Annonce
Aarhus

Der kan brevstemmes, men kandidatlisterne til folketingsvalget mangler

Det er nu muligt at brevstemme både til EU-parlamentsvalget og folketingsvalget, men kandidatlisterne til folketingsvalget er først klar fra 28. maj, oplyser Indenrigsministeriet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Hvis man vil brevstemme til folketingsvalget, skal man kunne favoritkandidaten i hovedet, for listerne er endnu ikke klar. Det er normal procedure, oplyser Indenrigsministeriet.

AARHUS: Allerede nu kan borgerne sætte deres kryds ved de kommende valg til EU-parlamentet og Folketinget, hvis man da brevstemmer.

Det valgte Sascha Mauel at gøre onsdag eftermiddag, hvor han mødte op på Viby Bibliotek.

Det gik fint med at stemme til EU-parlamentsvalget, men da han skulle stemme til folketingsvalget, fik han ingen kandidatliste med ind i stemmeboksen.

- Da jeg spurgte til en kandidatliste, fik jeg at vide, at jeg kunne google kandidaterne på nettet, fortæller Sascha Mauel, der undrede sig over det svar.

For uden en kandidatliste, kan man måske komme til at stemme på kandidater, som ikke er opstillet i Østjylland.

- Dermed er der risiko for ugyldige stemmer, og det ville jeg personligt have det dårligt med, siger Sascha Mauel, der valgte at vente med at stemme til Folketingsvalget, til han kan se en liste over kandidaterne.

Annonce

Brevstemmer

I Danmark er det muligt at brevstemme på forhånd på et af landets borgerservice-centre.

Det kan man fra seks uger før valgdagen og op til tre dage før.

Man skal medbringe et gyldigt ID, og vil blive bedt om at skriver under på, at man har stemt.

Listerne er ikke klar

Avisen har spurgt Indenrigsministeriet om en forklaring på de manglende kandidatlister.

Og billedet er det samme over hele landet, for partierne og kandidaterne har endnu en uges tid til at aflevere deres endelige opstillede kandidater.

Fristen er 25. maj for kandidaterne og 26. maj for partier, der ønsker at stille op. Her skal de også oplyse, hvilken opstillingsform de vælger.

Først derefter kan listerne gøres klar, oplyser Indenrigsministeriet, der forventer, at kandidatlisterne er ude ved valgstederne otte dage før folketingsvalget, hvilket vil sige 28. maj.

Sådan var proceduren i øvrigt også ved seneste valg, lyder det fra ministeriet.

Så skal man brevstemme, og er i tvivl om ens favorit-kandidat er opstillet i det østjyske, må man ind til da stemme på parti i stedet, for at være på den sikre side.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce