Annonce
Danmark

Departementschef erkender: Forsvarsminister blev orienteret for sent

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ministeriet har kendt til mulig svindelsag i årevis, men minister og departementschef blev orienteret sent.

Det er står klart, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) burde have været informeret tidligere i sagen om mulig millionsvindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Det erkender departementschef Thomas Ahrenkiel i en redegørelse, hvor han skriver, at ministeren "burde have været informeret om sagen væsentligt tidligere".

Alligevel har ministeren forsat tillid til den øverste embedsmand i ministeriet.

- Med de oplysninger jeg har på nuværende tidspunkt, er også departementschefen først sent blevet orienteret om det store billede i sagen. Det er på den baggrund, jeg kan have tillid til min departementschef, siger hun på et pressemøde.

Hun opfordrer departementschefen til selv at stille op til interview.

Ifølge redegørelsen fra departementschefen blev ministeriet orienteret flere gange om mulig svindel. 13. maj sendte Rigsrevisionen et brev til ministeriet om undersøgelsen, som i sidste uge kom til offentlighedens kendskab.

Departementschefen modtager brevet, ligesom han også får en e-mail 4. november med sagsnotatet. Men den mail læser han ikke.

Annonce

Sagen har desuden været på dagsordenen på et møde tidligere, men man nåede aldrig til punktet. Ifølge forsvarsministeren blev departementschefen først orienteret om det fulde omfang, dagen før hun selv blev orienteret, hvilket hun mener var for sent.

Sagen handler grundlæggende om rod med indkøb i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Rigsrevisionen har afdækket alvorlige fejl og manglende kontrol med indkøb hos styrelsen.

De samme personer, som bestiller en ordre, har kunnet godkende den og udbetale pengene. To personer er politianmeldt, og fem andre er tiltalt i en sag om bestikkelse og mandatsvig.

Formand for statsrevisorerne, Henrik Thorup, har kaldt det for det værste, han har set i sine 20 år som statsrevisor.

Allerede for knap to år siden var der en intern rapport i ministeriet, der blotlagde de samme problematikker, som nu er undersøgt af Rigsrevisionen, fordi en whistleblower stod frem. Han har også været til møde i ministeriet.

Men sagen kom først til departementschefen, ministeren og offentlighedens kendskab i sidste uge.

- Det er baggrunden for, at jeg ønsker at styrke vores interne revision. Med det billede jeg er oplyst om, er den alvorlige kritik af ejendomsstyrelsen først tilgået departementschefen sent, og det er på det grundlag, jeg fortsat kan have ham som departementschef.

- Jeg vil ikke afvise, at der kan komme yderligere oplysninger frem, siger Trine Bramsen.

Foruden en intern undersøgelse bliver der nu iværksat en ekstern.

Departementschefen udnævnte i sidste uge et rejsehold, som skulle undersøge sagen med koncernstyringsdirektøren i spidsen. Men han er fritaget for tjeneste og forflyttet, da han havde en rolle i sagen.

Direktøren for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er også fritaget for tjeneste indtil videre. Han fik for få uger siden forlænget sin åremålskontrakt med fire år.


/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce