Annonce
Aarhus

Den tilbagetrukne milliardær

Anders Holch Povlsen elsker jagt og den fri natur. Han ejer nu syv ejendomme i Skotland og 60.000 hektar land til en værdi af 65 mio. pund, hvilket gør ham til den næststørste jordbesidder i Skotland. Foto: Scanpix.

Familiekoncernen Bestseller gik fra at være en lille jysk tøjbutik til at blive den absolut førende tøjkoncern i Danmark. Bag roret står Anders Holch Povlsen.

Det var en forårsaften i år 2000 under en familiefødselsdag for mor Merete, at far Troels spurgte sin søn Anders, om han ville have en pose penge eller drive deres livsværk videre. Det livsværk, der blev grundlagt i 1975, et par år efter at Anders kom til verden, da hans forældre åbnede en kjoleforretning i Ringkøbing. Det livsværk, han nu som ung mand kunne overtage.

Tilbuddet kom ikke som et chok for Anders, der i bogstaveligste forstand var vokset op sammen med Bestseller-koncernen, som han allerede fra helt ung målrettet havde arbejdet sig hen imod at overtage. Som 14-årig fik han job på lageret i Storegade 7 i Brande, rejste flittigt rundt med sine forældre til fabrikker i hele verden og tog som 19-årig på universitet i England og senere Berlin, hvor han fik papir på sin sans for at drive forretning.

Bestseller og Anders Holch Povlsen

Anders Holch Povlsen, 41. Ældste søn af Troels og Merete Holch Povlsen, der grundlagde Bestseller i 1975.

Gift med Anne Holch Povlsen, som var ansat i Bestseller, da de mødtes. Har tre døtre: Alma, Agnes og Astrid. Han bor på godset Constantinsborg ved Aarhus og ejer adskillige landejendomme i bl.a. Skotland.

Bestseller har mere end 3.000 butikker fordelt på 38 lande. De har tøjmærker som Pieces, Only, Vero Moda, Jack&Jones, Selected, Vila og børnemærket Name It. Ejer bl.a. andele i Asos, Zalando og Stylepit samt Nemlig.com. Anders Holch Povlsen har overtaget samtlige aktier fra sin far Troels Holch Povlsen, som dog beholdt den yderst lukrative Kina-gren af forretningen.

Denne forårsaften var han nu blevet 27 år og følte sig så godt rustet til at føre familieforretningen videre, at han takkede ja til forældrenes tilbud. En ny arvtager var på plads, og året efter overtog han 80 procent af Bestseller-koncernen, blot 28 år gammel.

Annonce

Han har senere udtalt, at hans største bedrift er, at han har været i stand til at leve op til sin mors og fars forventninger, og at han samtidig har vundet respekt, selv om han tilhører en anden generation. Noget, han i den grad har fortjent, vurderer den tidligere journalist Søren Jakobsen, der er forfatter til bogen 'Danske dynastier'.

Firedoblede omsætningen

»Det er en mand, der repræsenterer en spændende historie. Han får overdraget firmaet af sin far, og det er nærmest 'take it or leave it'. Enten træder du ind i mit sted, eller også sælger eller fusionerer jeg. Han sagde heldigvis ja, for det er jo endt som den største tøjkoncern i Danmark,« siger Søren Jakobsen til BT.

De mange nuller bag plustallet taler for sig selv. Med sønnike ved roret voksede det bugnende familieforetagende i Brande til milliarder. I de første ti år med sønnen Anders Holch Povlsen som styrmand blev Bestsellers omsætning næsten firedoblet, og butikkerne næsten femdoblet i antal. Det giver milliarder på bankbogen, og den nu 41-årige Anders Holch Povlsen er ikke bare rig, men stenrig. Med en svimlende formue på 68,5 milliarder kroner ryger familien Holch Povlsen ind på en sikker andenplads på Berlingske Business' liste over Danmarks rigeste familier, kun overgået af Legos Kirk Kristiansen-familie. Og det kan Anders Holch Povlsen takke sig selv for, fortæller Søren Jakobsen.

Annonce

Videreudvikler

»Han træder ikke bare i sin fars fodspor, men forstår den store og vanskelige kunst for en arving at videreudvikle. Faderens genistreg bestod groft sagt i at kopiere H&M, men Anders udvikler selv og laver egne investeringer, som man blandt andet ser med Kevin Magnussen, som Holch Povlsen øjnede fra start. Han viser, at han har set fremtiden i internetforretninger og har investeret ukendte beløb i netbutikker som Asos og nemlig.com, måske med hjælp fra sin ukendte bror, Niels, som ingen ved noget om. Han er it-mand, og jeg tror, de to har et skjult samarbejde, som offentligheden ikke kender til,« gætter Søren Jakobsen.

Og det vil slet ikke være overraskende, da meget få kender til familien, takket være den totale tavshed og pressesky adfærd, familien altid har lagt for dagen.

Familiemuren af tavshed blev for alvor cementeret, efter at Holch Povlsen-familien i 1998 gennem ti lange måneder blev terroriseret af en gal mand, der kaldte sig Robin Hood. Den 34-årige afpressede den stenrige familie for penge, brød ind på deres gods, lagde et trusselsbrev på et familiealbum tæt på deres soveværelse og ridsede sine initialer ind i deres biler. Han blev anholdt på vej til godset med tre håndjern, fodjern, en gaspistol, brændbare væsker, tape og en el-støder. Under en ransagning i 'Robin Hoods' hjem fandt politiet bl.a. parykker, dykkerdragt, en bog om forgiftning og et hemmeligt hulrum under gulvbrædderne med plads til en person.

Fire år efter spredtes der endnu en gang skræk og rædsel i den stenrige familie, da en ung dansk dreng blev kidnappet under en legatuddeling i Indien. Angiveligt havde kidnapperne forvekslet drengen med enten Anders eller hans bror Niels, og først efter fem dages dramatisk redningsaktion blev drengen sluppet fri.

Men frygt eller ej. Fritidsinteresserne skal plejes, og udover passion for motorsport elsker Anders Holch Povlsen jagt og natur og har netop købt den skotske landejendom Aldourie Castle ved Loch Ness. Ifølge Dagbladet Børsen har det skotske eventyrslot kostet den nette sum af 140 mio. kr., og ifølge avisen ejer danskeren nu syv ejendomme og 60.000 hektar land til 65 mio. pund, hvilket gør ham til den næststørste jordbesidder i Skotland.

»Han elsker at gå på jagt, men ingen tvivl om, at der også er forretning i det her,« siger Søren Jakobsen, der også fortæller, at både far og søn Holch Povlsen er med i 'De 5 gårde', et samarbejde mellem hans eget gods Constantinsborg og bl.a. Schackenborg.

Annonce

Ind i overklassen

»Det har betydet, at familien stille og roligt er blevet medlem af overklassen, hvor det ikke 'blot' er nok at have en stor bankbog for at blive inviteret til familiebegivenheder med prins Joachim,« fortæller Søren Jakobsen.

Hvis Anders Holch Povlsen den forårsaften i 2000 ikke havde sagt ja, ville Bestseller-eventyret blive solgt eller fusioneret. Det skete som bekendt ikke, og meget tyder på, at det fortsat vil blive i familien, gætter Søren Jakobsen, som er i gang med endnu en bog om danske arvinger, hvor Holch Povlsen igen er med.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Lotte og Lars troede, de skulle bo i storbyen: Nu er de rykket tæt på skov og strand og gav nyt liv til ældre villa

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se video og alle billederne: Regnbuen regerede igen i Aarhus til pride-parade - uden frygt for corona eller abekopper

Sport For abonnenter

217 kilometer i Death Valley: Peter må tænke kreativt for at forberede sig på den voldsomme varme

Aarhus

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Alarm 112

Politiet følger udviklingen: Stort biltræf samler mange mennesker

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Debat

Jublen ville ingen ende tage, men det var også de dødes aften: Willy var den første århusianer, der blev dræbt

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Annonce