan drives forretning på Fiskerihavnen. Siden er der gået politisk forvirring og en slags mudderkastning i den mellem de to rådmænd, (for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) og for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R)), som ikke kan blive enige om, hvem der har ansvaret for, at de nye regler i første omgang gik igennem. Det er heller ikke det væsentligste. Det er i stedet, at der bliver lavet en ændring, så man både slipper for pendlerne samtidigt med, at man gør stedet attraktivt for fiskehandlernes kunder, for Havnens Varmestue og for de to restauranter på Fiskerivej. Forleden var det netop Venstres Hans Skou og Bümyamin Simsek, der sikrede, at en populær vinhandler på Kystpromenaden kunne blive, selvom planerne var, at deres bygning skulle rives ned og erstattes af noget nyt. På den måde sikrede de et sted, der giver havnen liv. Lad os håbe, de gør det samme med parkeringsituationen på Fiskerivej.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Annonce