Annonce
Østjylland

Der er giftrester i visse vandboringer

Alternativets byrådskandidat Jesper Arbo Frederiksen fik bekræftet, at der er problemer med visse vandboringer i Skanderboreg Kommune. Foto: Bollerup

Partiet Alternativet, der stiller op ved byrådsvalget i Skanderborg Kommune, fik klar besked om giftrester i drikkevandet.

SKANDERBORG: Alternativets byrådskandidat Jesper Arbo Frederiksen rejste spørgsmål ved drikkevandskvaliteten i Skanderborg Kommune ved byrådsmødet onsdag.

Han ville gerne vide, om der aktuelt er vandboringer, der ligger på eller over grænseværdien for pesticider i drikkevandet. Og om der er vandværker, hvor man iblander rent vand til vand med pesticider i, for at kommer under grænseværdien.

Årsagen er, at kommunen i et forslag til grundvandsbeskyttelse skriver, at ud over lukkede boringer har fire vandværker nu eller tidligere haft overskridelser af grænseværdierne i en eller flere af deres aktive boringer - og at årsagen til, at boringerne ikke er blevet lukket eller sløjfet blandt andet kan være, at vandværket blander rent vand i og dermed overholder grænseværdierne.

Og at yderligere 16 vandværker har boringer med pesticider under grænseværdierne.

Der er problemer

Borgmester Jørgen Gaarde (S) svarede på byrådets vegne på spørgsmålene.

- Der er aktuelt et alment vandværk, der har en boring med fund af pesticider over grænseværdien samt tre almene vandværker, hvis aktive boringer tidligere har haft indhold af pesticider over grænseværdien. Alle fire værker er under skærpet kontrol. Der er desuden et fællesanlæg, der aktuelt har pesticider over grænseværdien i deres boring. Anlægget har i samråd med embedslægen fået påbud om skærpet kontrol, forklarede Jørgen Gaarde.

Der er i dag ingen almene vandværker, der blander rent vand i for at holde sig under grænseværdierne for pesticider. Tidligere har to klaret overskridelser på den måde, mens to andre har taget de kritiske boringer ud af drift.

Jørgen Gaarde kunne samtidig oplyse, at der er 617 vandforsyningsanlæg i Skanderborg Kommune. Af disse får kun 67 analyseret vandet for pesticider, da det alene er et lovkrav for de almene vandværker, for institutioner med egen vandfordyning og fællesanlæg, der udvinder mere end 3.000 m3 om året.

Han oplyste samtidig, direkte adspurgt af Jesper Arbo Frederiksen, at der ikke i dag er praksis for, at byrådet bliver orienteret, når Natur og miljø stiller krav om skærpet kontrol af vandkvaliteten.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

AGF

AGF henter erfaren forsvarsspiller i OB: - Han rummer en stor ærgerrighed og en stærk vindermentalitet

Annonce