Annonce
Debat

Depressionsforeningen advarer i eksamenstiden. Skru ned for præstationshysteriet

Bodil Kornbek

Ræs: Eksamenstiden er netop gået i gang på ungdomsuddannelserne. Og jeg forstår godt, at angsten for at sidde ved de grønne borde er større end nogensinde hos de unge. For politikerne har de seneste år haft travlt med at stramme uddannelseskravene, så de unge kan blive fagligt dygtige i en fart og komme ud og skabe økonomisk vækst og værdi. Undervisningsminister Merete Riisagers (LA) udspil imod pjæk tidligere på måneden er desværre blot det seneste i rækken.

En ny, stor undersøgelse fra i år fra Sundhedsstyrelsen viser, at omkring hver sjette unge har et dårligt mentalt helbred, hvilket er en markant stigning i forhold til 2010, og eksperter samt de unge selv påpeger, at øgede krav under uddannelsen er en stor del af årsagen. Får de unge ikke hjælp i tide, er der stor risiko for, at deres mentale mistrivsel fører til en depression senere hen i livet, som kan have enorme konsekvenser først og fremmest for den enkelte men også for samfundet.

Undervisningsministerens nye tiltag sætter de unge under yderligere pres. Hun vil have pjæk fra timerne nedbragt på ungdomsuddannelserne, og bliver den ikke det, skal de unge fratages deres SU.

Hvis de høje fraværsprocenter udelukkende skyldtes ren pjæk - altså pjæk forstået som ugidelighed over for det at tage en uddannelse, sådan som ministeren hævder - så kunne man stramme skruen. Men det har hun intet belæg for at sige. Vi ved, at de hyppigste årsager til fravær i folkeskolen er psykiske lidelser og anden sygdom - skulle det så blive til ugidelighed på ungdomsuddannelserne?

Jeg er ikke i tvivl om, at mange af de unge, hun skyder på, oplever alvorlige vanskeligheder personligt eller blandt deres nærmeste pårørende, og at det er årsagen til en væsentlig procentdel af fraværet. For eksempel svær ensomhed, psykisk sygdom eller misbrug. I Depressionsforeningen er det vores klare erfaring, at når uddannelsen begynder at gå skævt, er der som regel bekymrende gode grunde til det. Og de grunde skal der tages hånd om på en helt anden måde end blot at true med at fjerne SU'en fra de unge.

I stedet for at tage endnu et quick fix og gribe til de velkendte metoder - straf, flere stramninger og registreringer - er det på høje tid, at flere politikere på Christiansborg åbner øjnene for, at deres ensidige iver efter at få de unge gjort lynsnart klar til jobmarkedet er blevet en stor del af det problem, de vil løse. Som Søren Pind (V) jo netop erkendte i et interview, dagen før han stoppede som uddannelses- og forskningsminister for nylig. Så skru ned for præstationshysteriet, og sørg i stedet for at skabe gode vilkår for de unge både i og udenfor uddannelsessystemet. Så tror jeg på, at de i langt højere grad har opmærksomheden på rette sted i undervisningen i det daglige samt her i eksamenstiden og gennemfører deres uddannelse tilfredsstillende uden højt fravær.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce