Annonce
Debat

Der er ikke kun én sandhed, når det gælder havnen: Giv os en kanal langs den gamle kystlinje

"Vi skal i det mindste gøre alt for at minimere de skader, der sker på de landskabelige værdier, der gør Aarhus så unik. Her er samspillet mellem byen, bugten og vandet vigtig", skriver Peter Thyssen og Poul-Henrik Knuhtsen. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Havneudvidelser har altid skabt debat, og sådan skal det være. Dengang Aarhus-Kalundborg-færgerne hed Ask og Urd, og havnedirektøren hed Kaj, var der også blæst om havnen, og opfyldninger delte også dengang vandene.

Sådan er det jo, og sådan skal det være, for der er ikke kun én sandhed. Havnedirektører og havneudvalgsformænd har én vinkel på problemerne og borgere i byen en anden.

Vi er som medlemmer af Radikale Venstre glade for, at vi har fået et teknisk udvalgsmedlem i Aarhus Byråd, der har taget en stolt tradition op i partiet med hensyn til at tale parnasset midt imod. Man må give vores byrådsmedlem Metin Lindved Aydin, at han har fat i nogle vigtige pointer vedrørende havnens udvikling, og at han har anvist en anden måde, de muligvis kan løses på.

Annonce

Havnen har til stadighed forandret sig i takt med den udvikling, der er i fragt, teknologi og efterspørgsel. Derfor er det meget væsentligt at lave en udviklingsplan, der er opdelt i etaper, så den løbende kan tilpasses den udvikling, vi ikke kender endnu.

Lad os nu få den kanal til småbåde og langs med den en rambla til cykler og gående langs den gamle kystlinje - sådan cirka. Så vil havneudvidelsen give noget tilbage til byen, som borgerne i Aarhus vil sætte pris på.

Metin har også ret i, at det kun er strengt havnerelaterede virksomheder, der skal ligge på havnen. Lad os få en opgørelse af størrelsen af de arealer, der her er i spil. Den skal foretages af et uvildigt firma, og kriterierne skal lægges åbent frem.

I den forbindelse er det også vigtigt at tænke i afvikling af arealer med foderstoffabrikker, oliedeponier og lignende. Således er der områder på havnen, som vi må formode snart står for at blive indskrænket/afviklet. Her kan vi pege på oliehavnen. Jo før vi kan få den afviklet, des bedre for klimaet og for byens sikkerhed.

En moderne kemikaliehavn er der måske også bedre plads til i Grenaa - hvis Grenaa er interesseret. Er havneudvikling ikke en så stor ting, at samarbejde mellem havne er mere frugtbart for landet end konkurrence?

Vi skal heller ikke glemme, at Aarhus Ø er et resultat af, at den oprindelige containerterminal blev for lille og derfor flyttede til dens nuværende placering. Det er kun cirka 20 år siden, og nu er den gal igen.

Vi investerer utrolige summer i nye kystnære by- og havneområder i en tid, hvor havene stiger. Hvor fremsynet er det?

Vi skal i det mindste gøre alt for at minimere de skader, der sker på de landskabelige værdier, der gør Aarhus så unik. Her er samspillet mellem byen, bugten og vandet vigtig. Knud Fladeland, der var arkitekten bag grundridset for Aarhus Ø, havde som vision for sin grundplan en idé om at markere den gamle kystlinje med en kanal, og han trak vandet ind til byens midte igen.

Det var en god idé, der har vist sin værdi på havnefronten, men som ikke er blevet gennemført mod syd. Det bør vi kræve, at den bliver nu, for ellers bliver havnen til en endnu større barriere mellem Risskov i nord og Marselis i syd.

Lad os nu få den kanal til småbåde og langs med den en rambla til cykler og gående langs den gamle kystlinje - sådan cirka. Så vil havneudvidelsen give noget tilbage til byen, som borgerne i Aarhus vil sætte pris på.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

Annonce