Annonce
Tennis

Den store pakke: Caroline Wozniackis karriere i tal, ord og billeder

Caroline Wozniacki var ikke engang teenager, da hendes navn begyndte at dukke op i offentligheden. Her er det unge tennistalent fotograferet den 20. maj 2003 - altså som 12-årig. (Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix)
I forbindelse med tennisstjernens snarlige afsked med tennislivet får du her et tilbageblik på hendes karriere.

- Jeg vil være nummer ét i verden. Jeg vil gerne vinde en grand slam-turnering.

Caroline Wozniacki var ikke engang blevet teenager, da hun første gang tonede frem på nationalt tv og satte ord på sine tennisambitioner.

De kunne ikke være højere inden for sporten, men hun indfriede dem begge.

Igennem karrieren har Caroline Wozniacki ligget nummer et på verdensranglisten i sammenlagt 71 uger, og i 2018 vandt hun grand slam-turneringen Australien Open.

Den danske tennisstjerne blev professionel i 2005, og i begyndelsen af december 2019 annoncerede hun, at hun efter 15 år har valgt at indstille karrieren.

Australian Open i januar 2020 bliver hendes sidste turnering, inden ketsjeren lægges på hylden.

Læs hele Wozniackis opslag om karrierestoppet

I et opslag på Instagram annoncerede Wozniacki den 6. december 2019, at hun stopper sin tenniskarriere. Sidste turnering bliver Australian Open, der spilles i januar 2020.

Her kan du læse hele Wozniackis farveltekst fra Instagram:

- Jeg har spillet professionelt, siden jeg var 15 år. I den tid har jeg gennemlevet et fantastisk kapitel i mit liv.

- Med 30 WTA-titler i single, en førsteplads på verdensranglisten i 71 uger, en sejr i sæsonfinalen, tre olympiske lege, hvor jeg har blandt andet har båret mit fædreland Danmarks flag, og en grand slam-sejr i Australian Open har jeg opnået alt, jeg kunne drømme om på banen.

- Jeg har altid sagt til mig selv, at når tiden kom, var der andre ting end tennis, jeg ville bruge mere tid på. I de seneste måneder har jeg indset, at der er mere, jeg ønsker at opnå i livet uden for banen.

- At blive gift med David var et af de mål og at stifte familie med ham, mens vi rejser verden rundt, og hjælpe med at skabe opmærksomhed om leddegigt (kommende projekt). Det er alle passioner, jeg tager med videre.

- Derfor annoncerer jeg i dag, at jeg stopper med at spille professionel tennis efter Australian Open i januar. Det har ikke noget at gøre med mit helbred, og det er ikke et farvel. Jeg ser frem til at dele min spændende rejse med jer alle sammen.

- Til sidst vil jeg sige tak af hele mit hjerte til fansene, mine venner, mine sponsorer, mit hold, specielt min far som min træner, min ægtemand og min familie for støtte gennem flere årtier. Uden alle jer ville jeg aldrig kunne have klaret det.

/ritzau/

Livet udenfor tennisbanen

Om sin beslutning siger Wozniacki, at den leddegigtsygdom, hun fik konstateret for godt et år siden, ikke er årsag til stoppet. Derimod føler hun stadig, at hun kan spille med i den absolutte top.

Det er således ikke helbredet, der får Wozniacki til at stoppe, understregede hun i sin farvelsalut på Instagram den 6. december.

Det er derimod et ønske om at slutte på toppen samt drømmene om alt det, der ligger uden for tennisbanen.

Rejserne rundt i verden, ambitionerne om at oplyse om leddegigt og ikke mindst fremtiden med partneren David Lee, som Wozniacki blev gift med i juni 2019.

Og hun binder en sløjfe på karrieren, der hvor hun nåede sportens øverste tinder med sin grand slam-titel, Australian Open.

FAKTA: Kun otte verdensettere overgår Wozniacki

Her følger en liste over de ti spillere, der har ligget længst tid på førstepladsen:

1. Steffi Graf (Tyskland), 377 uger.

2. Martina Navratilova (USA), 332 uger.

3. Serena Williams (USA), 319 uger.

4. Chris Evert (USA), 260 uger.

5. Martina Hingis (Schweiz), 209 uger.

6. Monica Seles (Jugoslavien/USA), 178 uger.

7. Justine Henin (Belgien), 117 uger.

8. Lindsay Davenport (USA), 98 uger.

9. Caroline Wozniacki (Danmark), 71 uger.

10. Simona Halep (Rumænien), 64 uger.

Wozniackis perioder som nummer et:

* Fra 11. oktober 2010 til 13. februar 2011 (18 uger).

* Fra 21. februar 2011 til 29. januar 2012 (49 uger).

* Fra 29. januar 2018 til 25. februar 2018 (4 uger).

Kilder: WTA

FAKTA: Wozniacki er nummer fire på historiens pengeliste

Caroline Wozniacki har indtil videre tjent 35,2 millioner dollar (237,2 millioner kroner) alene i præmiepenge, og dermed ligger hun nummer fire på listen over de mest indtjenende kvindelige tennisspillere.

Her følger top-10 over spillerne, der har indtjent flest pengepræmier opgjort i millioner amerikanske dollar:

1. Serena Williams (USA), 92,5.

2. Venus Williams (USA), 41,7.

3. Maria Sharapova (Rusland), 38,7.

4. Caroline Wozniacki (Danmark), 35,2.

5. Simona Halep (Rumænien), 35,1.

6. Petra Kvitova (Tjekkiet), 31,1.

7. Victoria Azarenka (Hviderusland), 30,4.

8. Angelique Kerber (Tyskland), 29,3.

9. Agnieszka Radwanska (Polen), 27,7.

10. Svetlana Kuznetsova (Rusland), 25,1.

Kilder: WTA.

BLÅ BOG: Tennisstjernen Caroline Wozniacki

* Navn: Carolinee Wozniacki

* Født: 11. juli 1990 (29 år).

* Højde: 177 centimeter.

* Bopæl: Monaco.

* Privat: Gift med amerikanske David Lee (tidligere basketballspiller).

* Professionel: Siden 18. juli 2005.

* Bedste placering på verdensranglisten: 1 (i alt 71 uger).

* Verdensranglisten: Erobrede førstepladsen 11. oktober 2010, sluttede både 2010 og 2011 som nummer et i verden.

Største meritter:

* Vinder af grand slam-turneringen Australian Open i 2018.

* Finalist ved US Open i 2009 og 2014.

* Vinder af WTA Finals i 2017.

* 30 WTA-titler.

* Indtjente præmiepenge: 35,2 millioner dollar svarende til 237 millioner kroner.

* Kåret som årets danske sportsnavn i 2010 og 2018.

* Newcomer of the Year på WTA Touren i 2008.

* Fanebærer for Danmark ved OL i 2016.

/ritzau/

Wozniacki vandt i 2006 Wimbledon-finalen i single for piger. (Foto: Alessia Pierdomenico/Reuters)
Caroline Wozniacki hentede sin første af 30 WTA-sejre, da hun den 3. august 2008 slog russiske Vera Dushevina i Stockholm. (Foto: Krister Larsson / SCANPIX SWEDEN / AFP).
Som barn af polske forældre, der begge havde dyrket sport på eliteplan, blev hun opdraget efter den østeuropæiske, hårde og disciplinerede skole. En professionel livsstil fra en tidlig alder skulle bringe hende til tops. Far Piotr Wozniacki tog selv ansvar som træner, og den rolle skulle han beholde igennem hele karrieren, selv om mere etablerede trænernavne fik chancen undervejs med begrænset succes til følge. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2017)
Caroline Wozniacki har to gange modtaget prisen som Årets Sportsnavn. Første gang var i 2010, hvor dette billede stammer fra. Tennisstjernen måtte sige tak for prisen via en sattelitforbindelse fra Hongkong. Anden gang var i 2018, hvor Wozniacki heller ikke kunne være til stede i Boxen i Herning. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
Wozniacki blev nummer ét på verdensranglisten første gang i 2010. (Foto: Str/Reuters)
I oktober i 2017 vandt Caroline Wozniacki finalen i WTA Finals, da hun besejrede Venus Williams. Sæsonfinalen rangerer lige under de fire store grand slam-turneringer. (Foto: Roslan Rahman/Ritzau Scanpix)
Wozniacki har aldrig vundet US Open, men hun har tabt finalen i den amerikanske grand slam-turnering to gange, hvilket skete i 2009 og i 2014 mod henholdsvis Kim Clijsters (th.) og Serena Williams. (Foto: Timothy A. Clary/Ritzau Scanpix)
I 2014 tabte Caroline Wozniacki finalen i grand slam-turneringen US Open til Serena Williams. De to tennisstjerner udviklede i karrierens løb et tæt venskab. (Foto: Stan Honda/Ritzau Scanpix)
Også uden for tennisbanen har Wozniacki gennem årene gjort sig bemærket. Her ses hun krydse målstregen efter at have gennemført New York City Marathon den 2. november 2014. (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)
Wozniacki har tre gange repræsenteret Danmark ved OL. I 2016 bar hun Dannebrog ved åbningsceremonien i Rio de Janeiro. Et øjeblik, hun i et interview for nylig kaldte et af de største i hendes karriere. (Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach).
Wozniacki vandt sin første og eneste grand slam-titel ved Australian Open 2018. I finalen slog hun rumænske Simona Halep. (REUTERS/Edgar Su)
Foto: REUTERS/Issei Kato
Wozniacki indstiller officielt karrieren efter Australian Open i januar 2020, men hun kommer til at spille en afskedskamp i Danmark efterfølgende. Den 18. maj skal Wozniacki møde superstjernen Serena Williams i en opvisningskamp i Royal Arena. De to veninder har mødtes på dansk jord en gang tidligere. Det gjorde de tilbage i 2015 i Herning, hvor danskeren trak sig sejrrigt ud af showkampen. Dette foto stammer fra netop den begivenhed. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2015)
Wozniacki danner par med amerikanske David Lee, der har en fortid i verdens bedste basketball-liga, NBA. Parret blev gift i juni i 2019, efter at de i november 2017 blev forlovet. (Foto: EZRA SHAW/Ritzau Scanpix)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce