Annonce
Aarhus

Den Gamle Bys direktør: Ikke os, der afgør, hvem der skal i bestyrelsen

Thomas Bloch Ravn, direktør i Den Gamle By: Andre bestemmer, hvem der skal i bestyrelsen. Foto: Kim Haugaard
Bolden ligger ikke hos os, hvis der skal ændres på bestyrelsens sammensætning, siger Thomas Bloch Ravn.
Annonce

AARHUS: Thomas Bloch Ravn mener, at Den Gamle By er et mangfoldigt museum, selv om 11 af 12 medlemmer af bestyrelsen er mænd.

Direktøren for købstadmuseet reagerer på, hvad han betegner som "Nordens nok førende kønsforsker", professor emerita Drude Dahlerups bemærkninger om, at Den Gamle Bys bestyrelse ikke skal afspejle fortiden.

- Jeg ville også undre mig, hvis jeg ikke kendte forklaringen. Den er ganske let at finde i Den Gamle Bys vedtægter, som let nås med et par klik på museets hjemmeside, siger Thomas Bloch Ravn og fortsætter:

- Forklaringen er kort og godt, at hovedreglen for sammensætningen af Den Gamle Bys bestyrelse er, at det er relevante, eksterne samarbejdspartnere, der udpeger hver deres repræsentant. Det drejer sig om LO-Aarhus, Erhverv Aarhus, Aarhus Haandværkerforening, Region Midtjylland, Aarhus Byråd, Kommunekontaktforeningen for Region Midtjylland, Aarhus Universitet og CAC Fonden.

For fem af disse er det formændene, der har sæde i bestyrelsen, og lige nu er det i alle tilfælde formænd. Det kan Den Gamle By ikke blande sig i.

Annonce

"Alsidigt sammensat"

Thomas Bloch Ravn mener, at Den Gamle Bys bestyrelse er meget alsidigt sammensat, når man ser på medlemmernes uddannelse og erhvervsbaggrund.

- Vedtægterne er senest godkendt af såvel Aarhus Byråd som Kulturministeriet i 2019, men modellen har grundlæggende fungeret i hele museets over 100-årige levetid. Jeg synes, den historiske fortælling, Den Gamle By præsenterer, er vigtigst. Næppe noget museum i Danmark giver et mere alsidigt billede af, hvordan danskerne har levet og arbejdet gennem århundreder. Fra butikssvenden, husmoren og bagerjomfruen til købmanden, kernefamilien, kollektivisterne, de tyrkiske fremmedarbejdere, den grønlandske studerende og det røde postbud.

Multi-voice kalder man det på internationalt museumssprog, og Den Gamle By er uden tvivl det museum i Danmark, der fortæller historien med flest stemmer.

Overordnet er mit bedste bud, at Den Gamle By rummer Danmarks mest udfoldede og alsidige kvindehistorie på trods af bestyrelsens sammensætning gennem mere end 100 år.

Annonce

"Ligger ikke hos os"

Tiden har jo ændret sig, og betyder det, at ”modellen er grundlæggende den, der har fungeret i hele museets over 100-årige levetid”, at den fortsat er i takt med tiden? Der er jo kommet nye øjne på ligestilling.

- Ja, tiden har ændret sig, og der står ikke i vedtægterne, at bestyrelsen skal bestå af mænd. Det tager vedtægerne overhovedet ikke stilling til. Tiderne har åbenbart ikke ændret sig mere end, at vælgerne i region Midt vælger en mand som regionsrådsformand, arbejderne vælger en mand som formand for LO, erhvervsfolkene vælger en mand som formand for erhverv Aarhus, håndværkerne en mand som formand for Håndværkerforeningen, kommunerne i regionen vælger en mandlig borgmester som formand, at universitetet udpeger en mand, at byrådet gør det samme osv osv. Bolden ligger ikke hos Den Gamle By, men hos alle dem, der vælger og udpeger – og det er vel i sidste ende århusianerne og vælgerne i regionen, siger museets direktør.

Drude Dahlerup siger, at hun faktisk har studeret vedtægterne for Den Gamle By nøje.

- Jeg noterer med glæde, at formanden for bestyrelsen i en tidligere artikel udtaler, at man er opmærksom på problemet. Men hvis man netop har ændret vedtægterne, kunne man have opdateret reglerne, så det ikke nødvendigvis er de travle formænd for disse organisationer, som er fødte medlemmer, eller man kunne have opdateret kredsen af organisationer, som har plads i bestyrelsen netop for at øge diversiteten. De fødte medlemmer sidder jo ikke i bestyrelsen, fordi de nødvendigvis har forstand på museumsdrift. Men det handler ikke bare om Den Gamle Bys bestyrelse. Det afspejler et strukturelt problem i det danske samfund, hvor kvindeandelen af bestyrelser generelt ligger under 20 procent, siger Drude Dahlerup.

Drude Dahlerup: Jeg har studeret vedtægterne nøje. Foto: Jon Norddahl
Annonce

Byrådets mulighed

Nogle medlemmer af bestyrelsen er udpeget af for eksempel Aarhus Byråd. Her ligger en mulighed for at udpege kvinder.

Men for byrådet har Venstre udpeget tidligere minister Bertel Haarder og Socialdemokratiet har udpeget formanden for Socialdemokratiet i Aarhus, Morten Pless.

Tilsvarende gælder for eksempel for Regionsrådet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kæmpeslagsmål i Viby: 21-årig mand blev stukket flere gange

Annonce