Annonce
Navne

Den kolde tid er på vej: De giver hjemløse varmen

Bente Toft i Aarhus-depotet i en baggård i Frederiksgade 79. Huer og vanter er klar til at blive bragt ud til hjemløse. Foto: Martin Jensen
Bente Toft er leder af Varmestuestrik Danmarks Aarhus-depot. Her strikker 75 kvinder og leverer huer og vanter rundt i Østjylland. Nu er hun nomineret til Årets Ildsjæl.

NOMINERET: De strikker og strikker, og hjemløse og andre udsatte medborgere bliver glade.

Oppe under taget i en baggård i Frederiksgade 79 i Aarhus ligger vanter, huer, halsedisser og tæpper og venter på at blive bragt ud til folk, som ikke har råd til at købe dem.

Her mødes også en flok kvinder med store hjerter for folk, der har brug for hjælp.

Annonce

Bente Toft er en af dem. Hun er formand for Varmestuestrik Danmarks Aarhus-depot, for det er dem, der holder til i oplysningsforbundet FO Aarhus' bygning.

Den første lørdag i hver måned er der bemanding på stedet, der er indleveringssted og garndepot. Flittige strikkere strømmer til for at aflevere skønne hjemmestrikkede sager og ikke mindst få udleveret garn at strikke af.


Sidst på året, når kulden nærmer sig, bliver det hele delt ud til folk på varmestuer, væresteder, vinterherberger, krisecentre og misbrugscentre.

- Sidste år afleverede vi 1100 par sokker plus alt det andet, vi havde strikket, siger en tilfreds og stolt Bente Toft.

75 strikkere

Lige nu er der cirka 75 aktive strikkere at være tovholder for. Bente Toft og næstformand Anna Rahbek holder styr på det hele. Strikkerne kommer fra området Aarhus, Horsens mod syd, Silkeborg mod vest, Randers mod nord og Djursland. De henter garnet og tager hjem og strikker privat eller i et fællesskab som for eksempel en større gruppe kvinder i Tranbjerg.

Alle arbejder gratis.


Vi har den regel, at vi selv skal have lyst til at gå med tøjet. Det skal være godt og pænt.

Bente Toft


Garnet er ofte rester, mindre portioner, som er blevet tilovers hos private eller fabrikker. Noget bliver købt for donationer til Varmestuestrik Danmark, der har flere end 1000 strikkere i hele landet. Donationer går i en national kasse, og så kan afdelingerne søge penge til garn til særlige formål.

Annonce

Skal selv ville gå med det

- Vi har den regel, at vi selv skal have lyst til at gå med det. Det skal være godt og pænt, og vi skal vise respekt for dem, vi leverer til, siger Bente Toft, der bor ved Knebel på Mols og til daglig underviser i dansk og tysk på aftenskole og i private firmaer.

Respekt møder 83-årige Inger Sørensen undertiden på gaden.

- En dag fortalte jeg en hjemløs, at jeg var med til at strikke deres sokker og vanter. Så gav han mig en ordentlig krammer og et kindkys. Hans skæg kradsede ganske vist lidt, men hans reaktion var velment, siger hun.

Inger Sørensen blev alene for mange år siden og har stor glæde af at strikke.

- Jeg får så mange gode tanker, når jeg strikker. Jeg sidder ikke bare og venter på, at nogen banker på min dør, siger hun og føjer til, at tæpper laver hun store nok til, at de kan dække både en mand og en hund.

- Ja, og til jul og fødselsdag ønsker Inger sig garn, så hun kan strikke til de hjemløse, siger Tina Sønderskov Sørensen, der er den, der har foreslået Bente Toft til titlen som "Årets Ildsjæl".

Annonce

35 fulde sække

Varmestuestrik får ansøgninger, og såkaldte stafetter kører ud og afleverer, sidste år til 16 ansøgere.

- Et år havde vi 35 fulde sække, og det bedste er at komme ud og levere tingene, siger Anna Rahbek. Ofte får de stor tak. Nogle sender postkort.

- Det er vigtigt at få feedback fra lederne på stederne, vi leverer til, siger Bente Toft.

Meget af tøjet bliver lavet til mænd, men der er også kvinder blandt modtagerne, så alle sokker skal ikke være omkring størrelse 45.

- Somme tider får vi en bemærkning: Vi har ikke så store fødder, som I tror, siger Anna Rahbek.

Indlevering af garn kan ske den første lørdag i hver måned kl. 11-13. Her henter mange strikkere også det garn, de skal bruge.

Annonce

Tofts mange funktioner

Den månedlige åbningsdag på depotet er blot en af Bente Tofts mange funktioner.

Hun sidder i bestyrelsen for Varmestuestrik Danmark, er med til at søge donationer, hun registrerer ansøgere til uddeling, holder styr på strik og udlevering, opdaterer Facebook og Rokken.dk, der er et forum for håndens arbejde, afhenter doneret garn både hos private og  faste bidragsydere i form af garnbutikker, og ikke mindst pakker Bente Toft og Anna Rahbek til de lokale ansøgere og kører ud med den færdige donation.

Bente Toft strikker selvfølgelig også selv.

- Lige fra jeg var en lille pige, har jeg strikket, og jeg husker, når jeg sad i de mørke vinteraftner og strikkede sammen med min mormor. Kvinder kan både strikke, snakke og drikke kaffe på samme tid, siger hun med et smil.

De nominerede

  • Prisen "Årets Ildsjæl" uddeles for 12. gang af Aarhus Kommunes afdeling for kultur- og borgerservice sammen med Vestjysk Bank og Århus Stiftstidende. Vinderen modtager 25.000 kroner til sin forening
  • Disse fem er nomineret til "Årets ildsjæl":
  • Lauge Perto Østergaard fra figurspilsforeningen 40K Aarhus
  • Metin Lindved Aydin fra Aarhus Syd Taekwondo og Egenvirksomhed.nu, som hjælper mennesker fra passiv forsørgelse til egen virksomhed
  • Huda Chaaban fra foreningen Palæstina Film Festival og Yallah.dk
  • Christophe Lukunku fra fodboldfællesskabet FC Habesha
  • Bente Toft fra Varmestuestrik Danmark - Aarhus Depotet
  • Prisen overrækkes fredag 11. december kl. 15 i Vestjysk Bank, Åboulevarden 67, Aarhus - hvis coronareglerne tillader det
  • Læs mere om Varmestuestrik Danmark på www.varmestuestrik.dk
Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lørdagens coronatal: Trods mange vaccinerede fortsætter corona med at udfordre i Smilets by

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Musah i exit på 100 meter: Blev hurtigt hylet ud af den

Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Dødsfald: Den skæggede bassist Dusty Hill fra ZZ Top er død

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Annonce