Annonce
Østjylland

Der skal kæmpes for togstop på ny rute

Borgmester Jørgen Gaarde deltog i to foretrædender for folketingets Transportudvalg i sidste uge, og han har stadig en tro på, at Stilling kan genåbne som station. Meget gerne snart, siger han. Foto: Boll-

Måske bliver der kun ét stop i Skanderborg Kommune på ny banelinje.

Borgmester Jørgen Gaarde (S) blev beroliget på et par af de lokale trafikspørgsmål, der har bekymret ham, siden folketingets partier indgik et forlig om fremtidens jernbaneinvesteringer.

Det skete, da han to gange i sidste uge var med i foretræde for folketingets Transportudvalg.

»Vi fik en ret klar melding om, at en ny regional togrute mellem Silkeborg og Aarhus vil få en linjeføring parallelt med motorvejen, og det passer os rigtig godt i forhold til den bosætning og erhvervsudvikling, kommunen arbejder med i området. Af hensyn til den og de lokale beboere er det vigtigt, at vi hurtigt får linjeføringen på plads,« siger Jørgen Gaarde.

Annonce

Han forventer, toglinien vil løbe på sydsiden af motorvejen. Og Skanderborg og Silkeborg Kommune har meddelt, at man gerne vil inddrages i planlægningen. I det nye togforlig er det sat fire mio. kr. af til forundersøgelser.

»Først i 2024 tages der endelig stilling til, om den nye bane skal anlægges. Men vi vil følge det nøje. Et af de store spørgsmål er, om det skal være en étsporet eller en dobbeltsporet jernbane. Bliver det er enkeltsporet, vil den kun få et enkelt stop i Galten i Skanderborg Kommune. Bliver den tosporet, kan den både få stop i Låsby og Galten-Skovby. Men vi ved ikke, hvor det ender,« siger Jørgen Gaarde.

Samtidig fik Jørgen Gaarde det indtryk, at den nuværende Silkeborg-Ry-Skanderborg bane ikke nedprioriteres, selv om der kommer en ny bane mellem Silkeborg og Aarhus.

»Det er vores bekymring, men det synes ret klart, at det ikke er tanken. Banen fra Skanderborg til Silkeborg skal elektrificeres, og samlet skal rejsetiden mellem Skjern og Skanderborg kortes 20 minutter,« siger Jørgen Gaarde.

Han fik samtidig bekræftet, at Skanderborg Station ikke vil bliver koblet af, når togenes hastighed skal sættes op frem til 2024, efterhånden som elektrificeringen skrider frem og banerne opgraderes.

»Min bekymring har været rettet mod, hvad der skulle ske i perioden frem til, der skal bygges en hurtigtogsbane uden om Skanderborg. Nu fik vi bekræftet, at alle tog i den periode fortsat vil standse i Skanderborg. Det ville også være overraskende, hvis det ikke var tilfældet, for hvordan skulle man ellers få samlet alle de passagerer op, der kommer vestfra,« siger Jørgen Gaarde.

Det ser ud til, der bliver mere pres på banelinien Aarhus-Skanderborg indtil 2024. Betyder det, at Stilling ikke skal regne med at få genåbnet sin station før efter 2014?

»Nej, der er ikke vores indgang til det her. Vi har brug for en meget hurtig afklaring, og det kan godt lade sig gøre. Det kræver vilje til at lave de nødvendige anlæg, og jeg hæfter mig ved, at lokale virksomheder og Borgerforeningen er parat med en lokal medfinansiering. Det var et nyt udspil, som overraskede politikerne i Transportudvalget. Det vil være et nybrud i statslige baneinvesteringer,« siger Jørgen Gaarde.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Aarhus

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce