Annonce
Kultur

Den gamle mester giver gode råd til de unge forfatterspirer

Forfatteren Svend Åge Madsen ville godt give de unge forfatterspirer et råd med på vejen, da avisen spurgte. Foto: Flemming Krogh

Litteraturfestivalen Vild med Ord holdt 10 års jubilæum i Aarhus. Denne gang var bl.a. elever fra Testrup Højskole inviteret med på scenen. Eleverne fik gode råd med på vejen fra den gamle mester.

Annonce

AARHUS: Det var ikke uden nervøsitet, at syv elever fra Testrup Højskoles skrivelinje lørdag formiddag trådte på scenen ved litteraturfestivalen Vild med Ord.

Festivalen holdes for 10 gang i Aarhus, denne gang på Godsbanen, hvor en scene i foyeren gav plads til de nye forfatterspirer, som opvarmning til de etablerede forfattere senere på dagen.

- Jeg var vældig nervøs på forhånd, men det var fedt at komme i gang med at læse op. Folk var rare og smilede, fortæller August Macholm, 20 år, efter oplæsning af sin tekst.

August Macholm har skrevet i tre-fire år og valgte Testrup Højskole ved Mårslet, netop fordi den har en skrivelinje, der er kendt i hele landet.

- Der er et fedt skrivemiljø, og jeg har sparet 40.000 kr. op, som de seks måneders ophold koster, fortæller han.

Ligesom en håndfuld andre har han skrevet en ansøgning til forfatterskolen, men som den eneste sendte han alligevel ikke ansøgningen afsted.

- Jeg tror, jeg skal være ingeniør, og så i stedet skrive i min fritid. Både små sjove historier og fantasy. Jeg er startet på en fantasyroman, afslører August Macholm.

August Macholm på 20 år er vild med ord, og fik lørdag sin oplæsningsdebut på festivalen af samme navn på godsbanen. Foto: Flemming Krogh
Højskoleeleverne August Macholm, Emely Christiansen, Ida Koefoed Nielsen og Henriette Gottenborg varmer op, inden de hver for sig skal på scenen og læse deres egne tekster op. Foto: Flemming Krogh
Vild med Ord-festivalen holdtes lørdag for 10 gang i Aarhus. Denne gang på Godsbanen, hvor flere lokale forlag også var repræsenteret. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Grænseoverskridende

Emily Christiansen, 20 år, er næste, der kommer ned fra scenen. Hun beskriver sin tekst som prosa og et lidt hallucinerende langdigt.

- Det er første gang, jeg læser op fra en scene, og det var super grænseoverskridende, fordi man ikke kan gemme sig, men næsten smelter sammen med sin tekst. Samtidig satte jeg tempoet ned for at samle mig, men kunne også stå og reflektere undervejs over, hvordan mon tilhørerne oplevede mine ord.

Emily Christiansen har valgt højskoleopholdet for at få en almen dannelse i sit sabbatår efter studentereksamen.

- Nu vil jeg prøve af, om skriveriet kan blive en bi- eller hovedbeskæftigelse, og derfor har jeg også søgt på forfatterskolen. Hvis ikke jeg kommer ind, overvejer jeg at læse sociologi eller statskundskab og så skrive ved siden af.

Annonce

Et råd fra Madsen

Mens de unge læser op, kommer forfatteren Svend Åge Madsen forbi.

Avisen fanger ham for at høre, om han mon har et råd til de unge forfatterspirer fra højskolen?

- De skal skrive. Skrive og læse... Og dermed finde ud af, hvordan de bruger sig selv bedst. Nogle kan skrive i en form for rus af koncentration, og andre skriver bedst ved at skrive lidt hver dag. Så man skal skrive løs for at finde sin egen stemme og den arbejdsmåde, der virker bedst, svarer forfatteren.

Se video fra oplæsningen på stiften.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Aarhus

Corona fordelt på alder: Det går den rigtige vej for alle grupper i Aarhus

Annonce