Annonce
Kultur

Den gamle mester giver gode råd til de unge forfatterspirer

Forfatteren Svend Åge Madsen ville godt give de unge forfatterspirer et råd med på vejen, da avisen spurgte. Foto: Flemming Krogh

Litteraturfestivalen Vild med Ord holdt 10 års jubilæum i Aarhus. Denne gang var bl.a. elever fra Testrup Højskole inviteret med på scenen. Eleverne fik gode råd med på vejen fra den gamle mester.

AARHUS: Det var ikke uden nervøsitet, at syv elever fra Testrup Højskoles skrivelinje lørdag formiddag trådte på scenen ved litteraturfestivalen Vild med Ord.

Festivalen holdes for 10 gang i Aarhus, denne gang på Godsbanen, hvor en scene i foyeren gav plads til de nye forfatterspirer, som opvarmning til de etablerede forfattere senere på dagen.

- Jeg var vældig nervøs på forhånd, men det var fedt at komme i gang med at læse op. Folk var rare og smilede, fortæller August Macholm, 20 år, efter oplæsning af sin tekst.

August Macholm har skrevet i tre-fire år og valgte Testrup Højskole ved Mårslet, netop fordi den har en skrivelinje, der er kendt i hele landet.

- Der er et fedt skrivemiljø, og jeg har sparet 40.000 kr. op, som de seks måneders ophold koster, fortæller han.

Ligesom en håndfuld andre har han skrevet en ansøgning til forfatterskolen, men som den eneste sendte han alligevel ikke ansøgningen afsted.

- Jeg tror, jeg skal være ingeniør, og så i stedet skrive i min fritid. Både små sjove historier og fantasy. Jeg er startet på en fantasyroman, afslører August Macholm.

Annonce
August Macholm på 20 år er vild med ord, og fik lørdag sin oplæsningsdebut på festivalen af samme navn på godsbanen. Foto: Flemming Krogh
Højskoleeleverne August Macholm, Emely Christiansen, Ida Koefoed Nielsen og Henriette Gottenborg varmer op, inden de hver for sig skal på scenen og læse deres egne tekster op. Foto: Flemming Krogh
Vild med Ord-festivalen holdtes lørdag for 10 gang i Aarhus. Denne gang på Godsbanen, hvor flere lokale forlag også var repræsenteret. Foto: Flemming Krogh

Grænseoverskridende

Emily Christiansen, 20 år, er næste, der kommer ned fra scenen. Hun beskriver sin tekst som prosa og et lidt hallucinerende langdigt.

- Det er første gang, jeg læser op fra en scene, og det var super grænseoverskridende, fordi man ikke kan gemme sig, men næsten smelter sammen med sin tekst. Samtidig satte jeg tempoet ned for at samle mig, men kunne også stå og reflektere undervejs over, hvordan mon tilhørerne oplevede mine ord.

Emily Christiansen har valgt højskoleopholdet for at få en almen dannelse i sit sabbatår efter studentereksamen.

- Nu vil jeg prøve af, om skriveriet kan blive en bi- eller hovedbeskæftigelse, og derfor har jeg også søgt på forfatterskolen. Hvis ikke jeg kommer ind, overvejer jeg at læse sociologi eller statskundskab og så skrive ved siden af.

Et råd fra Madsen

Mens de unge læser op, kommer forfatteren Svend Åge Madsen forbi.

Avisen fanger ham for at høre, om han mon har et råd til de unge forfatterspirer fra højskolen?

- De skal skrive. Skrive og læse... Og dermed finde ud af, hvordan de bruger sig selv bedst. Nogle kan skrive i en form for rus af koncentration, og andre skriver bedst ved at skrive lidt hver dag. Så man skal skrive løs for at finde sin egen stemme og den arbejdsmåde, der virker bedst, svarer forfatteren.

Se video fra oplæsningen på stiften.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Se de vilde billeder: AGF-triumf i Herning

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Annonce