Annonce
AGF

Den mest utrolige transfer i AGFs historie: Flemming Povlsen cyklede hjem i stedet for at mødes med Johan Cruyff - og så skiftede han til Real Madrid

Flemming Povlsen spillede blot halvandet år i AGF, alligevel er han kravlet op som nummer 23 på avisens liste over de bedste AGF-spillere i historien. Arkivfoto: Ole Nielsen
Europas største klubber besøgte AGF én efter én for at købe stortalentet, der insisterede på at afslutte sin studentereksamen på Viby Amtsgymnasium. Flemming Povlsen endte med at få sin vilje efter at mor Karen havde råbt højt i kulissen. Han er nummer 23 på avisens liste over de bedste spillere i AGFs historie.

FODBOLD: På en villavej i Viby stillede familien Povlsen op for fotografen.

I baggrunden ses lillebror Peter, lillesøster Anette, mor Karen samt Dorte Jensen, der i Århus Stiftstidende fra den julidag i 1986 beskrives som en veninde (i dag har hun for længst skiftet efternavn til Povlsen).

De kigger alle på hovedpersonen Flemming Povlsen, der står i forgrunden med kufferten pakket. Han er på vej til Madrid efter en langstrakt føljeton, hvor Europas største klubber stod i kø for at købe AGFs 19-årige stortalent.

Annonce

Det endte med, at kongeklubben Real Madrid vandt, og hverken før eller siden har en AGF-spiller været så eftertragtet i det store Europa.

Her kommer historien om dengang, AGF solgte den senere Europamester Flemming Povlsen.

Han er nummer 23 på Stiftens top 50 over de bedste spillere i AGF, der kan læses her.

Don Leo i Aarhus

Det er altid dejligt, når det bliver maj, men den første søndag i maj behøver nu ikke at være noget særligt.

Og det var der egentlig heller ikke noget, der tydede på, denne søndag 4. maj 1986 på Århus Idrætspark, hvor den lille københavnerklub Brønshøj kom på besøg hos AGF.

Blot 5.500 tilskuere traskede ud på stadion selvom AGF var et af landets bedste mandskaber dengang. De skulle senere samme sæson vinde mesterskabet. Men nogen ekstatisk stemning var der altså ikke den søndag.

Men det var alligevel en helt særlig dag, fordi én af de 5.500 ansigter på tribunen var cheftræner for selveste Real Madrid. Hollænderen Leo Beenhakker.

Det er næppe sket før eller siden, at Real Madrids cheftræner har overværet en kamp i Aarhus. Men Beenhakker var tjekket ind på Hotel Ritz på Banegårdspladsen dagen forinden med ét formål: at bese 19-årige Flemming Povlsen med sine egne øjne.

I første omgang var det Henning Jensen, der har spillet i både Real Madrid og AGF, der havde sladret til sin tidligere klub om det ualmindeligt store talent, der gik rundt i Aarhus.

Nu henter Real Madrid ikke bare hvem som helst, og slet ikke dengang midt i firserne, hvor der kun måtte spille to ikke-spaniere på holdet. Men de blev ved med at få positive beretninger om unge Povlsen, og så måtte Beenhakker altså selv af sted.

Don Leo, som hollænderen blev kaldt på grund af sin hang til store cigarer, endte i en sidebemærkning med at vinde tre mesterskaber med kongeklubben og han har også vundet tre mesterskaber i Holland.

Real Madrids cheftræner Leo Beenhakker skrev et håndskrevet brev til Flemming Povlsen da han var i Aarhus for at se århusianeren i aktion i en kamp mod Brønshøj. Foto: Flemming Povlsens private samling

Da han kom tilbage på hotellet efter kampen, der i øvrigt endte 1-1 uden at Povlsen kom på tavlen, skrev han et brev til århusianeren. Der stod blandt andet:

- Efter at have set kampen, så vil jeg mene, at det er en god løsning for dig at komme til Castilla (Real Madrids andethold, red.), mens du arbejder med mig hver dag sammen med førsteholdet og du vil spille adskillige kampe for Real Madrid. Undgå at gøre noget med andre klubber indtil du har været i Madrid og har talt med præsidenten dernede. Hvis du har brug for mig, så ring til mig på mit private nummer i Holland.

Annonce

FC Barcelona og den gamle dame

Ikke mange dage efter Real Madrid-trænerens besøg i Aarhus tog Flemming Povlsen til Spanien med sin far og sin rådgiver Erik Steen Jensen for at se på forholdene.

Tre uger senere og tilbage i fødebyen blev Flemming Povlsen bedt om at trække lod til det dengang største galoparrangement på Jydsk Væddeløbsbane nogensinde. Han blev fotograferet mens han pegede på et skilt med hestenavnet "Free and gay", men journalisterne var mere interesserede i hans fodboldfremtid end heste.

- Lad mig understrege, at der absolut intet er afgjort, men det ender nok med, at jeg skriver kontrakt med enten Real Madrid eller Juventus, fortalte Povlsen på væddeløbsbanen inden han berettede om, at han også skulle på besøg hos Den Gamle Dame i Torino.

Flemming Povlsen i aktion for AGF mod Brøndby. Arkivfoto: Ole Nielsen

Juventus med Michel Platini blev mester den sæson. Året forinden vandt Preben Elkjær og Hellas Verona, og de var også interesseret i Povlsens underskrift. Det samme var FC Barcelona og AS Monaco og Saint Etienne.

- Situationen er totalt uoverskuelig i øjeblikket. Der kommer nye henvendelser næsten hver dag. Flemming Povlsen aner ikke selv, hvad der foregår - og vil heller ikke vide noget. Erik Steen Jensen er den eneste, der har styr på tingene, fortalte AGFs holdleder Herluf Vestergaard til de informationshungrende journalister, der ikke kunne få kontakt til rådgiveren, da han på daværende tidspunkt var i Paris for at forhandle med flere af de nævnte klubber.

Annonce

"Din forræder"

Der var efterhånden ikke den klub i Europa, der ikke havde et øje på Flemming Povlsen, som samtidig med forhandlingerne var i spil til det danske landshold, der for første gang i historien skulle deltage i en VM-slutrunde - nemlig den i Mexico.

Meget berømt meldte Povlsen dog afbud til Sepp Pionteks landshold, da han ville gøre sin studentereksamen færdig på Viby Amtsgymnasium.

Flemming Povlsen er nummer 23 på Stiftens liste over de bedste AGF-spillere i historien.

- Der skete en del ting i mit liv i det forår, mindes Flemming Povlsen med et skævt smil i dag.

På en måde var det dog som om, at det meste af hans 19-årige liv havde peget frem mod den udvikling, der var i fuld sving.

Flemming Povlsen begyndte med at spille fodbold i Viby IF, og her så den daværende formand Ernst Holm talentet fra en meget tidlig alder.

- Det lå i kortene, at han en dag skulle forlade Viby og søge andre græsgange for at videreudvikle sit talent. 'Ham der, han bliver landsholdsspiller,' sagde jeg allerede om ham, da han kun var fem år gammel, for han kunne noget, de andre ikke kunne, og han tudede jo hver gang, han tabte. Det var et godt tegn, fortalte dengang 82-årige Ernst Holm til Stiften i 2010.

Formanden fremprovokerede også selv tårer hos Povlsen, da han efter spillerens skifte til ærkefjenden AGF som 17-årig, mødte Povlsen mens han var på arbejde som flaskedreng i det lokale supermarked.

Formanden gik hen til AGF-spilleren og hvæste: "Din forræder," hvorefter den unge mand ifølge formanden løb grædende bort.

Ernst Holm har mange gange fortrudt - og undskyldt - for sin reaktion siden, men hændelsen fortæller noget om, hvorfor angriberen ikke var skiftet til byens førende klub for længst - for tilbud havde der været nok af.

Annonce

Cruyff blev vendt ryggen

Mens det i ungdomsårene var AGF, der bejlede til Povlsen, så kom de store drenge på banen så snart, han skiftede til Fredensvang.

Interessen om hans person fra udlandet havde stået på i mere end et år, da den kulminerede i 1986.

- Jeg kom til AGF som 17-årig, og i begyndelsen var jeg ikke så populær. John Stampe var faktisk inde på Jürgen Wählings kontor og forlangte, at jeg blev sat af. Det fortalte John mig senere hen, men træneren støttede mig og troede på, at jeg kunne udvikle mig, hvis jeg fik lidt snor, fortæller Flemming Povlsen.

Og det er næsten en underdrivelse for angriberen, der blev kåret til "årets fund" i Danmark i 1985.

Flemming Søgaard Povlsen

Født: 3. december 1966

Højde: 182 cm

Position: Angriber

Karriere: -1984 Viby IF, 1984-1986 AGF, 1986-1987 Real Madrid (Castilla CF) (Spanien), 1987-1989 1. FC Köln (Tyskland), 1989-1990 PSV Eindhoven (Holland), 1990-1995 Borussia Dortmund (Tyskland)

Kampe (mål) for AGF: 39 (17)

Landskampe for Danmark: 62 (21 mål)

Titler: Dansk mester i 1986, europamester 1992, tysk mester 1995

Stiften finder i disse uger uger AGFs 50 bedste fodboldspillere siden anden verdenskrig. Flemming Povlsen er nummer 23 på listen.

Allerede året inden skiftet i 1986 var træneren for Ajax Amsterdam personligt mødt op i Aarhus for at tale med det store talent. Det var en vis Johan Cruyff.

Han blev kåret til verdens bedste fodboldspiller tre gange, og nu var han træner for Amsterdams stolthed og ville lokke Povlsen til Holland.

Han var mødt op i Aarhus. Efter en kamp kom en AGF-ansat over til Povlsen og fortalte ham om fremmødet og bad ham følge med, så de to kunne komme i kontakt.

Men det skulle den 18-årige gymnasieelev ikke nyde noget af.

- Jeg var en lidt genert ung mand og var umoden, så jeg faldt ikke bag over, at Cruyff ville se mig. Jeg havde ikke modet til at sige det til ham selv, så jeg kørte bare hjem på min cykel, husker Povlsen, der ville gøre sin studentereksamen færdig før han tog til udlandet.

Nogle år senere skabte Johan Cruyff et af historiens mest mytiske fodboldhold i FC Barcelona.

Annonce

Mor Karen hidsede sig op

Fremme i 1986 var navnene mange, men da først Flemming Povlsen havde hørt om Real Madrids interesse, var han fast besluttet. Det skulle være den hvide trøje.

AGF gik i gang med at forhandle, men det gik langt fra lige så glat som angriberen havde håbet.

Aftalen med kongeklubben var, at Flemming Povlsen skulle spille det første år på klubbens andethold, Castilla, i den næstbedste spanske række. Det var Povlsen indstillet på, fordi han på den måde også kunne mærke efter, om det professionelle liv i det hele taget var noget for ham.

AGF ønskede at udnytte situation og arrangere en træningskamp med storklubben i samme ombæring, men dén aftale var umulig at få igennem.

Derfor kunne Århus Stiftstidende 9. juli 1986 skrive den ret spektakulære overskrift: "AGF afviser Real Madrid".

Det er en overskrift, man ikke ser hver dag. Århus Stiftstidende fra 9. juli 1986.

Der gik dog kun få dage før forhandlingerne - der i begyndelsen foregik via telefax - blev genoptaget.

Det gik dog langt fra så hurtigt som Povlsen og hans familie havde håbet, så Flemmings mor Karen gik til citat for at tale sin søns sag.

- Vi er alle dybt skuffede, og Flemmings humør er langt nede, fordi han i øjeblikket ikke ved, hvor han skal spille i resten af sæsonen (den danske sæson fulgte dengang kalenderåret, red.). Vi føler, at AGF har trukket sagen i langdrag, sagde Karen Povlsen.

Ret bemærkelsesværdige ord fra en mor, der i øvrigt kunne se sin søn optræde for AGF samme aften på Aabyhøj Stadion i Toto-kampen mod Ujpest fra Ungarn.

Det skulle vise sig at blive hans sidste for klubben.

Annonce

Lille Flemming i Madrid

Dagen efter faldt der nemlig en aftale på plads.

Modsat hvad AGF havde håbet, så blev Flemming Povlsen ikke solgt, men lejet ud til Real Madrid i et år, der ville sende spilleren ned på klubbens andethold, Castilla.

Hvis den spanske klub ville købe Povlsen året efter, var prisen to millioner kroner.

Real Madrid endte med aldrig at købe angriberen. Flemming Povlsen spillede for andetholdet i et år, mens han trænede med Real Madrids superstjerner hver eneste dag.

En stor oplevelse og læring for en ung mand, men da sæsonen var ovre, gik der fnidder i det hele. Klubben påstod, at Povlsen havde skrevet under på en fireårig kontrakt, og de ville leje ham ud til en anden spansk klub for at modne ham. Men århusianeren mente hverken at have skrevet under på noget, og han ønskede heller ikke at blive lejet ud.

Så det endte med, at AGF - der stadig ejede spillerlicensen - solgte Povlsen til FC Köln i Bundesligaen.

- Der var en masse skriverier frem og tilbage og til sidst skulle jeg bare væk. Leo Beenhakker sagde til mig, at "you wanna touch the sky" (du vil røre skyerne). Altså at jeg ville det hele for hurtigt. Men det blev for uoverskueligt for lille Flemming til sidst, griner Povlsen i dag.

Flemming Povlsen spillede kun halvandet år for AGF, men gjorde et stort indtryk. Arkivfoto

Han fortryder dog ingenlunde, at han dengang valgte den helt store hylde til sit første stop i udlandet.

- For mig var det et rigtigt valgt, selvom det langt fra var det økonomisk bedste dengang. Jeg kunne have fået mere i Ajax og Monaco, men det pirrede bare lidt ekstra med Real Madrid. Og eftersom jeg blot fik 4.500 kr. om måneden i AGF dengang, var alt sådan set en forbedring økonomisk.

- De måtte kun have to udlændinge på holdet, og de havde Jorge Valdano, der blev verdensmester med Argentina den sommer og mexicanske Hugo Sánchez. Men jeg lærte meget af at træne med dem hver dag. Jeg kunne mærke, at jeg løftede mit spil en lille smule for hver gang. For Castilla spillede vi også vores hjemmekampe på Bernabeu, men i modsætning til førsteholdet, kørte vi i bus. Så jeg lærte alt om, hvor stort et land Spanien er, når vi skulle køre i 12-14 timer til La Coruna.

Flemming Povlsen kom aldrig tilbage til AGF, da et dårligt knæ tvang ham til karrierestop som 28-årig efter han havde fundet sit andet hjem i Dortmund.

Han er dog for længst flyttet tilbage til Aarhus. Og som han bemærker i december 2021, så er han den eneste i Real Madrids trup fra 1986-87-sæsonen, der endte med at blive europamester.

Der var en masse skriverier frem og tilbage og til sidst skulle jeg bare væk. Leo Beenhakker sagde til mig, at "you wanna touch the sky". Altså at jeg ville det hele for hurtigt. Men det blev for uoverskueligt for lille Flemming til sidst.

Flemming Povlsen.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

AGF

Bliver Wilshere i AGF? Englænderen kan lide byen, men meget afhænger også af en ny træner

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce