Annonce
Navne

Den kolde tid er på vej: De giver hjemløse varmen

Bente Toft i Aarhus-depotet i en baggård i Frederiksgade 79. Huer og vanter er klar til at blive bragt ud til hjemløse. Foto: Martin Jensen
Bente Toft er leder af Varmestuestrik Danmarks Aarhus-depot. Her strikker 75 kvinder og leverer huer og vanter rundt i Østjylland. Nu er hun nomineret til Årets Ildsjæl.

NOMINERET: De strikker og strikker, og hjemløse og andre udsatte medborgere bliver glade.

Oppe under taget i en baggård i Frederiksgade 79 i Aarhus ligger vanter, huer, halsedisser og tæpper og venter på at blive bragt ud til folk, som ikke har råd til at købe dem.

Her mødes også en flok kvinder med store hjerter for folk, der har brug for hjælp.

Annonce

Bente Toft er en af dem. Hun er formand for Varmestuestrik Danmarks Aarhus-depot, for det er dem, der holder til i oplysningsforbundet FO Aarhus' bygning.

Den første lørdag i hver måned er der bemanding på stedet, der er indleveringssted og garndepot. Flittige strikkere strømmer til for at aflevere skønne hjemmestrikkede sager og ikke mindst få udleveret garn at strikke af.


Sidst på året, når kulden nærmer sig, bliver det hele delt ud til folk på varmestuer, væresteder, vinterherberger, krisecentre og misbrugscentre.

- Sidste år afleverede vi 1100 par sokker plus alt det andet, vi havde strikket, siger en tilfreds og stolt Bente Toft.

75 strikkere

Lige nu er der cirka 75 aktive strikkere at være tovholder for. Bente Toft og næstformand Anna Rahbek holder styr på det hele. Strikkerne kommer fra området Aarhus, Horsens mod syd, Silkeborg mod vest, Randers mod nord og Djursland. De henter garnet og tager hjem og strikker privat eller i et fællesskab som for eksempel en større gruppe kvinder i Tranbjerg.

Alle arbejder gratis.


Vi har den regel, at vi selv skal have lyst til at gå med tøjet. Det skal være godt og pænt.

Bente Toft


Garnet er ofte rester, mindre portioner, som er blevet tilovers hos private eller fabrikker. Noget bliver købt for donationer til Varmestuestrik Danmark, der har flere end 1000 strikkere i hele landet. Donationer går i en national kasse, og så kan afdelingerne søge penge til garn til særlige formål.

Annonce

Skal selv ville gå med det

- Vi har den regel, at vi selv skal have lyst til at gå med det. Det skal være godt og pænt, og vi skal vise respekt for dem, vi leverer til, siger Bente Toft, der bor ved Knebel på Mols og til daglig underviser i dansk og tysk på aftenskole og i private firmaer.

Respekt møder 83-årige Inger Sørensen undertiden på gaden.

- En dag fortalte jeg en hjemløs, at jeg var med til at strikke deres sokker og vanter. Så gav han mig en ordentlig krammer og et kindkys. Hans skæg kradsede ganske vist lidt, men hans reaktion var velment, siger hun.

Inger Sørensen blev alene for mange år siden og har stor glæde af at strikke.

- Jeg får så mange gode tanker, når jeg strikker. Jeg sidder ikke bare og venter på, at nogen banker på min dør, siger hun og føjer til, at tæpper laver hun store nok til, at de kan dække både en mand og en hund.

- Ja, og til jul og fødselsdag ønsker Inger sig garn, så hun kan strikke til de hjemløse, siger Tina Sønderskov Sørensen, der er den, der har foreslået Bente Toft til titlen som "Årets Ildsjæl".

Annonce

35 fulde sække

Varmestuestrik får ansøgninger, og såkaldte stafetter kører ud og afleverer, sidste år til 16 ansøgere.

- Et år havde vi 35 fulde sække, og det bedste er at komme ud og levere tingene, siger Anna Rahbek. Ofte får de stor tak. Nogle sender postkort.

- Det er vigtigt at få feedback fra lederne på stederne, vi leverer til, siger Bente Toft.

Meget af tøjet bliver lavet til mænd, men der er også kvinder blandt modtagerne, så alle sokker skal ikke være omkring størrelse 45.

- Somme tider får vi en bemærkning: Vi har ikke så store fødder, som I tror, siger Anna Rahbek.

Indlevering af garn kan ske den første lørdag i hver måned kl. 11-13. Her henter mange strikkere også det garn, de skal bruge.

Annonce

Tofts mange funktioner

Den månedlige åbningsdag på depotet er blot en af Bente Tofts mange funktioner.

Hun sidder i bestyrelsen for Varmestuestrik Danmark, er med til at søge donationer, hun registrerer ansøgere til uddeling, holder styr på strik og udlevering, opdaterer Facebook og Rokken.dk, der er et forum for håndens arbejde, afhenter doneret garn både hos private og  faste bidragsydere i form af garnbutikker, og ikke mindst pakker Bente Toft og Anna Rahbek til de lokale ansøgere og kører ud med den færdige donation.

Bente Toft strikker selvfølgelig også selv.

- Lige fra jeg var en lille pige, har jeg strikket, og jeg husker, når jeg sad i de mørke vinteraftner og strikkede sammen med min mormor. Kvinder kan både strikke, snakke og drikke kaffe på samme tid, siger hun med et smil.

De nominerede

  • Prisen "Årets Ildsjæl" uddeles for 12. gang af Aarhus Kommunes afdeling for kultur- og borgerservice sammen med Vestjysk Bank og Århus Stiftstidende. Vinderen modtager 25.000 kroner til sin forening
  • Disse fem er nomineret til "Årets ildsjæl":
  • Lauge Perto Østergaard fra figurspilsforeningen 40K Aarhus
  • Metin Lindved Aydin fra Aarhus Syd Taekwondo og Egenvirksomhed.nu, som hjælper mennesker fra passiv forsørgelse til egen virksomhed
  • Huda Chaaban fra foreningen Palæstina Film Festival og Yallah.dk
  • Christophe Lukunku fra fodboldfællesskabet FC Habesha
  • Bente Toft fra Varmestuestrik Danmark - Aarhus Depotet
  • Prisen overrækkes fredag 11. december kl. 15 i Vestjysk Bank, Åboulevarden 67, Aarhus - hvis coronareglerne tillader det
  • Læs mere om Varmestuestrik Danmark på www.varmestuestrik.dk
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favorit spisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Navne

Nu fylder saxkongen 80 år: Han lærte at læse noder og at komme til tiden

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce