Annonce
Debat

Der mangler alternativer til en klima-sort udvidelse af Aarhus Havn: Vis århusianerne, at vi socialdemokrater er lige så grønne, som vi er røde

"Som borger i Aarhus Kommune er det meget svært at forstå, at Aarhus Byråd vil foretage en meget stor udbygning af havnen uden, at der overhovedet er undersøgt alternativer. Der er tale om en irreversibel ændring, som for altid vil ændre byens skyline i negativ retning. Aarhus bliver aldrig mere det, den var, til skade for borgere og turister", skriver Vagn Juhl-Larsen. Arkivfoto: Helle Køhler Holm

DEBAT: Som borger i Aarhus Kommune er det meget svært at forstå, at Aarhus Byråd vil foretage en meget stor udbygning af havnen uden, at der overhovedet er undersøgt alternativer.

Der er tale om en irreversibel ændring, som for altid vil ændre byens skyline i negativ retning. Aarhus bliver aldrig mere det, den var, til skade for borgere og turister.

Mange andre har seriøst fremført lignende argumenter og er i den anledning blevet gjort til grin og beskyldt for ikke at have forstand på at drive en havn. Det er forkasteligt.

Annonce

Som biolog ser jeg to hovedargumenter imod den foreslåede havneudvidelse:

Det første argument er den omfattende klapning af bundslam ved Fløjstrup Strand, som uvægerligt vil skade bundfaunaen i klapområdet.

eg og mange andre beder derfor indtrængende om, at der fremlægges alternative modeller for en havneudvidelse. Lad os se dem og vurdere dem sagligt. Vis borgerne i Aarhus, at Mette Frederiksens budskab om, at vi socialdemokrater er lige så grønne, som vi er røde, ikke blot er tomme ord.

Det andet og væsentligste modargument er for mig den klimabelastning, som vil opstå i forbindelse med udvidelsen. Der vil ifølge VVM-rapporten blive frigjort ikke mindre end 170.000 tons CO2 i forbindelse med udbygningen af havnen. Dertil kommer, at der i driftsfasen vil ske en stigning i biltrafikken i kommunen på over tre procent.

Nogle har forsøgt at imødegå disse fakta med rene Erasmus Montanus-argumenter: Skibe er mere klimavenlige end lastbiler. Ergo er en udbygning af havnen med flere skibe mere klimavenligt. Men fakta gør, at man må konkludere, at havneudvidelsen er en klimapolitisk sort investering, som aldrig bliver klimaneutral.

Det får tillige betydning for Aarhus Kommunes Klimahandlingsplan. Her har man besluttet, at kommunen skal være klimaneutral i 2030. Den plan vil være meget vanskelig, sandsynligvis umulig, at opfylde, såfremt den påtænkte havneudvidelse bliver en realitet.

På baggrund af de ovenstående argumenter vil det for mig som socialdemokrat være særdeles vanskeligt at acceptere, såfremt mit parti skulle stemme for den planlagte udvidelse af havnen.

Jeg og mange andre beder derfor indtrængende om, at der fremlægges alternative modeller for en havneudvidelse. Lad os se dem og vurdere dem sagligt. Vis borgerne i Aarhus, at Mette Frederiksens budskab om, at vi socialdemokrater er lige så grønne, som vi er røde, ikke blot er tomme ord.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce