Annonce
Debat

Depressionsforeningen advarer i eksamenstiden. Skru ned for præstationshysteriet

Bodil Kornbek

Ræs: Eksamenstiden er netop gået i gang på ungdomsuddannelserne. Og jeg forstår godt, at angsten for at sidde ved de grønne borde er større end nogensinde hos de unge. For politikerne har de seneste år haft travlt med at stramme uddannelseskravene, så de unge kan blive fagligt dygtige i en fart og komme ud og skabe økonomisk vækst og værdi. Undervisningsminister Merete Riisagers (LA) udspil imod pjæk tidligere på måneden er desværre blot det seneste i rækken.

En ny, stor undersøgelse fra i år fra Sundhedsstyrelsen viser, at omkring hver sjette unge har et dårligt mentalt helbred, hvilket er en markant stigning i forhold til 2010, og eksperter samt de unge selv påpeger, at øgede krav under uddannelsen er en stor del af årsagen. Får de unge ikke hjælp i tide, er der stor risiko for, at deres mentale mistrivsel fører til en depression senere hen i livet, som kan have enorme konsekvenser først og fremmest for den enkelte men også for samfundet.

Undervisningsministerens nye tiltag sætter de unge under yderligere pres. Hun vil have pjæk fra timerne nedbragt på ungdomsuddannelserne, og bliver den ikke det, skal de unge fratages deres SU.

Hvis de høje fraværsprocenter udelukkende skyldtes ren pjæk - altså pjæk forstået som ugidelighed over for det at tage en uddannelse, sådan som ministeren hævder - så kunne man stramme skruen. Men det har hun intet belæg for at sige. Vi ved, at de hyppigste årsager til fravær i folkeskolen er psykiske lidelser og anden sygdom - skulle det så blive til ugidelighed på ungdomsuddannelserne?

Jeg er ikke i tvivl om, at mange af de unge, hun skyder på, oplever alvorlige vanskeligheder personligt eller blandt deres nærmeste pårørende, og at det er årsagen til en væsentlig procentdel af fraværet. For eksempel svær ensomhed, psykisk sygdom eller misbrug. I Depressionsforeningen er det vores klare erfaring, at når uddannelsen begynder at gå skævt, er der som regel bekymrende gode grunde til det. Og de grunde skal der tages hånd om på en helt anden måde end blot at true med at fjerne SU'en fra de unge.

I stedet for at tage endnu et quick fix og gribe til de velkendte metoder - straf, flere stramninger og registreringer - er det på høje tid, at flere politikere på Christiansborg åbner øjnene for, at deres ensidige iver efter at få de unge gjort lynsnart klar til jobmarkedet er blevet en stor del af det problem, de vil løse. Som Søren Pind (V) jo netop erkendte i et interview, dagen før han stoppede som uddannelses- og forskningsminister for nylig. Så skru ned for præstationshysteriet, og sørg i stedet for at skabe gode vilkår for de unge både i og udenfor uddannelsessystemet. Så tror jeg på, at de i langt højere grad har opmærksomheden på rette sted i undervisningen i det daglige samt her i eksamenstiden og gennemfører deres uddannelse tilfredsstillende uden højt fravær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ansat på Aarhus Universitetshospital er smittet med coronavirus: 30 personer sættes i karantæne

AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce