Annonce
Østjylland

Den røde farve er den røde tråd i Tine Mynsters liv - også når livet gør ondt

Sangerinden Tine Mynster klædt i røde farver. Farver, der går igen i de fleste af hendes malerier, blandt andet det, hun her står foran. Foto: Morten Pape
Tine Mynster måtte helt i knæ, før hun igen kunne finde kreativiteten frem. I første omgang gennem den røde farve i hendes malerier. Nu er hun tilbage i vante rammer med en ny plade fuld af sange om at være en voksen kvinde, der (næsten) altid optræder i rødt.

Alrø: Den passer godt til Tine Mynster. Den røde farve i alle dens afskygninger. Påtrængende, passioneret, voldsom og måske endda lidt grænseoverskridende, når den er strøget med store og små penselstrøg udover et to gange to meter stort lærred.

Med en tankerække, der i en ustoppelig strøm bliver formidlet til ord, hjulpet på vej af fagter og gestikuleren, har "Den Røde Dame", sangerinden og kunstneren Tine Mynster, inviteret indenfor i den store sal på Alrø Gamle Skole.

- Jeg optræder altid i rødt, siger hun som forklaring på, at hun har omtalt sig selv som "Den Røde Dame" for fotografen.

Annonce

Vi skal tale om den hårde fødsel af hendes nye plade "Lige Nu", men også om en succesfuld udstilling i New York. Og om et kræftforløb, der tog tilløb til at vælte hende - og om en coronaperiode, der gav hende det sidste skub til først at give efter for nedturen, siden til at samle sig selv op igen foran et lærred.

Jeg var så bange for, at kunderne forsvandt, så jeg arbejde hårdt gennem mit sygdomsforløb, fordi jeg ikke ville anerkende, at jeg var syg og havde brug for hvile

Tine Mynster

- Jeg var så bange for, at kunderne forsvandt, så jeg arbejdede hårdt gennem mit sygdomsforløb, fordi jeg ikke ville anerkende, at jeg var syg og havde brug for hvile, erkender Tine Mynster.

Ignorerede sygdom

Vi er tilbage i 2017-2018. På det tidspunkt havde hun udgivet sin første solo voksen-plade "Hjerteland", og i kølvandet på den deltog hun i et talentprogram i tv, selvom de store krøller var erstattet af farvestrålende tørklæder og huer på det kemoskallede hoved.

- Jeg havde så hårdt brug for den bekræftelse, som det gav mig at stå på scenen. Jeg var angst for, at det hele ville forsvinde mellem hænderne på mig, fortæller hun.

Dødsangst vil nogen måske også kalde det, hvis man har en kræftdiagnose uden at sætte tempoet ned.

Hun knoklede r.... ud af bukserne, uden at stoppe op og opdage, at "Den Røde Dame" var blevet bleg. Men i foråret 2018 havde hun ikke længere et valg.

- Jeg væltede, og så lå jeg der i fosterstilling og ventede på, at kræfterne til igen at lave musik vendte tilbage, fortæller hun.

Efter den pause, som Tines krop så længe havde kaldt på, kom coronaen, og så forsvandt alt jo alligevel - ikke kun for Tine Mynster, men også for alle andre scenekunstnere.

Annonce

Livet og farverne vendte tilbage

Forvandlingen tilbage til "Den Røde Dame" skete derfor gennem penslerne.

Indtil det tidspunkt var maleriet en hobby, der havde sikret familien billeder på væggene.

- Den skabende kraft blev tydelig efter min sygdom. Pludselig malede jeg, så det sprøjtede, for hvad fanden skulle jeg ellers gøre, spørger hun.

Et af Tine Mynsters store malerier pryder væggen over i flygelet i hjemmet på Alrø, kunstneren og musikerens seneste udgivelse "Lige Nu" også er blevet til.  Foto: Morten Pape

Malerierne hænger nu overalt i det store rum, hvor hun holdt fast i musikken under corona med små huskoncerter, og hvor hun serverer morgenmad til sine Bed & Breakfast gæster.

Men billederne har også hængt på udstillinger rundt omkring og tidligere på året endda i New York.

En udstilling, der blev en stor succes. Større succes end hun har haft med sin musik.

- Det har jeg faktisk virkelig haft krise over. Altså at maleriet har større succes end musikken. For jeg er jo musiker, understreger den konservatorieuddannede musikformidler, der siden 2012 har spillet omkring 70 jobs om året.

- Nu har jeg øvet mig i at se, at maleriet bare er et andet medie. En anden udtryksform, der ikke er i stedet for musikken, men i samspil med musikken, siger Tine Mynster.

Annonce

Musikken i maleriet

Faktisk har hun med sin nye plade besluttet at kombinere de to udtryksformer: Hun laver et værk til hver af de 11 meget personlige sange fra "Lige Nu". Forresten er de alle sammen skabt i røde nuancer, der matcher coveret på pladen - den røde tråd.

- Normalt maler jeg uden at vide, hvor jeg ender. Nu skal jeg have en sang ind i billederne. Det er mega svært og spændende, men jeg havde nok ikke lige gennemtænkt, hvor svært det er at male på den måde, indrømmer hun.

Når hun er i mål, vil sangenes billeder kunne ses i en bog, som er slutmålet med projektet.

En bog, der blandt andet gerne skulle ligge på et bord, når hun er ude og spille live.

Det giver 0,08 i kassen hver gang en sang fra albummet "Lige Nu" bliver streamet, så der skal mange lytninger til før de 100.000 kroner, der har kostet at lave pladen, er tjent hjem. Foto: Morten Pape

Pladen blev til sidste vinter, mens hun ventede på, at coronaen skulle forsvinde. Den er indspillet i hjemmet akkompagneret af sønnen Johannes Hieronymus på guitar og konservatorievennen Thomas Lennert på klaver. Hendes egne tekster om det voksne kvindeliv er suppleret med tre tekster af Gunvor Bjerre, som mange vil genkende fra DRs børnetv, hvor hun blandt andet har skrevet mange af sangene til Kaj & Andre og lagde stemme til Pippi Langstrømpes mange eventyr.

- Det er en plade fuld af historier om det voksne kvindeliv, og jeg er taknemlig for også at have fået en 80-årigs perspektiv med, siger hun om samarbejdet med Gunvor Bjerre, som hun tidligere har lavet børnemusik sammen med.

Annonce

Vil røre og røres

Nu vil hun gerne snart ud at spille igen.

- Jeg vil røre og røres og mærke publikum, siger hun.

For det er, når hun står på scenen og mærker nærværet med publikum, at hun virkelig lever. Og selvom corona nu er afblæst, så er vejen tilbage til scenen lang.

- I musikbranchen har vi dels mistet indtægter fra pladesalg og fra koncerter og salget i forbindelse med koncerterne. Og i år er der desuden masser af udsatte koncerter, der skal gennemføres. Det gør det svært at finde plads til nye bookinger hos arrangørerne, fortæller hun.

Hun håber, at invitationer til at spille på caféer, til bryllupper, runde fødselsdage og andet snart igen finder vej til ordrebogen.

Tine Mynster

53 år fra Kerteminde. Gift med Rasmus Mynster og mor til sønnerne Andreas og Johannes. Bor i Alrø Gamle Skole.

Uddannet musikformidler ved Det Jyske Musikkonservatorim i 1996.

Blev i 2017-18 behandlet for brystkræft.

Har stået bag børnesalmesang i kirker og besøgt de fleste børnebilblioteker i hele landet med sine børnesange. Har udgivet ni albums med børnemusik og to voksen-soloalbums: "Hjerteland" i 2015 og "Lige Nu" i 2022.

Musikken kan streames på flere streamingtjenester.

Udstiller desuden egen kunst i ind- og udland.

Formand for Odder Kulturforening.

Initiativtager til "Køkkenkoncerter" i Vitapark i 2015-2021.

Var opstillet til kommunalvalget for Radikale Venstre i 2021, men opnåede ikke valg.

Læs mere på www.tinemynster.dk

Det har kostet hende cirka 100.000 kroner at producere "Lige Nu". Det giver 0,08 øre til kunstneren, hver gang en sang bliver streamet.

Hun er kommet i stald hos Warner Musik, men der skal koncertindtægter til, for at tjene udgifterne ind igen.

- Det koster altså mange penge, så hvis det bliver den sidste plade, jeg udsender, så er jeg glad for at jeg ved, at det også er den bedste.

Annonce
Kultur For abonnenter

Anmeldelse af Hobbitten: Det kunne så let være helligbrøde at pille ved Tolkiens mesterværk, men resultatet er fremragende

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Henrik Ochsner var et sjældent menneske i ordets fineste forstand

AGF For abonnenter

David Nielsen siger farvel til AGF: 1.693 dage med 'Let's fucking go!'

Aarhus

Classic Race Aarhus genopstår i miniformat søndag

Aarhus

Dårlig dømmekraft på sidste skoledag: Elever fik overrakt karameller med nåle i

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Aarhus

Vandrehistorien: Passer det, at Beder-Malling trækker dødbringende lyn til?

Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Østjylland

Der er frivillige og så er der Vibeke Bjerregaard Iversen

Debat

Magt- og udstødelseskultur findes ikke kun på Herlufsholm: Det gennemsyrer hele konkurrencestaten og dansk politik

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Annonce