Annonce
Aarhus

Der må ikke være en undskyldning for ikke at komme videre

<p>Formand for Den Sociale Retshjælp, Sandy Madar, ?bor med udsigt ud over Aarslev Engsø, men arbejde ?i hele landet. Foto: Kim Haugaard</p>

Sandy Madars nuværende bopæl er langt fra det hårdkogte Nørrebro, hvor hun voksede op, og hvor hun på den hårde måde lærte det, der gjorde hende i stand til at grundlægge Den Sociale Retshjælp.

Ikke høre - ikke se - ikke tale, står der med japanske tegn på Sandy Madars venstre underarm. De er tegnet ind mod hende selv, ikke ud mod os andre.

De japanske tegn på venstre arm peger hen mod de ?myndigheder, som hun i sit arbejde ofte må kæmpe imod. De vil ikke høre, ikke se og ikke tale. Foto: Kim Haugaard

»Jeg har aldrig villet have synlige tatoveringer pga. mit arbejde, men jeg tegnede de her japanske tegn, fordi jeg hver dag er oppe at slås med folk, som ikke vil se, høre eller tale om problemerne,« fortæller Sandy Madar, direktør i Den Sociale Retshjælp, en landsdækkende non-profit rådgivnings- og interesseorganisation, som tilbyder gratis juridisk rådgivning og gældsrådgivning til socialt udsatte borgere.

Den Sociale Retshjælp

  • Den Sociale Retshjælp blev stiftet i 2007 og er en forening baseret på frivillighed
  • Der er omkring 160-180 medarbejdere - både frivillige, praktikanter og uddannede fagfolk
  • Der er kontor i Aarhus og København. Kontoret i Aarhus fungerer som hovedkontor
  • Den Sociale Retshjælp har fem større fokusområder: Gældsrådgivning, den juridiske rådgivning, fængselsrejseholdet og det juridiske rådgivningsteam, som tager ud og rådgiver samt dinretshjaelp.dk.
  • Kontoret i Aarhus ligger på A. Hertzums Vej 2 ved Søren Frichs Vej, og der er åbent for henvendelse: Mandag og onsdag kl. 9-19, tirsdag, torsdag og fredag kl. 9-17.
  • I Jylland laver retshjælpen opsøgende besøg på: Kofoed Skole i Aarhus, Ungeindsatsen, Forsorgshjem Østervang, Center for Myndighed i Aarhus, Pensionen Skejby, Pensionen Lyng, Exit Prostitution i Aalborg, Exit Prostitution i Aarhus, Statsfængslet på Kragskovhede, Statsfængslet Østjylland, Kirkens Korshær i Aarhus.

Tatoveringen minder hende om, hvorfor hun gør det, hun gør. Og det er vel at mærke ikke dem, hun hjælper, som ikke vil høre, se eller tale. Det er systemet, politikerne, omverdenen. Når det er sværest og hårdest, minder tegnene om, hvorfor hun bliver ved og skal blive ved.

Annonce

»Jeg har prøvet alt. Været udsat, voldtaget, kæmpet med kontanthjælp... Alt mit arbejde er baseret på mine egne erfaringer eller på dét, jeg har hjulpet andre med.«

Sandy Madar taler ikke særlig gerne om sin hårde barndom og ungdom, som forklarer, hvorfor hun bliver ved med at hjælpe svage, sårbare, kriminelle, unge og gamle med vidt forskellige problemer. Både privat og gennem Den Sociale Retshjælp.

»Jeg har ikke noget problem med at snakke om min baggrund, men jeg vil ikke have det stempel, at det er synd for mig, for man får ikke lov at bryde ud af det,« siger hun.

Det motiverer heller ikke andre, hvis de ved, at fortiden er noget, de aldrig slipper fra, begrunder hun.

»Det var synd for mig, det er ikke synd for mig,« siger hun med tryk på var.

Hjælp til alle

Sandy Madar grundlagde Den Sociale Retshjælp som en social forening i 2007. Lige da finanskrisen ramte. Og på trods af at det ikke var meningen, blev hovedfokus at hjælpe forgældede danskere. Men de mange frivillige, praktikanter og fagfolk i retshjælpen udøver også juridisk rådgivning, blandt andet til indsatte i landets fængsler, unge på skoler og udsatte på væresteder.

»Min hensigt var ikke at blive så stor en organisation, som vi er blevet i dag. Men jeg havde ingen steder at få hjælp som ung, og det var min undskyldning for at sidde fast i så mange år. Mit mål er, at der ikke skal være en undskyldning for ikke at komme videre. Vi er her; vi kommer i alle fængsler og pensioner, og i takt med at jeg får flere penge, skal jeg nok udvide,« siger hun fra hjemmet i Aarslev med udsigt ud over Årslev Engsø.

»Jeg bruger mit arbejde til at redde mig selv igen og igen.«

Annonce

En del af banden

Sandy Madar voksede op på Nørrebro og hang som ung ud med alle uromagerne, vi kender fra medieomtalen - 1980'ernes Warriors med Store A. Voldtaget som syvårig, udsat for seksuelle overgreb, aktiv del af gadelivet med alt hvad det indebar af sex, stoffer, og masser af penge.

»Vi var fucked up. Jeg har de vildeste voldstraumer, ikke fordi jeg selv var med, men det var jo passiv accept. Vi havde det hele - Doctor Martins i alle farver. Det var klamt!«

Midt i al hårdheden blev hun som 21-årig gravid og gik fra gadeliv til indlæggelse på hospitalet, hvor de også troede, hun havde kræft.

»Når man tror, man skal dø, eller ikke kan få sit barn, så lover og sværger man: Kære Gud, hvis mit barn kommer ud, så lover jeg dig, at jeg bliver en god pige.«

Og det blev hun, langsomt.

Hun mener selv, at det er fordi hun selv måtte klare sig, at hun fandt ud og videre. Tanken om, at der ikke er noget, vi ikke kan komme op af eller ud af, er essentiel i hendes arbejde i dag.

»Det var en tid, hvor vi ikke havde 27 sikkerhedsnet og kontaktpersoner og alt muligt andet. Hermed ikke sagt, at det gjorde mig svag. Det gav mig nosser,« siger hun hårdt.

Annonce

Fra Nørrebro til forstaden

Fra det vilde liv gik hun til at arrangere gadeevents i København, heriblandt DM i rap, og lærte samtlige i nattelivs- og event branchen at kende. Det betød også, at én i netværket kunne hjælpe hende til Aarhus, da det hele brændte sammen.

»Jeg flyttede fordi, min datter skulle starte i skole. Jeg har selv gået på den skole, og jeg ved, hvad det gjorde ved mig, og hvor mange år det hev ud af min kalender.«

Om tirsdagen flyttede hun hjem til kollegaen i Aarhus.

Hun blevet gift, har tre børn og er flyttet til Aarslev med sin mand, der indtil Den Sociale Retshjælp kom op at køre, har finansieret hendes arbejde.

Annonce

Rygerklubberne i Aarhus

Den Sociale Retshjælp tog sit udspring i det første spæde gadeplansarbejde, Sandy Madar udførte i de såkaldte rygerklubber, de ulovlige hashklubber, i Aarhus, hvor der blev røget hash, taget hårde stoffer, og hvor aldersgrænsen på 18 år ikke betød noget. Omgangskredsen i København lavede nogle opkald og sagde god for hende, så hun kom ind i miljøet med det samme.

»Jeg spillede kort med dem, men hjalp også med job og retslige ting. En uge blev til en måned og til år og flere år. Jeg kom i Trillegården, Rosenhøj, Vårkjær, Gellerup, Bispehaven... Det startede som det klammeste af det klammeste, men jeg fik koordineret rengøring, smidt dem under 18 ud, udelukket de hårde stoffer...«

Rockerloven satte en stopper for klubberne, og i stedet opsøgte hun de unge på fokuspunkter i området. Udenfor Fakta i Trillegården, foran den nu lukkede tankstation i Gellerup... På et tidspunkt formåede hun at samle en masse unge i et skoleprojekt.

Sandy Madar stoppede med gadearbejdet i Aarhus efter seks år, fordi det blev for hårdt, og hun ikke følte, at der skete noget.

Og hun bliver ked af at se, at der næsten ikke er sket nogen ændring, siden hun stoppede og til nu.

»Jeg har set, hvad der kunne gøres for meget få midler og uden nogen videre erfaring, bare næstekærlighed. Jeg vil slet ikke vide, hvor mange milliarder der er blevet brugt i dag,« siger hun med de problemer in mente, som medierne for ganske nylig har berettet om i Aarhus' udsatte boligområder.

Hun mener, meget af det, der sker i dag, er samfundets egen skyld.

»Da jeg startede med gadearbejdet for 15 år siden begyndte man at se, at der skule en indsats til. Så man gik fra den ene yderlighed til den anden. De fik lejlighed, mentor, rejser, lommepenge. Du havde en gruppe, som var i målgruppen til alle de her tiltag og mange i risikogruppen. Men de gik jo lynhurtigt fra risikogruppen til målgruppen, fordi vi viste dem, at det er hærværk og tyveri, man skal ud i for at få hjælp,« siger hun og spørger, hvordan man skal forklare en 14-årig dreng, at det slet ikke er så attraktivt med eget sted at bo, penge og alt muligt, hvis ikke man har et familienetværk.

»En af de unge spurgte mig engang, 'Sandy, hvad vil du gøre, når der ikke er noget kriminalitet tilbage?',« fortæller hun og tilføjer ironisk, at hun ville tage på ferie og læse en bog, hvis det nogensinde skete.

»Når de unge mennesker kan sige, 'vi kan godt komme ud af det', så kan de sgu godt.«

I stedet for gadeplansarbejdet tog hun til USA og lod sig inspirere af retshjælpen der. Og gik så i gang herhjemme. Den helhedsorienterede retshjælp i USA tiltrak hende og i dag prøver retshjælpen gennem forskellig rådgivning at komme hele vejen rundt om de problematikker, borgere kan opleve i mødet med systemet. Gældsrådgivning, ren juridisk rådgivning om boligret, strafferet, statsborgerskab og meget mere.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce