Annonce
Aarhus

Der findes et Aarhus udenfor Ringgaden: LA vil sende 10 mio. kr. ud i byens lokalområder

- I LA Aarhus ser vi gerne, at oplandet og fællesrådene får endnu mere indflydelse på deres lokalområde, lyder det fra byrådsmedlem Almaz Mengesha (LA), der derfor til de kommende budgetforhandlinger vil foreslå, at byrådet afsætter 10 millioner kroner til en pulje under oplandsudvalget til brug i 2019. Foto: Axel Schütt

Liberal Alliance stiller nyt budgetforslag: Partiet vil afsætte en stor pose penge til byens fællesråd.

AARHUS: - Alt for længe har det politiske fokus i Aarhus ligget på midtbyen, og det føles som om, at politikerne har glemt, at der findes et Aarhus udenfor Ringgaden.

Det mener Almaz Mengesha (LA), der er medlem af Aarhus Byråd og blandt andet er medlem af et nyt et-årigt såkaldt paragraf 17,4-udvalg, der har fået navnet 'oplandsudvalget'. Byrådet har nedsat udvalget for at sikre en tættere kobling mellem byrådet og fællesrådene.

Det nye oplandsudvalg skal ikke kun bestå af politikere, men også af lokale initiativtagere og medlemmer af fællesrådene. Hensigten er at give plads til de lokale stemmer og lade borgerne sætte retningen for udvalgets arbejde.

Annonce

Mere indflydelse

- Vi hilser i Liberal Alliance den udvikling velkommen. Og i LA Aarhus ser vi gerne, at oplandet og fællesrådene får endnu mere indflydelse på deres lokalområde.

Konkret vil Almaz Mengesha derfor til de kommende budgetforhandlinger foreslå, at byrådet afsætter 10 millioner kroner til en pulje under oplandsudvalget til brug i 2019.

I første omgang er det et engangsbeløb. Da der er 32 fællesråd i kommunen svarer det til 312.500 kroner per fællesråd i gennemsnit. I forvejen modtager fællesrådene 10.000-20.000 kroner om året i tilskud fra kommunen til deres møder og aktiviteter.

- Målet med en ny pulje er, at borgerne uden om det kommunale bureaukrati kan råde direkte over midlerne og bruge pengene på det, som der netop er behov for i deres område. Det kan for eksempel være opførelse af støjværn, udbedringer af cykelstier, opførelse af en legeplads, tilskud til en svømmehal, en skaterbane eller andre udendørsaktiviteter, forslår Almaz Mengesha.

Fællesråd fordeler selv

Hun mener, at forslaget vil skabe mere direkte demokrati, styrke samarbejdet mellem borgerne og kommunen og sikre, at alle områder af Aarhus - også dem uden for Ringgaden - bliver hørt.

Og så understreger Almaz Mengesha en ret væsentlig pointe i sit forslag:

- Det er ikke oplandsudvalget, men derimod fællesrådene selv, der skal fordele de 10 millioner kroner mellem sig til konkrete projekter. For selv om vi politikere rigtigt gerne vil bestemme, skal vi ikke være formyndere. Byrådet skal derfor afsætte pengene og stole på, at borgerne bedst selv ved, hvad de skal bruges til, understreger Almaz Mengesha.

Kommunen skal jo spare. Hvordan vil du finde 10 millioner kroner til sådan en pulje?

- Jeg peger i vores budgetforslag på, at Aarhus kan finde 300 millioner kroner på budgetterne ved at konkurrenceudsætte flere opgaver og effektivisere endnu mere, svarer hun.

Byrådet har tidligere vedtaget, at kommunen skal effektivisere for 1 procent svarende til 118,4 millioner kroner fra 2016 og hvert eneste af de følgende år. Ifølge en rapport fra borgmesterens afdeling i marts 2018 forventer man at have indført samlede effektiviseringer for i alt 350 millioner kroner i 2018.

- Jeg tror, man kan hente yderligere 300 millioner kroner, for det peger Produktivitetskommissionen på, siger Almaz Mengesha.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce