Annoncørbetalt indhold

Den private sektor tilbyder effektiv behandling af grå stær

Dette indhold er sponsoreret

Grå stær er ikke noget sjældent fænomen herhjemme i dag. Synstilstanden ses typisk hos personer over 65 år og er i langt de fleste tilfælde en aldersbestemt udfordring. Grå stær opstår, fordi øjets linse bliver svækket og uklar gennem årene, og selve tilstanden dækker over et stort spektrum af sygdommens påvirkning på øjet.

I takt med at synsnedsættelsen tager til, vil det påvirke blandt andet læsesynet. Også gener ved skarpt lys og dobbeltsyn er nogle af de udfordringer, som grå stær kan medføre. I dag er der rig mulighed for at få foretaget en grå stær operation, men der er stor forskel på, hvordan det foregår i det offentlige og private. Det kigger vi nærmere på lige her, så du kender til de to behandlingsmuligheder.

Annonce

Hvad er grå stær?

Grå stær er helt generelt en eller flere uklarheder i øjets linse, der vil medføre et nedsat syn, blænding eller ændre ens opfattelse af farver. Tilstanden er typisk forårsaget af alderen, men den kan også komme på baggrund af en anden øjensygdom.

Linsen finder vi i den forreste del af selve øjet, hvor den sidder placeret bag hornhinden. De klassiske symptomer er særligt et nedsat syn, som både forekommer ved objekter tæt på og langt fra øjet. Det kan også opleves som dobbeltsyn eller udfordringer over for kraftigt lys.

Operationen sker med henblik på at indsætte en kunstig linse i patientens øje. En grå stær operation er i dag daglig kost i både det offentlige og private, men det kan imidlertid være vanskeligt at blive godkendt til en behandling i det offentlige.

Annonce

Behandling af grå stær i det offentlige

Inden for det offentlige er det muligt at få foretaget en grå stær operation, der baseres på den såkaldte NIKE-model. Her skal patienter kategoriseres inden for forskellige indikationsgrupper, der afgør, om de kan henvises til en grå stær operation. Alle patienter, der kategoriseres inden for indikationsgruppe 4, kan derfor ikke få en operation.

Udfordringen ved operationer i det offentlige er, at der er store regionale forskelle på, hvor lang ventetiden er. Skal selve behandlingen ske i det offentlige, viser tal fra 2019, at der var op til 36 ugers ventetid i både Aarhus og Aalborg. Værre stod det til på Sjælland, hvor der var helt op til 62 ugers ventetid.

Annonce

En privat grå stær operation kan have sine fordele

I privat regi betaler du selv for din operation, men til gengæld kan det ofte betale sig. Her får du først og fremmest selv lov til at bestemme, hvor operationen skal foretages. Derudover sker der ikke nogen vurdering på baggrund af skematiske regler, men derimod blot i den grundige forundersøgelse, som du har sammen med din kirurg.

Selve behandlingen sker også på anden vis, og det er med til at give patienten nogle andre og typisk bedre muligheder både før, under og efter en grå stær operation. Dermed er patienten selv medbestemmende i mange elementer, samtidig med at patienten kan få en behandling inden for meget kort tid, hvor nogle øjenlæger slet ikke har en ventetid. Det kan få stor betydning for patientens syn og livskvalitet, idet grå stær kan udvikle sig hurtigt.

Dette indhold er sponsoreret

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.