Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Vi er snart færdige med at vaccinere de 65- til 74-årige. Den udmelding fra Sundhedsstyrelsen videregav avisen i en artikel, som har udløst talrige henvendelser. Nu står det klart, at det positive budskab ikke holder vand. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
I slutningen af sidste uge kom Sundhedsstyrelsen med en udmelding om tempoet i arbejdet med at vaccinere de 65- til 74-årige. Den har fået mange til at undre sig, og det er der god grund til. Budskabet om, at den såkaldte Gruppe 9 er færdigvaccineret ved udgangen af april holder nemlig ikke vand.

AARHUS: Forbløffelse og forvirring.

Det er en rød tråd i talrige henvendelser, som avisen har fået i kølvandet på en artikel om vaccinationsindsatsen i Danmark.

I den nu tilrettede artikel oplyste Sundhedsstyrelsen, at arbejdet med at vaccinere mod coronavirus skrider hurtigt fremad. Ja, faktisk er tempoet så højt, at det ifølge styrelsen er muligt at færdiggøre vaccinationerne af de 65- til 74-årige i Region Midtjylland i løbet af næste uge - Uge 17.

Annonce

Den oplysning om vaccinationer af personerne i den såkaldte Gruppe 9 kommer i den grad bag på læserne. To af reaktionerne til avisen lyder:

"Min mand er 69 og ikke hørt om, hvornår han skal vaccineret."

" Jeg er 65 og får først mit sidste stik om fem uger. Min veninde er 69 og har endnu ikke fået en indkaldelse. Og vi bor i samme kommune. Så det passer ikke, hvad de siger."

Central pressetekst

Så hvad er op og ned i den affære?

Passer det, at Sundhedsstyrelsen lover mere, end den kan holde?

Avisen er gået på jagt efter svarene, og de viser sig at dække over en kedelig kikser hos sundhedsmyndighederne.

Fejlen sker i en pressemeddelelse, som Sundhedsstyrelsen udsender fredag 16. april.

- Vaccinationsindsatsen mod COVID-19 skrider hurtigt fremad, og i løbet af de næste to uger bliver vi færdige med Gruppe 9, skriver styrelsen helt i toppen af presseteksten.

Presseteksten efterlader altså ikke den store tvivl: Vaccinationerne af de 65- til 74-årige i Gruppe 9 afsluttes inden udgangen af april.

Det er den konklusion, som avisen fredag morgen bragte videre i en artikel.

Annonce

En beklagelig fejl

Men, men, men ...

Sundhedsstyrelsen hiver hurtigt i land, da avisen fredag ringer for at høre mere om tempoet i arbejdet med at vaccinere Gruppe 9-indbyggere i Region Midtjylland.

Det står klart, at oplysningen om vaccinationerne af de 65- til 74-årige er forkerte.

- Det er en beklagelig fejl. Den opstod sandsynligvis i forbindelse med en række omskrivninger, som pressemeddelelsen gennemgik inden offentliggørelsen. Budskabet er, at alle Region Midtjyllands borgere i Gruppe 9 skulle modtage en invitation til første vaccination inden udgangen af næste uge, forklarer presseafdelingen i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen er en af de centrale aktører i kampen mod corona-epidemien. Styrelsen kommunikerer via blandt andet medierne, og en pressemeddelelse fra fredag i sidste uge har skabt forvirring. Foto: Erik Helms

Oplysningerne om, at vaccinationerne af de 65- til 74-årige kan færdiggøres i løbet af april var altså for gode til at være sande.

Eller for at citere fra endnu en af læserhenvendelserne i kølvandet på artiklen om vaccinationsindsatsen:

"Det kan ikke passe."

Med den nuværende vaccinationskalender er alle danskere i Gruppe 9 færdigvaccinerede i løbet af juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce