Annonce
Kultur

Den Jyske Opera vil uddanne unge talenter

Den første produktion, som de unge talenter bliver kastet ind i, er »Intet« - baseret på Janne Tellers ungdomsroman af samme navn. Foto: Tor Birk Trads

Med projektet Talent U kan 15-22-årige dyrke den klassiske musik og opera i et professionelt miljø - og blive en del af kommende forestillinger.

Talent U er navnet på et nyt tre-årigt talentprojekt, der har til formål at stimulere unges interesse for klassisk musik og opera.

Annonce
<p>Den første produktion, som de unge talenter bliver kastet ind i, er »Intet« - baseret på Janne Tellers ungdomsroman af samme navn. Foto: Tor Birk Trads</p>

Den Jyske Opera står bag projektet, der henvender sig til de 15-22 årige.

Det tre-årige forløb er delt op mellem praktisk træning i et professionelt miljø og medvirken i Den Jyske Operas forestillinger.

Alt sammen er sat i søen for »at udvikle den danske talentmasse og styrke fødekæden i det danske klassiske musikmiljø«, som Den Jyske Opera formulerer det.

To auditions i juni

Talent U vil årligt optage 25-30 unge i den nævnte aldersklasse.

For at komme i betragtning afvikles der auditions 19. og 22. juni.

Her vil de unge unge indgå i en tre timers workshop, hvor de prøves i sang, scenisk nærvær og drama; foruden åbenhed og evnen til at indgå i en kunstnerisk proces.

»Man skal kunne meget, når man står på en scene. Næsten det hele kan læres, hvis bare man er åben og lydhør over for de kunsteriske bidrag - fra værket og de andre på scenen,« siger Lene Juul Langballe, producent for Talent U.

Gratis at være med

Talentprojektet er ganske gratis at deltage i. Takket være støtte fra Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond.

Annilese Miskimmom, operachef på Den Jyske Opera, er vældig begejstret for Talent U.

»Unge har ofte et meget intenst udtryk og en autentisk dybde, og det bliver fantastisk at kombinere det med opera,« siger hun.

»Jeg er utroligt glad for, at Den Jyske Opera har fået mulighed for at invitere de unge talenter ind i operaens dramatiske verden.«

Den første produktion, som de unge talenter bliver kastet ind i, er »Intet«, der er baseret på Janne Tellers ungdomsroman af samme navn.

Operaen opføres i februar 2017 i Musikhuset Aarhus.

FAKTA

Her kan du læse mere om Talent U

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce