Annonce
Debat

Der er brug for et paradigmeskifte på ældreområdet

Lone Norlander (EL), medlem af Aarhus Byråd, mener, der. Foto: Axel Schütt

Læserbrev: Der er brug for et paradigmeskifte, når det drejer sig om plejekrævende mennesker, hvad enten der er tale om mennesker med handicap eller ældre borgere, der er afhængige af kommunale indsatser.

Et nyt paradigme kunne starte med ytringsfrihed for borgere, pårørende, medarbejdere og faglige ledere. Ikke blot whistleblower-ordninger eller kommunale ombudsmænd. Vi har brug for en ytringsfrihed, hvor kritiske røster bliver lyttet til og taget taknemmeligt imod - og ikke afvæbnet, truet eller tiet ihjel.

Der er brug for, at kommunen også selv tager initiativ til samtale og inddragelse, så ansatte og pårørende oplever et medejerskab til den pleje, som dele af kommunens borgere er helt afhængige af.

Vi har også brug for en genopretningsplan. Situationen er nu, at alt for mange medarbejdere og ledere er tyndslidte af mange års overforbrug af deres kræfter. Alt for mange overvejer eller har forsøgt at søge væk! Vi taler ikke kun om forråelse men også om stress, omsorgstræthed, fysisk slitage og moralsk stress.

Der skal også et perspektivskifte til. Væk fra minuttyranni, målstyring, "ydelser" og "skal-opgaver" og hen imod et indefra-perspektiv, hvor det eneste, der gælder, er, om den enkelte borger sættes i centrum og får den hjælp og omsorg, som vedkommende har brug for.


Vi har brug for, at supervision, faglig refleksion og ytringsfrihed bliver en integreret del af hverdagen og ikke flere ledelseslag, mere kontrol og flere tjenstlige samtaler.

Lone Norlander-Smith (EL), byrådsmedlem i Aarhus


Vi har brug for, at supervision, faglig refleksion og ytringsfrihed bliver en integreret del af hverdagen og ikke flere ledelseslag, mere kontrol og flere tjenstlige samtaler. Vi har brug for en ledelse, der repræsenterer en faglighed, og der ved, hvad der foregår og reflekterer sammen med personale og pårørende.

Enhedslisten foreslår, at der sættes penge af til en sådan genopretningsplan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce