Annonce
Aarhus

Den skulle være handicapvenlig: Letbanen kan på flere stationer ikke medtage kørestole

Uha, det går da vist ikke! Hjulene risikerer jo at kile sig fast, tænker Alice Carlsen fra Tranbjerg. Der er samme problemer på den anden perron. Hun kan ikke komme med letbanen fra stationen. Foto: Jens Thaysen

På adskillige stationer er der et stort "gab" mellem tog og perronkant. "Letbanen skulle være for alle, men det er den ikke," mener kørestolsbruger.

Østjylland: "Blind, dårligt gående eller i kørestol? Kom bare ombord."

Sådan lyder det i et af de nyhedsbreve, som Aarhus Letbane tidligere har sendt ud. Men siden ordene blev forfattet, er et eller andet gået helt galt for letbanen.

I hvert fald kan kørestolsbrugere på flere stationer mellem Aarhus og Odder ikke komme med togene. De skal forcere en op til 20 centimer bred revne mellem tog og perron for at komme med - hvilket i praksis er umuligt.

- Letbanen skulle være for alle, men det er den ikke. Jeg kan i hvert fald ikke komme med fra Tranbjerg, siger kørestolsbruger Alice Carlsen fra Tranbjerg.

Hun tilføjer, at der også i Malling, hvor hendes ven bor, er et lignende stort "gab" mellem tog og perron.

Det viser sig, at der er problemer flere andre steder.

Nogle af de steder, hvor der er et stort "gab" mellem tog og perronkant er Beder, G. Clausens Vej, Malling, Mølleparken, Nørrevænget og Odder.

Har man som kørestolsbruger aktuelt problemer med at komme ind i et letbanetog, kan man indtil videre bestille en teletaxa.

Det kan gøres her: https://www.midttrafik.dk/koreplaner/letbanen/erstatningskorsel-odder-aarhus-auh-skejby-lystrup-hjortshoj-grenaa/teletaxa-odder-aarhus/

Kilde: Aarhus Letbane

Alice Carlsen må drage hjem med uforrettet sag. Heldigvis har hun bil, som en hjælper kan køre fra hende. "Jeg havde bare sådan glædet mig til at skulle ud på egen hånd", siger hun. Foto: Jens Thaysen

Hvad sker der?

Vi begynder i den gode ende:

10 perroner på strækningen har i dag, hvad Aarhus Letbane kalder "fuld tilgængelighed". Her er gabet mellem perron og tog mindre end 7,5 centimeter. Her overholder man de såkaldte TSI-standarder for indstigningen, så her er alt godt.

Yderligere 4 perroner får "fuld tilgængelighed" i starten af november.

Men 6 perroner har med letbanens ord kun "delvis tilgængelighed". Her skal man passere et gab på op til 20 centimeter for at komme på og af toget.

Yderligere 1 perron har "lav tilgængelighed" med et gab på 22,5 centimeter.

Facit er, at man på 7 perroner skal forcere et gab på op mod 20 centimer eller mere for at komme med letbanetoget. Og det lyder mærkeligt - set i lyset af, at letbanen hele tiden har brystet sig af at være yderst handicapvenlig.

Hvad sker der, Aarhus Letbane?

Journalisten måler afstanden mellem perron og tog på Beder Station. 21 centimer er resultatet. Foto: Jens Thaysen
Annonce

To positive ting

Det har desværre ikke været muligt at få et interview med letbanens ledelse om sagen.

Af det udførlige skriftlige svar fremgår to positive ting. Dem tager vi først:

Trods indstigningsproblemerne er det langt lettere at komme om bord i letbanen, end det var i Oddergrisen, som tidligere kørte på strækningen. De nye letbanetog har fladt gulv uden trin, og både den vandrette og lodrette afstand mellem perron og letbanetog er reduceret. Fremhæver altså Aarhus Letbane.

For det andet er der ingen problemer med de 19 nybyggede perroner på den nyåbnede strækning fra Aarhus H til Nye.

Så er det nævnt.

Dernæst kommer vi til det, der ikke er så godt: Hvorfor i alverden kan helt nye nærbanetog flere steder ikke køre tæt på perronerne?

Jae, forklarer Aarhus Letbane, på grund af "normkrav til sportekniske sikkerhedsforhold" har ikke har været muligt at gøre det anderledes. Eksempelvis ligger en del perroner i sving. Og for at toget ikke skal støde på perronkanten, er det nødvendigt med god afstand mellem tog og perron.

Det lyder ærlig talt ikke opløftende. Det indrømmer Aarhus Letbane da også i det skriftlige svar:

- Enkelte brugergrupper kan have vanskeligt ved at komme ind i togene. Det gælder særligt kørestolsbrugere, står der.

Annonce

Mobile ramper?

Men så skal problemerne vel løses?

Njae, måske, lyder det lidt tøvende fra letbanen. For, som det står i svaret, så har letbanen vanskeligt ved af afgøre, om afvigelserne fra normen - og her citerer vi - "udgør en betydende barriere for tilgængeligheden".

Sagt på en anden måde, vil letbanen have undersøgt, hvor stort problemet er, inden den åbner pengekassen for at finde leventuelle løsninger.

Aarhus Letbane og Midttrafik vil nu sammen med en fokusgruppe bestående af personer med syns- og bevægelseshandicaps undersøge de enkelte perroner. Efterfølgende skal det vurderes, om der skal gøres noget.

En af de løsninger, der er i spil, er mobile ramper. Ramper kan gøre alle perroner tilgængelige. Udfordringen er, at letbaneføreren skal stige ud og betjene rampen, hvilket vil medføre forsinkelser i forhold til køreplanen.

- Aarhus Letbane har ikke umiddelbart økonomiske midler til at implementere denne løsning, står der i svaret til avisen.

En anden løsning er at lade letbaneføreren yde assistance. Aarhus Letbane mener ikke, at spalterne er større, end at det vil være muligt at trække en kørestol baglæns henover dem. Den løsning kræver dog, at letbaneførerne uddannes i at hjælpe kørestolsbrugere. Løsningen kan desuden skabe forsinkelser i forhold til køreplanen.

Og vi spørger for egen regning: Hvordan vil man liiige trække en batteridrevet kørestol, som mange handicappede i dag bruger, over i toget? Sådan en fyr vejer i nærheden af 150 kilo netto.

En tredje løsning er, at man kører passagerer fra mødestedet på stationen til nærmeste station med fuld tilgængelighed.

Annonce

Letbanedrift er kompliceret

Sådan er situationen.

Letbanedrift er en kompliceret ting. Selv når togene kører.

Og så lige én ting mere: Der vil vel ikke være lignende problemer nogle steder på strækningen Aarhus-Grenå, når den åbner?

Vi tør næsten ikke bringe svaret. Det er: Jo.

Som udgangspunkt vil der være lignende udfordringer på den strækning.

- Dog ligger færre af perronerne i kurver, hvilket er en fordel, lyder det fra Aarhus Letbane.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

50 år: Arbejdshest repræsenterede Danmark ved fem slutrunder

Aarhus

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce