Annonce
Debat

Den nyeste indkøbsguide til diabetesramte skriger til himlen

Mad: Hvis du var allergisk overfor nødder, ville du så spise nødder? Nej, for du ville respektere din krops signaler overfor den fødevare, som kroppen ikke kan tåle. Derfor er det mig en gåde, at danskere med diabetes fortsat bliver anbefalet at spise kulhydrater på trods af, at det lige præcis er kulhydraterne, de ikke kan tåle i længden.

Kulhydrater bliver sært nok ikke nævnt ved navn i den nye indkøbsguide fra bl.a. Diabetesforeningen. Guiden er i stedet som noget helt nyt blevet udstyret med betegnelsen ”sukkerarter”, formentlig for at tydeliggøre sukkers tilstedeværelse i produkterne, hvilket naturligvis er vigtigt for diabetesramte. Men med den lille finte er en hel gruppe næringsstoffer - nemlig kulhydraterne - blevet forbigået totalt.

Kulhydrater findes i alle kornprodukter, grøntsager og frugt, og de findes i fibre, mere eller mindre optagelige i fordøjelsen. Kulhydrater findes desuden i størstedelen af forarbejdede fødevarer. Der er altså en massiv tilstedeværelse af kulhydrater i vores daglige kost bl.a. i størstedelen af de produkter, som er vist i guiden, men kulhydrater bliver ikke nævnt i guiden som noget, en diabetesramt behøver beskæftige sig med. Kulhydrater som gruppe er helt udeladt, som om det var et fy-ord.

Det er dette, der skriger til himlen! Enhver med diabetes ved, at kulhydrater af enhver art påvirker blodsukkeret og dermed også sygdommen diabetes.

Jeg ville kunne tilgive en syvende klasse, der i deres projektuge havde lavet denne indkøbsguide for diabetesramte. Men at Diabetesforeningen og Hjerteforeningen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen helt seriøst udgiver en guide med så sundhedsskadelige anbefalinger er utilgiveligt. Det er uetisk at fortsætte med at give kostråd, der i det seneste årti er blevet videnskabeligt tilbagevist fra flere sider, og som har en indlysende ulogisk forklaringsmodel som grundtanke. Så hellere undlade at udgive en ny guide.

De to toneangivende og centrale diabetesorganisationer The American Diabetes Association (ADA) og European Association for the Study of Diabetes (EASD) har sidste år ændret deres anbefalinger til diabetesramte til netop at omfatte en kost med reduktion i indtaget af kulhydrater. Det amerikanske Virta Health viser fantastiske resultater med reduktion af kulhydrater hos diabetesramte, og studier samt forsøg overalt i verden – også i Danmark – viser positive resultater for diabetesramtes helbred, når kulhydrater begrænses i kosten. Personlige beretninger fra eks-diabetikere florerer på de sociale medier og i pressen.

Er Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Sundhedsstyrelsen uvidende om dette, eller har de vendt det blinde øje til? Jeg håber det første.

Marie Raes
Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Annonce