Annonce
EM

Den yngste, den ældste og topscorerne - her er lidt EM-fakta: Ronaldo og Platini er side om side

Det skal gå meget mystisk for sig, hvis ikke Cristiano Ronaldo er alene om at være alletiders EM-topscorer, når denne slutrunde er spillet færdig. Foto: Patricia de Melo Moreira/Scanpix
Cristiano Ronaldo har sin helt egen plads i EM-historien, men det får Maarten Stekelenburg og Kacper Koslowski også. Danmark ligger pænt i antallet af slutrunder.

EM er også rekordernes og statistikernes fest – vi kigger her på nogle fakta om historien og om den kommende slutrunde, som du måske ikke lige havde styr på.

De fleste titler

Spanien og Tyskland – to gange som Vesttyskland – er med tre titler de bedste EM-hold, Frankrig kommer derefter med to titler, mens Danmark er i selskab med Portugal, Grækenland, Sovjetunionen, Italien, Holland og Tjekkoslovakiet som vinder af turneringen en enkelt gang.

Annonce

De fleste mål

Cristiano Ronaldo er ikke så overraskende den mest scorende spiller i EM-historien med ni mål, men han må dele hæderen med Michel Platini. Det vilde er, at Platini kun skulle bruge én slutrunde – i 1984 – og fem kampe til at score sine ni mål, mens Ronaldo har spillet hele 21 EM-kampe siden 2004. Det gør så også portugiseren til spilleren med de fleste EM-kampe i historien.

Annonce

Den ældste og yngste

Den hollandske målmand Maarten Stekelenburg er med sine 38 år slutrundens ældste spiller – han debuterede tilbage i 2004. Da var polakken Kacper Kozlowski ikke fyldt et år endnu – han er med sine 17 år – han fylder 18 i oktober – denne slutrundes yngste spiller. Turneringens højeste gennemsnitsalder står Sverige for med 29,2 år, mens Tyrkiet med 24,9 år i gennemsnit har den yngste trup.

Annonce

Debutanterne

I Finland og Nordmakedonien har de det lige nu akkurat, som vi i Danmark havde det før slutrunden i 1984. De har debutantnerver iblandet en voldsom forventningens glæde, fordi det er første gang, de er med på den store slutrundescene. De kan passende lade sig inspirere af Wales, der for fem år siden deltog ved EM for første gang og spillede sig i semifinalen.

Annonce

Gengangerne

Danmark ligger på en uhyre hæderlig syvendeplads over lande, der har deltaget ved EM flest gange. Otte gange har danskerne været med, kun overgået af Italien, England og Frankrig med ni, Holland og Spanien med 10 og Tyskland (Vesttyskland) med 12. Der er 19 gengangere i forhold til slutrunden i Frankrig i 2016 – Finland, Danmark, Nordmakedonien, Skotland og Holland har erstattet Irland, Nordirland, Albanien, Island og Rumænien.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Tordenguden Andreas Christensen: - Tak Helsingør, vi har set hvert et flag og hørt hver en stemme

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce