Annonce
Erhverv

Der sidder 100 mand i et tømrerfirma - og nu vil de snart slå sig op i Aarhus

Direktør Jan Bo Allermann og produktionsleder på Aalsrode Tømrerfirmas element-fabrik, Flemming Friis, glæder sig over ordren på 3000 kvadratmeter til en renovering i Ebeltoft. Foto: Henrik Skov Anhøj

Klaus og Jan Bo Allermann er fjerde generation i Aalsrode Tømrerfirma syd for Grenaa. Dyderne er stadig de samme som i oldefar og farfars tid, og sådan vil det også være, når den familieejede virksomhed går all-in på at etablere sig i Aarhus.

Annonce

AALSRODE: Det er ikke så lidt af en flåde af gule håndværkerbiler, som det familieejede tømrerfirma hver dag sender fra Aalsrode til Aarhus. Omkring 30 af slagsen.

Det er næsten halvdelen af den samlede vognpark hos Aalsrode Tømrerfirma syd for Grenaa, som beskæftiger 100 ansatte i den faste stab, og dertil kommer 30 freelancere i øjeblikket.

- For det går kanongodt derude, som direktør Jan Bo Allermann udtrykker det.

- Og det er først og fremmest i Aarhus, at det sker. Der er ikke så mange licitationer her på Djursland, og de, der er, er så store, at det også er interessant for konkurrenter fra Randers, Aarhus eller Herning. Men vi kan også godt være med inde i Aarhus og vinde nogle af licitationerne dér, forklarer Jan Bo Allermann.

Han og broderen Klaus Allermann er fjerde generation i tømrerfirmaet, som deres oldefar etablerede for mere end 100 år siden - i 1909 - da han vendte hjem fra en tur på valsen i Tyskland. Rasmus Allermann begyndte med en værktøjskasse bag på cyklen.

Siden har Aalsrode Tømrerfirma slået sit navn fast - især på Djursland - med søm i de helt store tommer. Klaus og Jan Bo Allermann har været med siden henholdsvis 1992 og 1998. I den periode mere end fordoblede virksomheden antallet af medarbejdere fra 30-40 i begyndelsen til 80-100 mand omkring årtusindskiftet, mens brødrene har haft det fulde ejerskab siden 2013 i en fifty-fifty fordeling.

Der bor godt 200 indbyggere i Ålsrode. Det gælder blandt andet både Jan Bo Allermann og Klaus Allermann, der er vokset op i landsbyen syd for Grenaa. I princippet kunne tømrerfirmaet beskæftige mere end halvdelen af byens borgere. Der er dog blot et par håndfulde, der bor i Ålsrode. Foto: Henrik Skov Anhøj
Annonce

Træ gror ikke i himlen

- Vi har en strategi om, at vi helst ikke skal være med en 100 mand, for som farfar altid sagde: "Husk, træerne gror ikke ind i himlen, Allermann." For der kommer en krise igen. Det har vi prøvet nogle gange efterhånden, og det er godt nok nu, vi skal tjene penge til dårlige tider, men vi vil hellere gøre det ved at leje folk ind eller sælge opgaver til andre tømrerfirmaer end at ansatte flere folk her, siger direktøren.

Tømrerfirmaet er stort nok, som det er, forstås. Det handler også om at kunne jævne sæsonudsving ud for den faste flok.

- Unge mennesker i dag er gearet ikke at gå hjemme i tre måneder og vente på, at der er arbejde igen. Det duer ikke med villa, volvo og vovse, mens en tømrer tidligere godt kunne spørge hen mod juletid: Hvornår skal vi hjem? bemærker Klaus Allermann med titel af projektdirektør.

En anden af farfars faste vendinger lyder: Sørg altid for at servicere de faste kunder. Og det er også et mantra, som hænger ved, og som brødrene tager med, når Aalsrode Tømrerfirma rykker ind i Aarhus for at bygge sin egen base dér. Det er ikke længere et spørgsmål, de siger 'hvis' omkring.

- Indtil videre fronter vi Aarhus herfra, men vi vil gerne etablere os i byen. Det er det næste naturlige skridt for os, men når vi gør det, vil vi gøre det helhjertet og kunne favne de kunder, der er dér, som vi altid har gjort det, fortæller Jan Bo Allermann og fortsætter:

- Om det bliver om et halvt eller helt år, ved vi ikke. Lige nu går det stærkt, og det er selvfølgelig et godt argument, men vi skal være helt klar, og vi er først lige begyndt på vores fem-årige strategi.

Et eksempel på Aalsrode Tømrerfirmas projekter i Aarhus-området. En tilbygning og nye produktionsfaciliteter hos Stantræk i Lystrup. Pressefoto
Annonce

Udviklet sit eget it-system

Imens fortsætter Klaus og Jan Bo Allermann med at styrke forretningen. De arbejder på andet år med en professionel bestyrelse, som en del af baglandet.

- Det har været meget givtigt. Som ejerledere kommer man let til at sidde selv med de gordiske knuder, men nu får vi sparring af en bestyrelse, der formår at se tingene både indefra og udefra, forklarer Jan Bo Allermann.

Aalsrode Tømrerfirma har blandt andet gennemført en stor it-strategisk gennnemgang, som er mundet ud i et nyt administrationssystem, som de selv har fået udviklet.

- Vi kunne ikke finde noget ude i verdenen, der matchede vores behov, og så måtte vi jo lave det selv. Med vores størrelse skal selve administrationen være så selvdreven som mulig. Det gælder for eksempel i forhold til projektstyring, kvalitetssikring og billeddokumentation. Via systemet kan kunden nu præcist få at vide, hvor langt tømreren er nået ude på byggepladsen, siger Jan Bo Allermann.

Aalsrode Tømrerfirma står også bag om- og tilbygningen af kontorer hos Marel i Skejby. Pressefoto
Annonce

Produktion af bærende elementer

Aalsrode Tømrerfirma lavede et overskud på 1,7 mio. kroner i sit seneste regnskab med slutdato i september 2017. Egenkapitalen er samtidig vokset til små otte mio. kroner.

Almindeligt tømrerarbejde udgør omtrent halvdelen af omsætningen, mens den anden del kommer fra andre ydelser som projektstyring, rådgivning, murer-, elektriker- og vvs-arbejde.

- Kunderne kan godt lide, at vi fungerer som én og samme kontakt til hele projekter. Det gør det nemt for dem. Samtidig får vi flere og flere opgaver omkring byggestyring, support og koordinering, siger Klaus Allermann.

Udover det oprindelige Aalsrode Tømrerfirma tæller AAT Gruppen også containerbolig-selskabet Box living, som de ejer sammen med en anden af Djurslands største privateejede virksomheder HSM Industri, ÅT Køkkensalg, AAT Ejendomme og AAT Domicilejedomme, Ejendomsanpartsselskabet Rosengade 2A samt Albohus A/S, der tilbyder arkitekttegnede familiehuse.

Til husbyggerierne har Aalsrode Tømrerfirma i øvrigt sin egen produktion af præfabrikerede, bærende træelementer. Det gælder både vægge, skillevægge og tagkonstruktioner. Anlægget i en tidligere smedehal i landsbyen er klar til at køre i stor skala, og der er blandt andet 3000 kvadratmeter i ordrebogen til et renoveringsprojekt i Ebeltoft.

Annonce

Ingen opgave er for lille

- Vi går en spændende fremtid i møde. Fokus er indadtil på fortsat at udvikle butikken her, men allermest vil vores fokus først og fremmest være rettet mod kunderne, siger Jan Bo Allermann.

- Det er vigtigt for os at finde og vinde de opgaver, som vi er gode til, for så er vi også en succes hos kunden, og det er nemt at være tømrermester, når vi lykkes med at have de rigtige folk på den for dem rette opgave, supplerer Klaus Allermann.

Ordrebogen er tyk for tiden, men brødrene bag tre tidligere generationers livsværk pointerer, at ingen opgave er for lille:

- Vi møder nogle gange spørgsmålet, om vi virkelig gider skifte et håndtag eller et vindue, der knirker, men intet er for småt for os. Vi har altid levet af at servicere vores kunder, og vi har vel 10-12 mand, der ikke laver andet end at udføre den slags opgaver.

Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce