Annonce
Aarhus

Den søde, den bitre og den alkoholfrie: Her er 10 bud på sommerens bedste øl

Fire af de fem bud fra Væskebalancen i Vestergade. Den sidste var allerede udsolgt og kunne ikke fotograferes på dagen. Foto: Kasper Kudsk Baymler
Sommeren er over os og rundt omkring ved cafeer, i parker, på stranden og i haven bliver der knappet en øl eller to op i varmen. Vi har spurgt to af byens førende ølbutikker om hvad de foretrækker at have i glasset, når temperaturen og lysten til en kold øl stiger.

AARHUS: Sommeren har for alvor meldt sin ankomst, temperaturen er på vej op og de læskende kolde drikke bliver solgt i metervis fra supermarkedernes kølemontre. I øllets verden bliver de tunge og mørke varianter også skubbet ud til siden og erstattet af de mere friske og frugtige udgaver. Ikke mindst den populære IPA, India Pale Ale, og tyske pilsnertyper.

Avisen har været på tur rundt til to af byens eksperter indenfor specialøl, Væskebalancen i Vestergade og Erlings Flaskebutik i Mejlgade, for at høre deres bud på, hvad der er bedst til at slukke tørsten, hvis man gerne vil nyde en god øl i sommermånederne.

Ejerne er blevet bedt om at komme med fem forskellige bud på, hvad deres sommerøl i 2021 ville være.

Annonce

Glæde i sommervarmen

Udgangspunktet er hvad de selv forbinder med en god sommerøl.

- For mig er en god sommerøl kendetegnet ved at være læskende og letdrikkelig. Øllen må heller ikke være for stærk, da det jo er vigtigt at indtage rigeligt med væske i varmen. Tørre let bitre lagerøl, frugtige Pale ales og Session IPAs samt lette syrlige øl med eller uden frugt lever op til alle de krav og kan ikke andet end at vække glæde i sommervarmen, siger medejer i Væskebalancen i Vestergade, Nick Theilgaard Olesen.

Nick Theilgaard Olesen er medejer af Væskebalancen i Vestergade. Foto: Kasper Kudsk Baymler

Ordet læskende dukker også op hos medejer af Erlings Flaskebutik i Mejlgade, Frederik Lunde. Han er egentligt ikke så meget for betegnelsen 'læskende', men tilføjer, at den er svær at komme uden om, når man taler om sommer.

- For mig er en sommerøl let drikkelig, men må stadig gerne have kant og smag. Jeg hader egentligt ordet læskende, men det er det, som jeg kommer til at tænke på, når vi taler om sommer, grill i haven og ture til stranden. De tunge stouts hører vinteren til. Du har mere lyst til lette øl, som sparer på procenterne og er letdrikkelige. Derfor er IPA og de frugtige sours rigtigt populær. Sour-øllene er jo nærmest drinks på øl. De passer lige til liggestolen, siger Frederik Lunde.

Frederik Lunde fra Erlings Flaskebutik kigger nærmere på det store udvalg af frugtige sours fra skotske Vault City. Foto: Kasper Kudsk Baymler

Faktisk har de i Erlings Flaskebutik fået tilføjet en køletaske med plads til seks dåser til sortimentet, så kunderne undgår halvlunkne IPA eller Pale Ale på strandturen.

1 Mahrs Bräu, Helles 4,9 %

Mahrs Brau, Helles. Foto: Kasper Kudsk Baymler

- Helles er klassisk tysk øl stil, som de kan lave til perfektion dernede. Mahrs Bräu er en af de sydtyske giganter, som har lavet en superfrisk pilsner. Den har nogle blide noter, men kommer også med en slående bitterhed, som lige gør sig bemærket inden den forsvinder igen.

Marc Rasmussen, Væskebalancen

2 DHL Session Sibeeria Causal Affair IPL, 4,4 %

2. En IPA i en sommerkrop. Sådan lyder beskrivelsen af Sibeeria Casual Affair. Foto: Kasper Kudsk Baymler

- Sibeeria er en såkaldt IPL, som adskiller sig fra IPA ved at være brygget på lager-gær i stedet for ale-gær. Den er meget frisk og sprød i sin smag og har nogle af de samme kvaliteter, som du også kan finde i pilsner eller lagerøl. 'Sibeeria Casual Affair' er en IPA med en sommerkrop. Det er en virkelig dejlig øl.

Marc Rasmussen, Væskebalancen

3 Vocation 'Hop, Skip & Juice' Hazy Pale Ale 5,7 %

3. Vocation får skyerne til at forsvinde, siger Nick Theilgaard Olesen fra Væskebalancen. Foto: Kasper Kudsk Baymler

 - Det er en tropefrugtig letdrikkelig hazy Pale Ale. Fik du ikke mimosa til din sommerbrunch, så nap den her i stedet for og se skyerne forsvinde fra himlen over dig.

Nick Theilgaard Olesen, Væskebalancen

4 Boon - Oud Geuze 20cl udgave 7 %

4. Boons Geuze er en let tilgængelig lambic øl. Foto: Kasper Kudsk Baymler

- En fræk lille flaske, der nemt passer ned i baglommen. Boons Geuze er en lettilgængelig lambic, med en lille mængde restsødme tilbage til at spille op mod syren i øllen. Et friskt og lækkert komplekst bekendtskab under sommersolen.

Nick Theilgaard Olesen, Væskebalancen

5 Bad Seed Brewing, Helles 4,6 %

5. Bad Seed har en aroma af champagnebrus. Foto: Bad Seed Brewing

- En lidt atypisk helles da den har mere bitterhed end stilen foreskriver. Til gengæld har Fredrik der er brygmester ved Bad Seed, formået at trylle en aroma af champagnebrus frem ved hjælp af de delikate tyske ædelhumler der er brugt i øllen.

Nick Theilgaard Olesen, Væskebalancen

6 Overtone Pachanga, Double IPA 8 %

6. Overtone Pachanga kommer fra Skotland. Det er dåsen yderst til højre. Foto: Kasper Kudsk Baymler

- Overtone Pachanga er en frugtig humle fra Skotland på otte procent. Procentmæssigt er den i den høje ende, men den er meget letdrikkelig. Den er god for dem, som ikke kan lide det bitre i IPA eller smagen af gran.

Frederik Lunde, Erlings Flaskebutik

7 Tiny Rebel CLWB Tropica Non Alc. 0,5 %

Alkoholfri IPA. Foto: Kasper Kudsk Baymler

- Tiny Rebel er for dem, som gerne vil prøve en god alkoholfri øl, som stadigvæk har mere smag end dem, som du kan købe seks af for 30 kroner i supermarkedet. Der er langt mere smag i den og den er virkelig læskende med tropiske frugter. Det er et godt alternativ, hvis man gerne vil have en alkoholfri øl.

Frederik Lunde, Erlings Flaskebutik

8 Mad Scientist, Jam92 - Double IPA 9,2 %

8. Jam92 gør det glimrende til grillmad og pizza. Foto: Kasper Kudsk Baymler

Det er lidt en modpol til den første IPA, som jeg fremhævede. Dette er en double Westcoast IPA, som har en meget høj procent. Den har noter af citron og gran og har en mængde bitterhed, der fungerer godt til grillmad, men også givet et godt modspil til pizza på grund af sin bitterhed.

9 Vault City, blåbær/citron sour 8 %

9. Vault City er flaske nummer to fra venstre. Den skotske producent laver flere forskellige smagssammensætninger og er meget populær indenfor frugtige sours. Foto: Kasper Kudsk Baymler

- Sours kan smage af alt fra cocktail til champagne. Vault City er i den absolutte top af producenterne, som laver de her cocktail-agtige øl. Det her er en blåbær og citron version, som er en fantastisk sommerdrik, der kan hældes i et champagneglas og fungerer som et anderledes input. Der findes mange forskellige slags af dem.

Frederik Lunde, Erlings Flaskebutik

10 The Blaugies - Hill Farmstead 'La Vermontoise' 6 %

10. Hill Farmstead er en af de mest populære øl i Erlings Flaskebutik og forsvinder ofte med det samme, at den kommer på hylden. Foto: Kasper Kudsk Baymler

- La Vermontoise er et samarbejde mellem to huse. Det er en saison øl i farmhouse stilen, som har det her lidt korn og stald-agtige over sig. Det er kendetegnet ved sit lidt tørre præg, som også har lidt æblenoter over sig. Det er en øl, som sagtens kan drikkes for sig selv, men også fungerer godt til mad. Det er ofte kunder, der er vant til belgisk øl, som kaster sig over den. Den er også utrolig populær, fordi du får utroligt meget for din penge her.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce