Annonce
Erhverv

Der er ingen nem vej til succes - til lands, til vands eller på webben

Daniel Johannesen, 19-årig Hhx-elev fra Learnmark i Horsens, er tidligere elitesvømmer og iværksætteren bag Watery.dk. Foto: Michael Svenningsen

Daniel Johannesen drømte om at vinde medaljer i svømning, men nu går den 19-årige iværksætter benhårdt efter at omsætte for fem mio. kroner i sin netbutik i 2018. Han har blandt andet taget evnen til at prioritere, sætte mål og fighte for resultaterne med sig fra elitesporten.

Horsens: Daniel Johannesen er ikke kommet sovende til sin succes. Som aktiv elitesvømmer ringede uret klokken fem, så han kunne nå at pakke aftenens ordrer i sin webshop watery.dk, inden dagens første tur i bassinet en time senere.

Først morgentræning fra klokken 6.00-7.30, derefter en skoledag fra 8.00-15.00, og så i baljen igen inklusive styrketræning i tidsrummet 16.00-19.00, inden han arbejdede videre på sin virksomhed frem til sengetid ved 22-tiden.

19-årige Daniel Johannesen indrømmer, at lektier fik lov til at være lektier i hverdagene i den periode, hvor han svømmede på højeste ungdomsniveau herhjemme og havde kastet sig selv ud på dybt vand som selvstændig i oktober 2016. Siden sommer har han sat sin svømmekarriere på standby og på den måde taget konsekvensen af, at salget af svømmeudstyr på nettet vækster derudaf.

Nu nøjes han med at stå op klokken 7.30, så han stadig kan nå første lektion som 3.g'er på Learnmark Horsens, der ligger bare fem minutter væk i cykelafstand. Efter sidste time går turen hver dag til Bilka for at få skibet alle aktuelle forsendelser afsted. Det skal ske inden klokken 16, så de er fremme næste dag, mens Daniel Johannesen efterfølgende bestiller varer og rådgiver kunder til gerne et godt stykke efter midnat på en typisk arbejdsdag.

Klar-parat-startup

Det giver ingen ETCS-point i at have dyrket sport på eliteniveau. Tværtimod spænder satsningen på at nå helt i mål med sin idræt for nogle ben på uddannelsesvejen. Men en ungdom i et præstationsmiljø og med vinderkultur tæt på hverdag kan alligevel vise sig som stærke kompetencer senere i livet, når lyset bliver slukket i hallen eller på stadion, og det er tid til at kigge på nye karriereveje.

I serien Klar-parat-startup møder vi en række eliteidrætsudøvere, som er på vej eller er kommet helt ud på den anden side af sporten. Hvad tager de med af værdifulde erfaringer, når (stjerne)støvet lægger sig, og hvad laver de i dag? Denne gang møder vi 19-årige Daniel Johannesen, der har skiftet spor fra ung elitesvømmer til iværksætter bag websitet watery.dk, hvor han sælger svømmeudstyr.

For der er tilsyneladende flere fællestræk, som iværksætteren deler med elitesporten. I netværket Viljestyrken har iværksætteren Jonathan Løw samlet 100 tidligere og nuværende eliteidrætsudøvere for at finde snitflader og inspirere til at lykkes med nye drømme i livet.

Viljestyrken er samtidig et video- og podcastprojekt, hvor du blandt andet kan høre Daniel Johannesen fortælle mere om at være ung iværksætter.

Foto: Michael Svenningsen

Elitesport sikrer struktur

- Prioritering af tid og opgaver er helt klart det vigtigste, som jeg har taget med mig fra sportens verden. Jeg har altid været vant til at have en struktureret hverdag, hvor jeg nærmest vidste, hvad jeg skulle på minuttet for at nå mine mål i svømningen. Sådan er det stort set stadig. Min kalender er fyldt op minimum en uge frem med, hvornår jeg skal gøre hvad for at udvikle virksomheden som at lave produktbeskrivelser og markedsføring, forklarer Daniel Johannesen.

Det var også en benhård prioritering, der fik ham til at sætte proppen i svømmekarrieren. Her nåede han ikke så langt, som han havde håbet på.

- Jeg har det sådan, at hvis jeg alligevel ikke kan nå mine drømme inden for svømningen, så vil jeg hellere satse på noget andet. Det handler også om at prioritere i sine drømme, og watery.dk er min sport i dag. Da mine svømme-resultater ikke helt fulgte med, så flyttede jeg fokus, fortæller Daniel Johannesen.

Målet var en DM-medalje i favoritdisciplinen butterfly, men han måtte nøjes med en 13.-plads ved sit sidste DM blandt de andre i årgang '99 ved det seneste danmarksmesterskab. At sætte sig ambitiøse mål har han også lært via sporten.

Daniel Johannesen

Født 1999Bor i Horsens

Tidligere elitesvømmer på ungdomsniveau

Uddannelse: Går i 3.g på Learnmark Horsens (Hhx)

Siden efteråret 2016 iværksætteren bag virksomheden watery.dk, som sælger svømmeudstyr via internettet.

Annonce

Tør drømme stort

- Der er ingen nem vej til succes, og ligesom svømningen kræver mange timer, hvis man vil nå sine mål, så gælder det samme som iværksætter. Og også her er det vigtigt at turde drømme stort. Selv om jeg var nummer 20 i Danmark, så turde jeg godt sige højt, at jeg gik efter en medalje til DM, og mit mål med Watery har fra start været at blive Danmarks største online-svømmeforretning inden for to år. Det var før, at jeg havde en eneste kunde, siger Daniel Johannesen med et smil.

Det første år gik godt. I 2017 omsatte virksomheden for 1,7 mio. kroner. På kontorvæggen i Søndergade hænger et printet ark med tallet 5.000.000 - sort på hvidt. Det er målet for omsætningen i 2018, og året er begyndt rigtig godt, oplyser han.

Udover at blive Danmarks største online-butik er strategien også at brede forretningen ud over landets grænser. Sverige og Norge står umiddelbart først for med en mulig lancering i slutningen af 2018, og på længere sigt kigger Daniel Johannesen også ind i en fremtid, hvor Watery selv får produceret svømmeudstyr.

Foreløbig tæller udvalget 800 produkter, som den unge iværksætter vælger ud på baggrund af sine egne erfaringer fra sporten:

- Jeg køber kun det hjem, som jeg ved, at jeg kan sælge, og mit netværket i sporten betyder meget - ikke mindst i opstarten. Det var med til at skabe en hype om Watery i miljøet, ligesom jeg kan rådgive min kunder professionelt, fordi jeg kender alle produkter selv.

Annonce

Personlig 10-punkts plan

Daniel Johannesen bliver handelsstudent til sommer, og så bliver det Watery på fuld tid. Fra klokken 8 til 22 regner han med.

- Jeg glæder mig til at se, hvad det kan blive til, og jeg tænker ikke på at gå i gang med en uddannelse og læse videre, for jeg skal være iværksætter resten af mit liv. Jeg lærer så meget ved at sidde med fingrene i min egen virksomhed hver dag, og her føler jeg, at jeg er langt foran mine klassekammerater, selv om det ikke altid er det samme, som karaktererne i skolen viser, siger Daniel Johannesen, som 24. december hvert år sætter sig 10 personlige mål, han gerne nå i løbet af det kommende år.

Målene handler både om handelsskole-tilværelsen med karakterer og fremmødeprocenter, virksomheden med hensyn til løbende omsætningstal, ligesom han havde personlige rekorder at slå i løbet af en svømme-sæson og endelig fritidslivet. Blandt andet vil han gerne prioritere at være hjemme for at være sammen med sine forældre og brødre minimum to gange hver uge og deltage i minimum fire sociale arrangementer om måneden:

- Det kan hurtigt komme til at handle for meget kun om Watery, så i weekenden forsøger jeg altid at holde fri og lever et normalt ungdomsliv med vennerne. Og jeg svømmer også fortsat en dag om ugen sammen med gamle kammerater i Horsens Svømmeklub.

Annonce

Aktier fremfor playstation

Daniel Johannesen begyndte at svømme som seks-årig. Hans mor er tidligere elitesvømmer, så selvfølgelig skulle sønnen også lære at svømme. Da han kunne smide vinger og bælte, valgte han selv at fortsætte.

Til gengæld har han ikke arvet sit iværksættergen af forældrene, men de har hjulpet ham godt i gang. Han var 17 år, da Watery blev stiftet i faderens navn, fordi statsforvaltningen ikke ville give Daniel Johannesen lov til at være virksomhedsejer som endnu umyndig.

Startkapitalen lød på 150.000 kroner. Far lagde halvdelen, mens han selv havde sparet den anden halvdel op.

- Jeg satte mine konfirmationspenge i aktier i stedet for at købe en playstation, fordi jeg vidste, at jeg engang ville bruge pengene til noget stort, forklarer Daniel Johannesen, som er i gang med at få virksomheden endeligt overdraget af sin far, som står for regnskabet.

I september rykkede han fra kælderen i barndomshjemmet ind på 1. sal i Søndergade. Det er gågaden i Horsens - udefra set en dyr adresse for en startup-virksomhed:

- Jeg havde ledt efter mit eget i nogle måneder, da jeg fik det her på hånden. Jeg lejer det af Casa, som gerne vil hjælpe unge iværksættere i byen, og derfor har jeg fået det til en rigtig god pris.

Annonce

Fighter og perfektionist

Han har tre freelancere ansat på 5-15 timer om ugen til opgaver som udvikling af hjemmesiden og markedsføring, mens mor nogle gange kigger forbi med støvsugeren. Resten klarer han selv, eller med venners hjælp som Black Friday, hvor der blev pakket og sendt svømmedragter og andet udstyr til den store guldmedalje.

- Som svømmer var jeg først og fremmest en fighter og perfektionist. Fysisk har jeg altid ligget lidt under mine konkurrenter, og så har jeg i stedet skulle leve på min teknik i den hårdeste og teknisk sværeste disciplin, butterfly. Jeg kan godt lide at pille ved de helt små detaljer, som hvordan hånden skal vende for at give mindst mulig modstand i vandet, og det samme gælder på hjemmesiden, hvor jeg bliver ved, indtil det fungerer, som jeg vil have det, fortæller Daniel Johannesen.

Nu står der bare marketing og forudbestilling af varer i stedet for styrketræning og svømmeteknik på handleplanen.

- Jeg er stadig på SU og har endnu ikke trukket penge ud af virksomheden, men fra sommerferien skal Watery være det, som jeg skal leve af.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Erhverv

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden

Annonce