Annonce
Aarhus

Derfor kører letbanen ikke: De sidste små-opgaver skal løses

Gennem de sidste mere end to måneder har Aarhus vænnet sig til synet af tomme letbanetog, der kører frem og tilbage. Mandag og tirsdag bliver togene i remisen. Foto: Scanpix

Mandag og tirsdag bliver letbanens tog i remisen. Der er nemlig en række mindre opgaver, der skal løses, inden letbanen kører med passagerer.

AARHUS: Siden 23. september har Aarhus Letbane kørt op og ned ad Randersvej, Nørrebrogade og resten af strækningen mellem Aarhus H og universitetshospitalet i Skejby.

Den har fulgt sin køreplan, men uden passagerer, for det vil Trafikstyrelsen ikke give tilladelse til.

Nu er letbanen holdt op med at køre. Mandag og tirsdag holder togene stille i remisen.

Årsagen er, at Aarhus Letbane forventer, at den meget snart kan tage passagerer ombord.

- Der er en række små-opgaver, vi skal have løst. Og det skal ske, inden vi går i drift. Da kan vi jo ikke holde stille, siger letbanens kommunikationschef, Jens Velling.

Annonce

Tre måneder forsinket

Tirsdag, 12. december, afleverer Aarhus Letbane de sidste dokumenter til Trafikstyrelsen, der skal bruge nogle dage til at læse dem igennem.

Og hvis styrelsen er tilfreds med indholdet og godkender letbanen, så den må køre med passagerer, kan det, ifølge Jens Velling, ske enten i slutningen af uge 50 eller i begyndelsen af uge 51.

Endelig, kan man sige. For i så fald vil letbanen være næsten tre måneder forsinket.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce