Annonce
Østjylland

Den ligner en mariehøne: Familie finder truet edderkop i Mols Bjerge og henrykker biologer

Maja Østergaard (forrest), søsteren Amalie Møller Larsen og forældrene Susanne Østergaard og Jesper Larsen fandt 20. maj en sjælden mariehøneedderkop i Mols Bjerge. Fundet har henrykket lokale biologer. Privatfoto
Den lille, men farverige mariehøneedderkop blev for nylig spottet i Mols Bjerge af en privat familie, efter biologer har søgt efter dyret i årevis.

SYDDJURS: For de fleste af os er edderkopper ikke noget, man ligefrem opsøger eller bliver lykkelig over at finde.

Men da en familie på fire var på tur i Mols Bjerge forleden, var det netop for at lede efter en bestemt ottebenet spindler. Og familien fik jackpot i en grad, så lokale biologer nu taler om en "kæmpenyhed".


Annonce

Pludselig råber Amalie op. "Her er den. Her er den!"

Maja Østergaard, edderkoppespotter


Det lykkedes nemlig 23-årige Maja Østergaard og 29-årige Amalie Møller Larsen sammen med deres forældre Susanne Østergaard og Jesper Larsen at finde det, som lokale biologer har søgt efter i årevis uden held: Et eksemplar af den sjældne og truede mariehøneedderkop.

Wanted: Not dead but alive

Familien besøgte det naturskønne område på en af de sjældne solskinsdage i maj, og holdt nøje udkig efter fire specifikke forårsinsekter, som Nationalpark Mols Bjerge havde opfordret gæster til at lede efter i forbindelse med en kampagne kaldet 'Wanted - not dead but alive' (eftersøgt - ikke død, men i live).

De fire arter, som besøgende opfordres til at lede efter, er Humlerovbillen, Spættet Bredpande (øverst til højre) Gråbåndet Bredpande og Mariehøneedderkop. Fotocollage: Jesper Bech / Naturstyrelsen

De fire truede arter - en bille, to sommerfugle og en edderkop - er alle varmekrævende og kan bedst findes i stille, lunt solskinsvejr.

Derfor har det kolde, solfattige forår givet kampagnen vanskelige vilkår, og flere af arterne er knapt blevet set i hele Danmark.

Men 20. maj ved middagstid var der bid, da de to søstre spottede noget, der lignede en mariehøne i græsset.

Det var denne mariehøneedderkop, familien fandt, og der er tale om en han. Hunnerne er nemlig helt sorte og lever desuden hele livet under jorden. Hannerne måler kun én centimeter i kropslængde, men den ringe størrelse til trods har de store, kraftige kæber, som er i stand til at bide gennem panseret på en skarnbasse. Privatfoto

- Pludselig råber Amalie op. "Her er den. Her er den!" Ha, ha. Jeg havde sagt, inden vi gik afsted, at vi skulle kigge efter den, fordi der var en kampagne kørende, fortæller Maja Østergaard.

Annonce

Håber på nyt levested

I Nationalpark Mols Bjerge er der stor glæde over det lillebitte fund, fortæller biolog Jens Reddersen.

- Det er en kæmpenyhed, da mange dygtige feltbiologer i årevis har kigget grundigt efter denne ikoniske art i store områder af Mols Bjerge. Den eneste kendte bestand (på Syddjurs, red.) er ellers ved Strandkær og Molslaboratoriet, forklarer han.

I Danmark findes mariehøneedderkoppen udelukkende i Jylland, hvor den er begrænset til mindre, isolerede bestande. Det gør den sårbar, og derfor er et potentielt nyt levested ifølge Jens Reddersen en stor og god nyhed.

Det er dog endnu for tidligt at sige, om den fundne edderkop er en del af en fast ynglebestand.

- Vi kan ikke fuldstændigt udelukke, at en enkelt han er kommet til den nye Femmøller-lokalitet som helt lille hvalp eller edderkopling, siger Jens Reddersen.


Sandsynligheden taler for, at observationen faktisk er udtryk for, at der er en ynglebestand på lokaliteten.

Jens Reddersen, biolog


Som helt små og lette dyr kan edderkopper nemlig rejse over større afstande ved hjælp af en svæve-spindetråd, som bliver taget af vinden. Der kan således være tale om en enkelt voksen og parringslysten han, der er draget på eventyr. I så fald kommer han til at lede forgæves efter en hun.

Til gengæld er chancerne for, at en enlig mariehøneedderkop skulle blive spottet af forbipasserende, uhyre små.

- Så sandsynligheden taler for, at observationen faktisk er udtryk for, at der er en ynglebestand på lokaliteten. Vi vil i hvert fald eftersøge både hunner og hanner og deres bo-tunneler ihærdigt på det nye areal, siger biolog Jens Reddersen fra Nationalparken.

Annonce

Har det fra forældrene

Helt tilfældigt er det nok ikke, at det blev lige netop Amalie Møller Larsen og Maja Østergaard, der fandt edderkoppen i græsset.

- Mine forældre har begge læst biologi som linjefag på lærerseminariet. Så både min søsters og min interesse er nok startet, fordi de altid har taget os meget ud og være i naturen. Sådan har vi lært den at kende. Amalie har læst naturfag på Ollerup Fri Lærerseminarium og skrevet speciale om danske arter, og jeg selv starter på biologistudiet til sommer, fortæller Maja Østergaard.

Familien fandt edderkoppen på Bjergetapen på Mols Bjerge-stien mellem Krypten og Stenhøjevej, lige syd for Kjerris Mølle i Femmøller. Maja Østergaard og Amalie Møller larsen gjorde sig umage med at dokumentere fundet og findestedet. Privatfoto
Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Kender du Djurslands oversete sø? Tag klapvognen med ud i naturen og mød en mordgåde fra stenalderen

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce