Annonce
Aarhus

Der findes et Aarhus udenfor Ringgaden: LA vil sende 10 mio. kr. ud i byens lokalområder

- I LA Aarhus ser vi gerne, at oplandet og fællesrådene får endnu mere indflydelse på deres lokalområde, lyder det fra byrådsmedlem Almaz Mengesha (LA), der derfor til de kommende budgetforhandlinger vil foreslå, at byrådet afsætter 10 millioner kroner til en pulje under oplandsudvalget til brug i 2019. Foto: Axel Schütt

Liberal Alliance stiller nyt budgetforslag: Partiet vil afsætte en stor pose penge til byens fællesråd.

Annonce

AARHUS: - Alt for længe har det politiske fokus i Aarhus ligget på midtbyen, og det føles som om, at politikerne har glemt, at der findes et Aarhus udenfor Ringgaden.

Det mener Almaz Mengesha (LA), der er medlem af Aarhus Byråd og blandt andet er medlem af et nyt et-årigt såkaldt paragraf 17,4-udvalg, der har fået navnet 'oplandsudvalget'. Byrådet har nedsat udvalget for at sikre en tættere kobling mellem byrådet og fællesrådene.

Det nye oplandsudvalg skal ikke kun bestå af politikere, men også af lokale initiativtagere og medlemmer af fællesrådene. Hensigten er at give plads til de lokale stemmer og lade borgerne sætte retningen for udvalgets arbejde.

Annonce

Mere indflydelse

- Vi hilser i Liberal Alliance den udvikling velkommen. Og i LA Aarhus ser vi gerne, at oplandet og fællesrådene får endnu mere indflydelse på deres lokalområde.

Konkret vil Almaz Mengesha derfor til de kommende budgetforhandlinger foreslå, at byrådet afsætter 10 millioner kroner til en pulje under oplandsudvalget til brug i 2019.

I første omgang er det et engangsbeløb. Da der er 32 fællesråd i kommunen svarer det til 312.500 kroner per fællesråd i gennemsnit. I forvejen modtager fællesrådene 10.000-20.000 kroner om året i tilskud fra kommunen til deres møder og aktiviteter.

- Målet med en ny pulje er, at borgerne uden om det kommunale bureaukrati kan råde direkte over midlerne og bruge pengene på det, som der netop er behov for i deres område. Det kan for eksempel være opførelse af støjværn, udbedringer af cykelstier, opførelse af en legeplads, tilskud til en svømmehal, en skaterbane eller andre udendørsaktiviteter, forslår Almaz Mengesha.

Annonce

Fællesråd fordeler selv

Hun mener, at forslaget vil skabe mere direkte demokrati, styrke samarbejdet mellem borgerne og kommunen og sikre, at alle områder af Aarhus - også dem uden for Ringgaden - bliver hørt.

Og så understreger Almaz Mengesha en ret væsentlig pointe i sit forslag:

- Det er ikke oplandsudvalget, men derimod fællesrådene selv, der skal fordele de 10 millioner kroner mellem sig til konkrete projekter. For selv om vi politikere rigtigt gerne vil bestemme, skal vi ikke være formyndere. Byrådet skal derfor afsætte pengene og stole på, at borgerne bedst selv ved, hvad de skal bruges til, understreger Almaz Mengesha.

Kommunen skal jo spare. Hvordan vil du finde 10 millioner kroner til sådan en pulje?

- Jeg peger i vores budgetforslag på, at Aarhus kan finde 300 millioner kroner på budgetterne ved at konkurrenceudsætte flere opgaver og effektivisere endnu mere, svarer hun.

Byrådet har tidligere vedtaget, at kommunen skal effektivisere for 1 procent svarende til 118,4 millioner kroner fra 2016 og hvert eneste af de følgende år. Ifølge en rapport fra borgmesterens afdeling i marts 2018 forventer man at have indført samlede effektiviseringer for i alt 350 millioner kroner i 2018.

- Jeg tror, man kan hente yderligere 300 millioner kroner, for det peger Produktivitetskommissionen på, siger Almaz Mengesha.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Advarselseslamperne blinker i Aarhus: Sager om plejesvigt rammer en ældrepleje under pres

Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce