Annonce
Aarhus

Den jyske fanebærer er død

Den 68-årige kunstner og provokatør Per Kramer var blandt andet manden bag Den Jyske Fane, som skulle symbolisere modstanden mod københavneriet og kampen for Århus som Jyllands hovedstad.

Per Kramer, multikunstner og far til »Det Grædende Træ« er død, 68 år.

Sagt af den 68-årige multikunstner Per Kramer. Tirsdag nåede samfundsrevseren, provokatøren og livsstykket så gennem den menu, tilværelsen havde budt ham. Den Jyske Fane i grønt, blåt og rødt er for evigt gået på halv. Bagermestersønnen, der hellere talte politikere og kunstparnasset midt imod fremfor at mele sin egen kage, døde i sit hjem ved Thyborøn. Som en anden Lykke-Per havde han de seneste år valgt at isolere sig ved den jyske vestkyst.

Det Grædende Træ
Per Kramer vil i Århus, hvor han boede i et halvt hundrede år, først og fremmest blive husket for Det Grædende Træ, kunstværket der aldrig blev realiseret på Store Torv.

Kramers tanke var, at et træ støbt i bronze hver eftermiddag klokken 16 skulle fælde tårer over menneskehedens dårskab og fortrædeligheder. Et værk, der ifølge kunstnerkollegaen Jens Jørgen Thorsen ville have gjort Århus kendt overalt i Europa og andre steder i verden. En vurdering, som blev delt af mange af de århusianere, der i Ugeavisen Århus Onsdags konkurrence stemte værket ind på en 2. plads.

Bronzetræet blev aldrig glemt, selv efter at Elisabeth Toubros »Torvenes Brøndsløjfe« - i daglig tale »Vanddragen« forlængst havde indtaget torvet. Det Grædende Træ blev en slags symbol på den lokale kritik af den kunst, som mange mente blev presset ned over borgerne af politikere og Statens Kunstråd.

De store armbevægelsers mand
Per Kramer forblev de store armbevægelsers mand. Som da han for eksempel foreslog »Kjæmperne«, 30-40 meter høje kunstværker, opstillet på udvalgte bakkedrag og høje over hele Jylland, som skulle bringe forfædrenes kraft og styrke tilbage til jyderne. Eller »Den Jyske Mur« som han ville opføre ved Viborg og som skulle symbolisere en gigantisk midgårdsorm med samtlige jyders navne indgraveret i skællene. Per Kramer var også manden bag Den Jyske Fane, som skulle symbolisere modstanden mod københavneriet og kampen for Århus som Jyllands hovedstad.

Diplomatisk tale var på ingen måde Per Kramers force. Med alderen blev stadig flere nuancer sorteret fra, når han kastede sig ud i debatten, og med årene stilnede efterspørgslen på 1970'ernes kunstner-komet af. På 60-års fødselsdagen i 2002 lagde han da heller ikke skjul på, at hans udtalelser ikke længere kunne skade ham.

»Jeg er råbet i ørkenen«, lød det fra »Det Jydske Kulturministerium«, som han døbte rækkehuset på Bjørnholms Allé i Viby.

Her blev han på sin sidste runde dag hyldet af kollegerne og fik overrakt »Den Gyldne Kartoffelpris« for sin store indsats for kulturlivet i Århus.

»Du er forlist. Nærmest glemt i denne by, men vi har valgt at hædre dig, fordi du er et dejligt menneske, en god kammerat og ikke mindst en verdenskunstner,« lød det i motivationen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce