Annonce
Aarhus

Der coronatestes på livet løs: Mød poderne i et af byens testcentre

Mere end 200.000 danskere testes for corona hver eneste dag. Så der er brug for mange testcentre som det, Aarhus blandt andet har i Skejby. Mød tre af poderne nede i artiklen. Foto: Markus Hjelmager Sørensen. Collage: Morten Seest Jensen 
En negativ coronatest er lige nu adgangsbillet for rigtig mange ting, og ved testcentret i Skejby foretages der dagligt 6.000 coronatests. Men hvem er poderne egentligt, og hvilke kvalifikationer kræver jobbet?

AARHUS: Vi har alle sammen prøvet det, eller skal snart prøve det, i hvert fald hvis vi gerne vil være en del af det genåbnede samfund. Der er selvfølgelig tale om en coronatest.

På testcentret i Skejby foretages der dagligt 6.000 test af de 190 medarbejdere, der til dagligt arbejder som podere på netop det testcenter.

- Vores podere er inddelt i teams med tre mand i hver, og de når i gennemsnit syv personer på 10 minutter, så det er altså ikke meget mere end et minut, der bruges på hver person, fortæller Hanne Lisette Andersen, der er afsnitsleder for covid-19 testenheden i Aarhus.

Annonce

Hvem er poderne?

Der er som nævnt omkring 190 podere ansat ved testcentret i Skejby. Af dem er 140 fastansatte og 70 er timelønnede, der kan kaldes ind, når der er ekstra stor efterspørgsel på at blive testet.

Hanne Lisette Andersen er leder på testcentret i Skejby og afsnitsleder for hele testenheden i Aarhus. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

- Vi har en rigtig stor diversitet i de ansatte, både i forhold til køn og alder, og jeg forsøger hele tiden at ansætte efter, at vi beholder den fordeling, siger Hanne Lisette Andersen.

Der er rigtig mange, der gerne vil være podere, så Hanne Lisette Andersen har ikke svært ved at beholde den medarbejdersammensætning, hun ønsker.


Vi har en kollega, der ved en podning blev kastet op udover, så hun havde det i håret og alle vegne. Det kan vi grine af nu, men det var nok ikke så sjovt da situationen stod på

Hans Kristian Bjerreskov


- Lige nu har vi over 1.000 ansøgninger liggende fra folk, der gerne vil ind og pode. Vi har et åbent stillingsopslag, men rigtig mange søger også direkte gennem mig, fordi de har hørt om jobbet fra venner og bekendte, siger Hanne Lisette Andersen.

Herunder kan du møde tre, der til dagligt arbejder som podere, og høre hvad de mener om jobbet.

Line Krogh Nørdam, 35 år, uddannet fysioterapeut

Hvordan blev du opmærksom på jobbet som poder?

- Jeg var tilmeldt en jobbank i Region Midtjylland, og så kom det op som et forslag til mig. Jeg var jobsøgende som uddannet fysioterapeut, men der var ikke lige noget, så jeg søgte job som poder.

Line Krogh Nørdam er udannet fysioterapeut og hun er også arbejdsmiljørepræsentant på testcentret. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Hvorfor valgte du at søge det her job?

- Jeg var jo jobsøgende, så jeg skulle finde noget, men samtidig er det også en måde at hjælpe andre mennesker på, og man står jo lige i orkanens øje. Så tror jeg også, at det er noget, man vil fortælle sine børn om om ti år - at man var en del af alt det her corona.

Havde du nogle bekymringer omkring risikoen for corona da tog jobbet?

- Nej, slet ikke og efter man har været på oplæringskursus, finder man virkelig ud af, hvor meget hygiejne og værnemidler tages alvorligt herude.

Er du glad for arbejdet som poder?

- Ja, det er jeg. Jeg synes, det er fedt, at man er med til at hjælpe andre, og er en del af noget der er historisk.

Hvad er det sjoveste ved at være poder?

- Det er ikke det sjoveste arbejde, men der er en kanongod stemning herude blandt de ansatte, så det er nok det bedste ved at være her.

Hans Kristian Bjerreskov, 57 år, tidligere selvstændig fysioterapeut

Hvordan blev du opmærksom på jobbet som poder?

- Jeg var arbejdsløs eller jobsøgende, som det jo hedder. Så jeg sad og kiggede efter jobopslag og faldt over det her.

Hans Kristian Bjerreskov er uddannet fysioterapeut, men arbejder lige nu som poder. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Hvorfor valgte du at søge det her job?

- Jamen, jeg skulle have fundet noget at lave, og så kunne jeg jo hjælpe på den her måde. Så jeg valgte ret hurtigt at søge det.

Havde du nogle bekymringer omkring risikoen for corona da tog jobbet?

-  Overhovedet ikke. Det tror jeg ikke, der er nogle her, der har. Hvis du går og er bekymret eller bange, så kan man jo ikke være her.

Er du glad for arbejdet som poder?

- Altså det er jo et ret kedeligt arbejde, men det sociale aspekt herude betyder rigtig meget. Jeg har i mange år gået i en lille klinik med fire til fem ansatte, så det er fedt pludseligt at have 200 kollegaer.

Hvad er det sjoveste ved at være poder?

- Det er nogle af de sjove historier, der kommer hver dag, specielt fra børn fordi de er så umiddelbare.

Jeg havde på samme dag to små drenge, hvor den ene, da jeg var færdig med at pode ham, blev ved med at sige "mere mere." Og et par timer efter en dreng, der da han gik, nærmest råbte, at det skulle han godt nok aldrig nogensinde prøve igen.

Vi har en kollega, der ved en podning blev kastet op udover, så hun havde det i håret og alle vegne. Det kan vi grine af nu, men det var nok ikke så sjovt da situationen stod på.

Kristine Due Hammershøy, 20 år, blev student i sommeren 2020

Hvordan blev du opmærksom på jobbet som poder?

- Det var faktisk fra min far. Han havde hørt i radioen, at der manglede podere i Region Midtjylland, og jeg skulle til at flytte til Aarhus fra en lille by i Sønderjylland. Så det var min far, der foreslog, jeg søgte det.

Kristine Due Hammershøy er lige flyttet til Aarhus, fordi hun gerne vil studere medicin. Foto: Markus Hjelmager Sørensen.

Hvorfor valgte du at søge det her job?

- Jeg vil gerne studere medicin i Aarhus, og så synes jeg, det her var et godt arbejde i mit sabbatår, så det bare er en smule studierelevant. Jeg tror, jeg passer meget bedre ind her end for eksempel i en børnehave.

Havde du nogle bekymringer omkring risikoen for corona da tog jobbet?

- Nej, men der var nogle, af dem jeg kender, der synes, det virkede lidt farligt. Min storebrors kæreste var gravid da jeg fik jobbet, så de passede meget på ikke at komme for tæt på, når nu jeg arbejdede med det her.

Er du glad for arbejdet som poder?

- Ja det er jeg. Jeg synes, det er et rigtig godt arbejde i et sabbatår. Også fordi der er så mange unge ansatte, så er det rigtig dejligt i forhold til at være flyttet til en ny by.

Hvad er det sjoveste ved at være poder?

- Det ved jeg faktisk ikke. Jeg tror, det er det sociale jeg vil fremhæve. Det er super fedt, at vi er så mange kollegaer, der har det godt sammen, og vi er gode til at holde humøret højt.

Podernes ansættelsesforhold

Løn:
Der er en grundløn på 21.009 kr. og 12,6 procents betalt pension.
Denne betales til alle, der ikke er lægefagligt uddannet. Alle lægefagligt uddannede får løn efter deres respektive overenskomst.

Arbejdstid:
Poderne møder på skift i to hold - et daghold og et aftenhold.
Dagholdet arbejder fra klokken 6.45-14.15.
Aftenholdet arbejder fra klokken 14.00-21.15

Timeantal:
Alle ansatte er som udgangspunkt ansat på 37 timer.
Nogle er efter eget ønske ansat på færre timer.

Kvalifikationskrav:
Der er ikke som sådan nogle specifikke krav for at kunne tage en stilling som poder. Man bliver oplært på et endagskursus, når man starter som poder. På det kursus lærer man både om podning, men også værnemidler og hygiejne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce