x
Annonce
Aarhus

Hov, hvad er det for et hegn: Derfor er Agnete og Havmanden spærret inde

Nej, det er ikke Agnete og Havmanden, der er hegnet inde. Det er de forbipasserende, der er hegnet ude. Foto: Jens Thaysen
Fontæne-skulptur i Park Allé skal renoveres. Så længe det står på, skal den hegnes inde, så ingen kan skade den.

AARHUS: Hvad hulen sker der lige i Park Allé?

Har Agnete og Havmanden planer om at stikke af og slå sig ned i Skanderborg, siden de er blevet forsvarligt hegnet inde?

Nej. Tværtimod kan man sige, at det omvendte er tilfældet. Det er forbipasserende på Park Allé, der skal hegnes ude fra skulpturen.

Teamleder Henrik Kjærsgaard i afdelingen Bygning i Aarhus Kommune fortæller, at skulpturen skal gennemgå en fire-fem uger lang renovering, der begynder på mandag.

Annonce

Fyrretoppe

Om vinteren, når fontænen frostsikres ved at tømme den for vand, fyldes den op med fyrretoppe, som er ubehagelige at træde på.

- Det sker for at forhindre folk i at gå ind i fontænen, hvor de måske kan finde på at forsøge at vælte skulpturen eller på anden måde gøre skade på den, forklarer Henrik Kjærsgaard.

Og når renoveringen går i gang må fyrretoppene væk, så håndværkerne kan komme til.

Derfor indhegningen, så Agnete og Havmanden i renoveringsperioden er lige så hærværkssikret, som når fontænen er fyldt med gran.

Johannes C. Bjergs skulptur fra 1941 skal blandt andet have skiftet lamper og rør. Desuden er der nogle fuger, der skal fuges op.

Og hvis nogle har glemt, hvem Agnete og Havmanden egentlig er, kan vi fortælle, at der er tale om en folkevise om Agnete, der falder for en havmand og tilbringer otte år sammen med ham på havets bund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Politisk flertal vil fjerne minister fra forhandlinger om hjælpepakke til kulturlivet

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce