Annonce
Aarhus

Den Gamle By: Her er alt hvad julehjertet begærer

Det mest pyntede juletræ i Den Gamle By. Juleinspektør Anna Wowk Vestergård retter til. Foto: Axel Schütt
Masser af juletræer med pynt og mad og drikke i lange baner er noget af det, Den Gamle By byder på.
Annonce

AARHUS: Alt hvad et julehjerte kan begære kan opleves i Den Gamle By.

Når julen åbner i det århusianske købstadmuseum lørdag 23. november, kan gæster ikke alene se og få julens historie fortalt. De kan også købe æbleskiver og gløgg, ja alt hvad der hører til. Selv en lille julebrandert kan man pådrage sig, for øl hører julen til, og det var sådan det begyndte, hvis vi går helt tilbage til vikingetiden. Dengang drak man jul.

Og vaniljekranse og honninghjerter bliver der rift om. Sidste år ved juletid solgte Den Gamle By 18.459 vaniljekranse og 16.706 honninghjerter, og de bager dem selv i eget bageri midt i byen.

Forberedelserne er i fuld gang. Der bliver hamret og savet, klistret og pyntet, der bliver brygget og bagt, og snart vil levende mennesker stå klar for at vise rundt og fortælle om julen.

- Sidste år kom der 152.000 i juleperioden, siger Anna Wowk Vestergård. Hun er Den Gamles Bys nye juleinspektør, så hun har ansvaret for, at julen bliver vist og fejret ordentligt på museet.

Højdepunkter i julen i Den Gamle By

  • Det fattige hjem i Lille Rosengården i Vestergade
  • Peters Jul i Købmandsgården
  • Smag på julen på Torvet
  • Julens historie i Borgmestergården
  • Julepyntede 1927-butikker
  • 1927-hjemmet i Havbogade
  • 1974-butikkerne i Sønderbrogade
  • Familiejulen i kernefamiliens 1974-hjem i Tårnborg
Annonce

Blå stearinlys

Et stort grantræ på torvet har fået julenisser af træ til at vogte over sig. Gæster kan komme penge i munden på dem, og de indsamlede skejser går til Julemærkefonden.

- Nisserne er kopier af nogle, der stod i Horsens i 1950'erne og 1960'erne. Dengang blev de brugt til indsamling af penge til mindre bemidlede, forklarer Anna Wowk Vestergaard.

På torvet og i nogle af gaderne er der boder, hvor gæster kan købe juleknas, og på turen rundt i husene får vi historien om, hvordan julen har udviklet sig.

Det første juletræ stod hos familien Lehmann i København i 1914. Folk troede ikke, at nogen kunne finde på at tage et træ ind i stuen, så de satte stiger op til det lehmanske hjem og fik syn for sagn. Den var god nok. Siden spredte skikken sig rundt i købstæderne.

Der var også blå stearinlys på træet hos Lehmans. Det var for at fejre Holsten, men det hørte snart op, og derefter var der kun røde og hvide lys i træerne.

Annonce

Blindebuk med undertoner

I borgmestergården er der forskellige tableauer med julen i gamle dage. I 1625 handlede det mest om grød og kager, og der var lavet kors i brød og grød, for det var en religiøs fest. Det drejede sig om mad og fællesskab, og gaverne var ofte mad.

Et sted er der halm på gulvet som symbol på stalden i Bethlehem, hvor Jesus blev født.

- Efter festen sov alle sammen, og karl og pige i huset krøb ofte tæt sammen, og det brød præsten sig ikke om, forklarer Anna Wouw Vestergaard og gør opmærksom på, hvordan lys og mørke var en stor del af oplevelsen i julen.

Der er også en julestue fra Ludvig Holbergs tid i 1700-tallet. Her blev der leget julelege, for eksempel blindebuk.

- Det var ikke børnelege, men for unge karle og piger, og det gik lystigt til med blandt andet kysselege. En julebuk blev sendt ind i form af en udklædt karl, og jo mere sjofelt, han talte, jo bedre, forklarer Anna Wouw Vestergaard.

Julenisserne på Torvet kan fodres med penge. Anna Wowk Vestergaard og Niels Rahbæk, der har lavet nisserne. Foto: Axel Schütt
Annonce

Gås med spillekort

Til julen i 1848 - efter treårskrigen - sang familierne Peter Fabers "Højt fra træets grønne top", og stearinlysene var absolut røde og hvide. Til udebrug digtede Peter Faber "Sikken voldsom trængsel og alarm".

Kokkepigen gik til bageren for at få gåsen steget, og for at markere, hvor gåsen hørte til, fik den et halvt spillekort i rumpen. Den anden halvdel fik kokkepigen, og når hun viste det, fik hun udleveret den stegte gås.

Der er jul over det hele i museet, også i 1927 og 1974-bydelene, og børnene kan lege i et særligt afsnit med overdimensionerede genstande. En rutsjebane er en tagrende, en trappe er lavet af store bøger, og der er skuffer i en kæmpekommode.

Selv det ret nye hus med bilforhandling er blevet involveret i julen. Ford-modellerne har fået sne på, og der er eksempler på, hvordan fabrikanten Ford gav forhandlerne råd om, hvordan de kunne lave juleudstillinger.

I 1974-huset dukker en af de tidligere beboere, Esther Jensen fra Solbjerg, op og pynter op til jul i sit tidligere hjem.

Og fra på lørdag kan det hele opleves.

Gåsen har fået et halvt spillekort i rumpen, så alle kan se, hvem den hører til. Ejeren har den anden halvdel af kortet. Foto: Axel Schütt
Niels Rahbæk fodrer nissen med penge, mens Anna Wowk Vestergaard ser til. Foto: Axel Schütt
Engang var julen næsten kun mad. Der var kors på brød og grød. Foto: Axel Schütt
Det overdimensionerede hus. Karoline prøver rutsjebanen, der er en tagrende, mens hendes mor Helle Mølsted ser på. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Serbisk kantspiller skifter til AGF

Aarhus

Norringholm

Aarhus For abonnenter

Utilfredsheden på Katrinebjergskolen er stor: Manglende inddragelse, dårligt arbejdsmiljø og lærerflugt

Annonce