Annonce
Aarhus

Der er solgt boliger for mere end en mia. kr. i boligprojektet AARhus

Omkring årsskiftet 2018/19 står AARhus færdig og kommer til at se nogenlunde sådan ud. Illustration: BIG

På Aarhus Ø er er AARhus - tegnet af Bjarke Ingels - begyndt at skyde i vejret. 200 af de omkring 250 lejligheder er solgt, selv om der så rigeligt er et år til indflytning

Der er stadig lang til julen 2018, hvor boligbyggeriet AARhus ved bassin 7 på Aarhus Ø står klar til indflytning.

Alligevel er langt hovedparten af boligerne solgt i projektet, der er tegnet af Bjarke Ingels.

- Vi solgte lejlighed nummer 200 for få dage siden. Nu er der kun 48 tilbage. De fleste af dem er to-værelses, fortæller byudvikler Rune Kilden, der sammen med Michael Mortensen står bag projekter.

- Faktisk har vi nu solgt boliger for mere end en mia. kr. i det her byggeri alene. Det må vist være Aarhus-rekord, fortsætter han, mens vi entrer byggepladsen sammen med Allan Jørgensen, der er direktør i firmaet, Kilden & Hindby.

Annonce
Rune Kilden og Allan Jørgensen i en af de hjørnelejligheder, der ikke bare har udsigt over bugten men også ind over byen. Foto: Morten Svith

Liv for neden

Projektet er specielt blandt andet fordi, at underetagen består af indbyggede såkaldte aktivitetshuse i dobbelthøjde - og fordi der kommer en række selvstændige badehus-lignende bygninger foran AARhus.

- Alle de indbyggede aktivitetshuse er solgt. Der er seks af de fritliggende tilbage. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan de indbyggede aktivitetshuse bliver indrettet. Folk køber dem rå. De er forberedt til, at der kan lægges dæk ind, så de bliver i to etager, men det er noget folk selv må bestemme, fortæller Allan Jørgensen.

Meningen er, at aktivitetshusene skal være med til at skabe liv i området. Et kan huse et lille galleri måske, et andet et sommer-cykelværksted, mens et firma måske har et lille showroom i et tredje.

Byggepladsen set fra luften for en måneds tid siden. I den trekantede udgravning midt i billedet begynder man snart at bygge et teater kombineret med en restaurant. Foto: M. T. Højgaard

I hjørnet mod bugten og Bassin syv, vil byggeriet være trappet op i 20 etager, når elementmonteringen er færdig omkring februar næste år.

Her på toppen kommer den dyreste lejlighed i AARhus. Pris: 25 mio. kr. Den er ikke solgt endnu. Lejligheden bliver på omkring 200 kvadratmeter i tre plan og med terrasser hele vejen rundt på samtlige tre plan. Derudover som prikken over i'et: Et orangeri på toppen.

Fra en af de helt rå og ufærdige lejligheder på 3. sal kigger vi ned i det indre af karreen. Her er håndværkere og kraner snart klar til at lægge dæk over den øverste p-kælder. Over bilerne skal der anlægges et grønt gårdmiljø med boldbane og hyggekroge blandt andet.

Da karreen trapper ned til en etage på midten mod syd, vil solen sagtens kunne finde ind i gårdrummet.

- Jeg har gået med det her projekt i hovedet i en del år efterhånden. Nu kan jeg begynde at fornemme, hvordan det bliver i virkeligheden. Det er fedt, siger Rune Kilden.

Et kig ind i AARhus indre, hvor øverste dæk i p-kælderen er ved at være færdigt. Oven på kommer et grønt gårdrum med boldbane og hyggekroge. Foto: Morten Svith

Den udvidede dagligstue

Med i projektet er også et fælleshus på 200 kvadratmeter som en integreret del af byggeriet.

- Jeg havde tænkt, at det skulle være et sted til foredrag, film, yoga og den slags, men jeg kan høre på snakke med dem, der vil være med i det, at mange tænker det som en slags udvidet dagligstue. Som et sted man kan sætte sig med sin kaffe og avis og møde andre beboere, lære dem at kende og få sig et netværk i de nye omgivelser, siger Rune Kilden.

Fælleshuset er organiseret som en andelsforening, hvor man betaler 25.000 kr. i indskud og derudover 200 kr. om måneden for at være med. Foreløbig har 35 af de kommende beboere i AARhus meldt sig ind. Målet er at nå op på 100.

Teateret

Udenfor mod Bassin 7 bliver der et gadeforløb mellem selve AARhus og de fritliggende badehuse. Det kommer til at fortsætte hen forbi teaterbygningen lige efter AARhus og hen mellem de fem fritliggende restauranter, der efter planen står klar med mad på menuen i løbet af 2018.

Teaterbygningen, der skal være base for teatret Gruppe 38, syner ikke af meget lige nu. Foreløbig er der kun gravet ud og banket pæle i til den.

- Den står færdigt omkring sommeren 2019 og kommer til at rumme 1600 kvadratmeter til teateret, 500 kvadratmeter restaurant og fem dobbelthøje aktivitetshuse, fortæller Rune Kilden.

Næste projekt: Hotel og boliger

Kigger vi længere ind langs Bassin 7, ser vi at Rune Kilden ikke kommer til at side i sofaen og trille tommelfingre foreløbig. Det er her, at han og hans samarbejdspartnere skal i gang med at bygge dels et stort hotel med kongresfaciliteter, dels to boligkarreer og et cirkulært boligtårn.

- Vi regner med byggestart på de to karreer og tårnet i forsommeren 2018. Seks til ni måneder senere går vi i gang med hotellet, siger Rune Kilden, der forventer en byggeperiode på to og et halvt år.

Hvis du har lyst til at kigge nærmere på byggeriet af AARhus, er der mulighed for det 3. september kl. 12 - 13, hvor der er åbent hus på byggepladsen for alle interesserede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

Annonce