Annonce
Aarhus

Den Gamle By genopbygger håndværkernes gamle mødested

Erik Bjerre Fisker kravlede gennem en lem i gulvet for at komme ned til de oprindelige gulvbrædder. Foto: Axel Schütt

Den Gamle By er i gang med at opbygge laugssal fra 1931 og undersøger gulv og vægge i biografen Øst for Paradis.

AARHUS: En gammel sal, som Håndværkerforeningen i Aarhus har brugt til laugssal, bliver født på ny i Den Gamle By. Lige nu er et detektivagtigt arbejde i gang for at finde ud af, hvordan gulvet og farverne på væggene var.

I de seneste dage har håndværkere og farvekonservator været på besøg i biografen Øst for Paradis i Paradisgade, fordi laugssalen engang har ligget der. Ja, faktisk har den siden været tre steder i byen.

Det er to forskellige steder i Klostergade samt Toldboden på havnen. Det var her, Den Gamle By i 2013 hentede delene til salen. Siden har de ligget i magasin, men nu skal de ind i Ringstedhuset, som er ved at blive opført i købstadmuseet. Huset er fra begyndelsen af 1900-tallet, og da det blev taget ned, var det Centralhotellet i Ringsted. Det ligger nu over for Pouls Radio i 1974-kvarteret. På hjørnet af Sønderbrogade og Nygade i museet.

Aarhus Haandværkerforening

Aarhus Haandværkerforening blev oprettet i 1848. Foreningen holder i dag til på Nordhavnsgade 4. Foreningen blev dannet i 1848, og de første lokaler lå hos Harmonien i Vestergade.

Foreningen skulle videreføre laugenes tidligere funktion med at styre mængden af håndværkere i byen. Grundlovens vedtagelse i 1849 satte dog en stopper for denne funktion.

I 1868 stod håndværkerforeningens nye bygninger i Paradisgade klar. Der var både forsamlingslokaler, billardlokaler, bibliotek og restaurant.

I 1885 købte foreningen en bygning i Klostergade som blev indrettet til Aarhus Svendehjem, fordi mange svende rejste rundt i landet som en del af deres oplæring.

Laugssalen blev indviet i 1931 og i 1957 flyttet til Klostergade. I 2007 blev den flyttet til Toldboden og i 2013 overdraget til Den Gamle By. Salen var stort set uskadt efter Schalburgtage under krigen og blev derefter centrum for foreningens virke.

Kilde: Aarhus Wiki

Mikroskopet på væggen forstørrer farven, som kan ses på skærmen. Nynne Raunsgaard Sethia og Torsten Lykke Nielsen i gang med detektivarbejdet. Foto: Axel Schütt

På opdagelse

- Her kan jeg se noget farve, siger Nynne Raunsgaard Sethia, mens hun holder et mikroskop på et område, hvor hun har skåret tapetet op, i en af biografsalene.

- Den ser lysebrun ud, og nu går jeg hjem og undersøger den nærmere, siger farvekonservatoren fra Den Gamle By. Og ganske rigtigt. Senere på dagen ringer hun og siger, at den er god nok. Dele af tapetet var lysebrunt i laugssalen.

Men der var også planter på tapetet, og farven på dem skal også bestemmes. Det må vente.

Forinden har bygningsarkæolog Erik Bjerre Fisker, som også er med på missionen, fundet ned til det originale parketgulv i biografsalen, så endnu en milepæl er nået i opklaringen.

Laugssalen som den så ud omkring 1932. Paneler, lamper og andet interiør har Den Gamle By opmagasineret. Foto: Den Gamle By

Mange af de originale ting fra håndværkernes sal har Den Gamle By, og de bliver sat ind, så laugssalen formentlig kan stå klar i maj 2019.

- Inden vi gik i gang i Øst for Paradis, vidste vi ikke, om vi overhovedet kunne finde spor af det gamle. Men vi ville ærgre os voldsomt, hvis udsmykningen findes, og vi ikke havde forsøgt at lede efter den, forklarer vicedirektør Allan Leth Frandsen.

Hensigten er at finde spor af maling fra 1931, og med i biografen er også malerformand i Den Gamle By Torsten Lykke Nielsen.

- Aarhus Haandværkerforenings unikke laugssal åbnede i Øst for Paradis' nuværende sal C i 1931. Dengang ejede håndværkerforeningen hele ejendommen, som rummede en stor festsal, adskillige mødelokaler, keglebane, billardlokale, bibliotek med læsesal og en veldrevet restaurant. Vi har billeder af salen, og her kan man tydeligt se vægmalingen. Men billederne er desværre kun i sort/hvid, så det hjælper ikke alverden, siger Allan Leth Frandsen.

Laugssalen vil blive indrettet som den oprindeligt så ud i Paradisgade. De fleste af de smukt udskårne paneler og døre samt møbler og lysekroner, fem styk, er bevaret og kan sættes op. Kassetteloftet kan stadig ses, men fungerer som loft i biografen, så det skal fremstilles på ny.

- Til det har vi fundet en billedskærer i Aabenraa, og han er godt i gang, siger Erik Bjerre Fisker.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Annonce