Annonce
Debat

Den mørke side af folkesundheden ligger hos børn og unge: Det kalder på politisk nytænkning

"Antallet af børn og unge med symptomer på psykisk mistrivsel som f.eks. stress, angst, ensomhed og depression er steget i løbet af de seneste 20-30 år. Det er et tiltagende problem, som påvirker den generelle folkesundhed. Der er behov for politisk nytænkning og handlekraft", skriver Johnny Willum. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Antallet af børn og unge med symptomer på psykisk mistrivsel som f.eks. stress, angst, ensomhed og depression er steget i løbet af de seneste 20-30 år. Det er et tiltagende problem, som påvirker den generelle folkesundhed. Der er behov for politisk nytænkning og handlekraft.

Vidste du,  at antallet af børn og unge, der lider af angst, depression, ensomhed og andre psykiske lidelser, er steget med 50 procent de seneste 10 år?

Vidste du, at cirka nul procent af alle med psykiske lidelser blev diagnosticeret inden 14-årsalderen?

Annonce

Vidste du, at en-to elever i hver 9. klasse har en psykisk lidelse?

Vidste du, at 14,9 procent af vores skoleelever er overvægtige?

Vidste du, at færre unge i dag oplever følelsen af høj livstilfredshed?

Der er ganske enkelt tale om folkesygdomme, som begynder tidligt i livet - og udviklingen er bekymrende. Mental mistrivsel har omfattende konsekvenser for børns udvikling, indlæring, risikoadfærd og positionering senere i livet og bør derfor tages alvorligt.

Jeg har en terapeutisk baggrund og et indgående kendskab til den store udfordring, vi som samfund og forældre står overfor. Dette område rører mig dybt og er en af grundene til, at jeg stiller op til kommunalvalget. Jeg ønsker at arbejde for de grupper, som ofte befinder sig under den offentlige radar.

De mentale helbredsproblemer kan have store konsekvenser for børn og unges generelle sundhedstilstand, deres personlige udvikling, deres livskvalitet og ikke mindst de sociale relationer, der er med til at forme deres liv, udfolde deres potentiale og skabe gode liv.

Jeg ved, at der gøres rigtig meget på forskellige niveauer. F.eks. driver Børns Vilkår den kendte Børnetelefonen, som er Danmarks største rådgivningslinje til børn og unge. Her ringer i gennemsnit cirka 50.000 børn og unge ind med behov for at tale om deres personlige situation. Det handler typisk om misbrug, svigt, angst, selvskade og sågar om snigende selvmordstanker. Her tilbyder man kvalificeret samtale, rådgivning, nærvær og omsorg.

Men problemet er, at man ikke kan henvise til en psykolog, da der er op til seks måneders ventetid. Det vil sige, at man fra Børnetelefonen ikke har mulighed for at gribe og facilitere den kritiske gruppe af børn og unge, som går helt alene rundt med følelsen af svigt, depressive tanker og til tider truende selvmordstanker.

Vi står altså i en situation, hvor børn og unge med mentale helbredsproblemer og psykiske lidelser ofte selv må finde vej i junglen af forskelligartede og usammenhængende tilbud og forløb. Det kan vi som velfærdssamfund ikke være bekendt.

Der er brug for, at vi udfordrer systemet, udviser politisk handlekraft og finder de nødvendige ressourcer, der skal til for, at vi kan skabe et beredskab, der 24/7 støtter op om Børnetelefonen og andre af de gode kræfter, der er i direkte kontakt med de ensomme og svigtede børn og unge.

Men også hos de sociale myndigheder, dagtilbuddene, skoler og ungdomsuddannelser skal man i fremtiden have øget fokus på børn og unges mistrivsel.

Stigende mental mistrivsel blandt børn og unge kalder på nye løsninger. Det er blandt andet en af grundene til, at jeg stiller op som byrådskandidat for Venstre ved det kommende kommunalvalg. Jeg vil arbejde for de svageste børn og unge i vores by, Aarhus, dem, som ikke umiddelbart ses og høres, men som lever et stille og ensomt liv under den offentlige radar.

Alle børn og unge har behov for at indgå i trygge og inkluderende fællesskaber, hvor de bliver set, hørt og forstået som de enestående mennesker, de er.

Mistrivsel blandt børn og unge er en mørk side af folkesundheden. Vi ser kun toppen af isbjerget. Derfor er der behov for, at viden og erfaring deles mellem kommunerne, så vi kan få et reelt billede af problemet.

Det er vigtigt, at der sættes ind med tidlig opsporing, forebyggelse og indsatser til at mindske den stigende mistrivsel blandt vores børn og unge. De mentale helbredsproblemer kan have store konsekvenser for børn og unges generelle sundhedstilstand, deres personlige udvikling, deres livskvalitet og ikke mindst de sociale relationer, der er med til at forme deres liv, udfolde deres potentiale og skabe gode liv.

Der skal handles i morgen. Vi er allerede forsinket.Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Dansk Erhverv er klar: Lad os sammen gå nye og grønne veje

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce