Annonce
Østjylland

Der skal tempo på tilflytterne i Odder: Derfor rykkede Niels og Marie til byen

Niels Baj Rye glæder sig til Letbanen kommer, for busserne er ikke så stabile, når han skal til og fra arbejde på borgmesterkontoret i Aarhus Kommune. Marie Kier Nielsen har parrets bil til jobbet på Skåde Skole. Privatfoto

Der skal satses større, hvis Odder Kommune skal nå i mål med ønsket om at være 25.000 borgere i 2025. Niels Baj Rye er en af dem, der valgte Odder, da familien voksede ud af Aarhus, men han forstår godt, hvorfor mange andre ikke finder Odder, når de er på boligjagt

Odder: At få flere skatteborgere til at flytte til Odder Kommune er et stort ønske. Faktisk har byrådet en målsætning om, at der skal være 25.000 borgere i Odder Kommune i 2025. Skal det lykkes, skal der sættes tempo på tilflytningen.

Politikerne er ikke enige om, hvad der får folk til at vælge Odder frem for Skanderborg, Silkeborg eller en Aarhus-forstad. Mens nogle peger på infrastruktur og arbejdspladser, som nogle af de væsentligste parametre, peger andre på et varieret kulturliv og gode skoler og daginstitutioner som de vigtigste forudsætninger.

For Niels Baj Rye og hans kæreste Marie Kier Nielsen var det ikke nogen af delene.

Det var derimod udsigten til at kunne få rigtig meget hus og have for pengene i en by, der er mere end bare en forstadssatellit til Aarhus.

- Odder er ikke en by, man tænker på, når man skal ud af Aarhus, og slet ikke, hvis man ikke har tilknytning til byen, men byen har masser af kvaliteter, som jeg synes, kommunen forsømmer at fremhæve, siger Niels Baj Rye.

Han og Marie Kier Nielsen og deres lille søn Halfdan på knap to flyttede til Odder i december 2016. Og de er rigtig glade for valget.

Odder er ikke en by, man tænker på, når man skal flytte fra Aarhus. Men man kan få flere drømme opfyldt i Odder end i satellitbyerne omkring Aarhus.

Niels Baj Rye, tilflytter fra Aarhus/Sæby

Så mange bor der i Odder Kommune

Pr. 1. januar 2017 var der 22.331 indbyggere i Odder Kommune ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets hjemmeside.I 2025 har Odder Kommune en ambition om, at der skal være 25.000 indbyggere kommunen.

I 2016 flyttede godt 1226 mennesker til kommunen, mens cirka 800 flyttede fra kommunen. Blandt fraflytterne er mange unge, der skal studere. Derfor er den største fraflytning også typisk i september.

Tilflytterne kommer primært fra Aarhus. Det var der 612, der gjorde i 2016.

97 kom fra Horsens, 67 fra Skanderborg , 37 fra København, 30 fra Silkeborg og 384 kom andre steder fra.

Odder er en familiepakke

- Vi troede egentlig, at vi skulle bo i Beder eller Malling, men vi ville gerne have et stort hus med have, og skulle vi have de ønsker opfyldt, var vi nødt til at udvide vores søgeradius, siger Niels Baj Rye.

Huset i Solbrinken ville i runde tal have kostet en mio. mere i Malling.

- Og så er Odder jo en rigtig by med specialbutikker og ikke kun en parkeringsplads foran det lokale supermarked, der er mødested.

Netop de to faktorer, synes Niels Baj Rye, at kommunen burde slå meget mere på i sin jagt på tilflyttere.

- Jeg ville simpelthen sælge byen som en samlet familiepakke, hvor boligpriserne stikker ud i forhold til Silkeborg, Skanderborg og forstæderne til Aarhus.

- Her kan vi få vores boligønsker opfyldt uden at skulle gå på kompromis med pris, og så har vi endda fået butikker og ungdomsuddannelser med i prisen, så vi føler, at vi får mere værdi for pengene, siger Niels Baj Rye.

Annonce

Der skal satses mere

Niels Baj Rye er overbevist om, at kommunen kunne tiltrække flere tilflyttere, hvis man prioriterede det højere.

- Hvis man mener det alvorligt, så skal målet om at tiltrække borgere ikke være sidste punkt i kommunens vision, og 300.000 kr. til ny hjemmeside og Facebook er heller ikke nok. For Odder er ikke i folks bevidsthed, og så finder man ikke den Facebook-side, siger han.

I stedet foreslår han en målrettet indsats på universitetet og de andre uddannelsesinstitutioner i Aarhus et par gange om året. Det er her, de studerende er, der måske er flyttet til Aarhus fra Vest- eller Nordjylland, og som ikke kender Odder.

Men de vil ligesom han og kæresten få brug for et større hjem i pendlerafstand til job i Aarhus, og hvor familien kan fungere i mange år.

- Hvis befolkningen bare vokser og bliver ældre, så mister byen meget. Derfor er man nødt til at tage alvorligt, at der skal nye, yngre kræfter til. Det handler om synlighed og om at råbe højt, mener Niels Baj Rye, der selv stammer fra Sæby i Nordjylland, mens hans kæreste er fra Odder.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Østjylland

Odder har det ældste byråd i Østjylland: Så gamle er de nye byrødder

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce