Måske bliver der kun ét stop i Skanderborg Kommune på ny banelinje.
Borgmester Jørgen Gaarde (S) blev beroliget på et par af de lokale trafikspørgsmål, der har bekymret ham, siden folketingets partier indgik et forlig om fremtidens jernbaneinvesteringer.
Det skete, da han to gange i sidste uge var med i foretræde for folketingets Transportudvalg.
»Vi fik en ret klar melding om, at en ny regional togrute mellem Silkeborg og Aarhus vil få en linjeføring parallelt med motorvejen, og det passer os rigtig godt i forhold til den bosætning og erhvervsudvikling, kommunen arbejder med i området. Af hensyn til den og de lokale beboere er det vigtigt, at vi hurtigt får linjeføringen på plads,« siger Jørgen Gaarde.
Han forventer, toglinien vil løbe på sydsiden af motorvejen. Og Skanderborg og Silkeborg Kommune har meddelt, at man gerne vil inddrages i planlægningen. I det nye togforlig er det sat fire mio. kr. af til forundersøgelser.
»Først i 2024 tages der endelig stilling til, om den nye bane skal anlægges. Men vi vil følge det nøje. Et af de store spørgsmål er, om det skal være en étsporet eller en dobbeltsporet jernbane. Bliver det er enkeltsporet, vil den kun få et enkelt stop i Galten i Skanderborg Kommune. Bliver den tosporet, kan den både få stop i Låsby og Galten-Skovby. Men vi ved ikke, hvor det ender,« siger Jørgen Gaarde.
Samtidig fik Jørgen Gaarde det indtryk, at den nuværende Silkeborg-Ry-Skanderborg bane ikke nedprioriteres, selv om der kommer en ny bane mellem Silkeborg og Aarhus.
»Det er vores bekymring, men det synes ret klart, at det ikke er tanken. Banen fra Skanderborg til Silkeborg skal elektrificeres, og samlet skal rejsetiden mellem Skjern og Skanderborg kortes 20 minutter,« siger Jørgen Gaarde.
Han fik samtidig bekræftet, at Skanderborg Station ikke vil bliver koblet af, når togenes hastighed skal sættes op frem til 2024, efterhånden som elektrificeringen skrider frem og banerne opgraderes.
»Min bekymring har været rettet mod, hvad der skulle ske i perioden frem til, der skal bygges en hurtigtogsbane uden om Skanderborg. Nu fik vi bekræftet, at alle tog i den periode fortsat vil standse i Skanderborg. Det ville også være overraskende, hvis det ikke var tilfældet, for hvordan skulle man ellers få samlet alle de passagerer op, der kommer vestfra,« siger Jørgen Gaarde.
Det ser ud til, der bliver mere pres på banelinien Aarhus-Skanderborg indtil 2024. Betyder det, at Stilling ikke skal regne med at få genåbnet sin station før efter 2014?
»Nej, der er ikke vores indgang til det her. Vi har brug for en meget hurtig afklaring, og det kan godt lade sig gøre. Det kræver vilje til at lave de nødvendige anlæg, og jeg hæfter mig ved, at lokale virksomheder og Borgerforeningen er parat med en lokal medfinansiering. Det var et nyt udspil, som overraskede politikerne i Transportudvalget. Det vil være et nybrud i statslige baneinvesteringer,« siger Jørgen Gaarde.