Annonce
Sport

»Der er mange skyggesider ved at spille fodbold«

Superligaklubberne skal blive bedre til at engagere spillerne i uddannelse, hvis det står til tidligere AGFer. På den måde undgår man en masse faldgruber.

Annonce

Der er også et liv efter fodbolden, og den dag, hvor glidende tacklinger og indersideafleveringer ikke længere betaler regningerne, vil man helst stå med så mange muligheder som muligt.

Et budskab, som Spillerforeningen har forsøgt at lede danske, professionelle fodboldspilleres opmærksomhed hen mod.

Vigtigheden af at holde sig i gang og uddanne sig uden for kridtstregerne er en mærkesag, og i de seneste år har Study4player, der samarbejder med en hel række interesseforeninger for sportsudøvere, fået flere og flere deltagere.

Det er med andre ord blevet 'in' at dygtiggøre sig i andet end fodboldrelaterede ting, og det skaber gladere, hele mennesker, hvis man skal tro Spillerforeningens undersøgelser.

En af de aktive i Study4Player, er den nu tidligere AGF målmand, Emil Ousager.

Lige nu mangler han at skrive sin kandidatafhandling, og kan derfor se enden på et femårigt uddannelsesforløb, som han har fuldført ved siden af sit job som professionel fodboldspiller.

»Jeg startede med at uddanne mig af den simple årsag, at jeg havde for meget tid til mig selv, når jeg var færdig med træning. Jeg havde nogle lange eftermiddage, hvor jeg brugte tiden på ufornuftige ting, og jeg kunne mærke, at jeg havde brug for at bruge mit hoved igen. Spillerforeningen fortalte så om Study4Player, og så kom jeg hurtigt i gang, for der skulle simpelthen ske noget,« siger Emil Ousager.

Som professionel fodboldspiller er ens dag styret efter én ting: den daglige træning. Normalt træner man mellem en time til halvanden, spiser middagsmad og tager så hjem. For mange resulterer den lange tid for sig selv i ensomhed og en masse, dårlige vaner. Dårlige vaner, som Emil Ousager kender alt til.

»Som fodboldspiller tjener man oftest gode penge, og er man ung med meget tid på hånden, så er det ikke altid, at man forstår at bruge dem fornuftigt. Playstation og poker er typiske ting, der bruges til at slå tiden ihjel med. Generelt ting, som ikke skaber noget værdi som menneske. Det er selvfølgelig individuelt fra person til person, men mange bliver kede af det, og føler ikke, at de kan overskue de mindste ting,« siger Ousager.

Emil Ousager har i sin professionelle karriere repræsenteret Randers, OB og AGF. Kun ét af stederne har han oplevet, at klubben selv tog initiativ til at hjælpe unge spillere på vej med at tage en uddannelse sideløbende med karrieren.

»Jeg har set en meget blandet opbakning, når det kommer til at engagere spillere i uddannelse. Der var absolut ingen opbakning i Randers, og det samme i AGF. I OB havde vi en talentchef, der var god til at holde samtaler med især de yngre spillere, og skubbe dem i den rigtige retning. Det er jo ikke alle, der kommer til at tjene styrtende med penge, så at have noget at falde tilbage på er absolut ikke en dårlig ting, og det synes jeg, at klubberne forsømmer at fortælle,« siger Ousager, der samtidig mener, at klubberne ville få endnu bedre fodboldspillere, hvis de anbefalede spillerne at gå i gang med noget ved siden af fodbolden.

»I alle de år, hvor jeg har læst ved siden af fodbold, har jeg misset fire træninger i alt. Naturligvis er vi ansat til at spille fodbold, men fire træninger er altså ikke meget, så man kan ikke sige, at det går ud over fodbolden, og det produkt, som klubberne betaler spillerne for at levere. Desuden tror jeg, at man vil få mere ud af spillerne, hvis de havde noget andet at bruge tiden på. Det handler om at skabe en form for dynamik på arbejdspladsen, og det tror jeg, at mange lederne derude i klubberne kunne lære noget af. Hvis man bruger hjernen uden for banen er man også i stand til at tage bedre imod nye inputs på træningsbanen,« siger Ousager.

Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce