Annonce
Fødselsdage

Den danske professor bag euroen

Niels Christoffer Thygesen, professor emeritus i økonomi. Han regnes af sine kolleger for den internationalt set mest indflydelsesrige danske økonom nogensinde. Fredag 13. december fylder han 85 år. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Niels Thygesen er en af de danske embedsmænd, der har haft mest magt. Han havde en vigtig rolle, da euroen skulle laves. Fredag 13. december fylder han 85.

85 Nogle mennesker bliver bare ved og ved, selv om der løber flere og flere år på livserfaringen.

Mange ville nok føle det mest naturligt at slappe af i haven, foran fjernsynet eller med noget helt tredje, når de som Niels Christoffer Thygesen bliver 85 år 13. december.

Men økonomen Thygesen er still going strong inden for det felt, han har beskæftiget sig indgående med, nemlig Europas økonomi, nærmere betegnet euroen.

Selv om han er oppe i 80'erne, har han alligevel været formand for Det Europæiske Finanspolitiske Råd, der som uafhængigt organ rådgiver EU-Kommissionen om euroområdets økonomiske kurs. Rådet blev oprettet i 2016. I april i år blev Niels Thygesen genudpeget som formand for en periode på tre år.

Den danske topøkonom ved, hvad han snakker om, når han udtaler sig om euroen. Han regnes for at være blandt de mest indflydelsesrige danske økonomer overhovedet, selv om det kun er en udvalgt skare, der har hørt hans råd. De er som oftest faldet bag lukkede døre.

Det er hans forskning i, hvordan pengevæsen og nationalbank skal skrues sammen, og hans evne til at forklare politikerne, hvad det hele går ud på, der har bragt ham vidt.

Han har været medlem af et utal af økonomiske komitéer, udvalg og kommissioner. Blandt andet Delors-Komitéen. Her var han en af tre uafhængige pengepolitiske eksperter, der sammen med nationalbankcheferne i 1988-1989 udarbejdede spillereglerne for og konstruktionen bag Den Økonomiske Monetære Union (ØMU) og den fælleseuropæiske valuta, euroen. Den er hans hjertebarn, selv om den har været ude i stormvejr flere gange.

Niels Thygesen glæder sig over, at det lykkedes med den europæiske møntunion. Men han har indimellem haft svært ved at skjule sin skuffelse, når politikere løb fra løfterne bag euroen.

For 11 år siden gik han på pension fra professorstillingen ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet. Men det har ikke fået ham til at stoppe med at blande sig i styringen af europæisk økonomi. Det kan han fortsætte med i hvert fald to og et halvt år endnu fra sin formandspost i Det Europæiske Finanspolitiske Råd.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];