Annonce
Debat

Derfor sender vi fregat og fly østpå: Gode venner hjælper hinanden, når man er udsat for trusler

"En fregat og fire F16-fly lyder måske ikke af meget, men de er både et stærkt og solidt bidrag. Flyene hjælper balterne i deres afværgeberedskab, og fregatten har en lang række anvendelsesmuligheder, der ligeledes er efterspurgt", skriver Michael Aastrup Jensen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Lad mig starte med at slå fast, at Danmarks sikkerheds- og udenrigspolitik er forankret i Nato. Når vores allierede beder om et bidrag, forventes det, at vi bakker hinanden op.

Som en forsvarsalliance er det naturligt, at medlemmerne sender bidrag rundt alt efter, hvor truslen er størst. Derfor sender Danmark nu en fregat og F16-fly til Baltikum.

Den tilspidsede situation i Ukraine, hvor Rusland står som aggressor, truer sikkerhed og stabiliteten i Østeuropa. For selvom Ukraine måske ikke er medlemsland af Nato, så er de baltiske lande, og de kigger på udviklingen i Ukraine med stor frygt.

Annonce

Den aggressive russiske udenrigspolitik, der flere gange de sidste 20 år har udfoldet sig i Georgien og på Krim-halvøen, er fortsat en trussel for ikke bare Ukraine, men også for de baltiske lande.

Det er afgørende, at Danmark ikke kun i ord, men også i handling viser, at vi fortsat er en engageret og aktivistisk nation i vores udenrigspolitik.

Rusland har 100.000 soldater opmarcheret ved grænsen til Ukraine. Det er et udtryk for, at man ønsker at destabilisere regionen. Samtidig har Rusland været ude og hævde, at lande som Finland, Ukraine og Sverige ikke skal med i Nato, da det vil være en rød linje for russerne.

Landene skal af indlysende grunde selv vælge, hvilke forsvars- og sikkerhedspolitiske alliancer de ønsker at være en del af. Det er på en og samme måde både absurd og forunderligt, at Rusland mener at skulle diktere nabolandenes alliancepartnere.

Vi støtter de baltiske lande, fordi de efter mange års trældom i Sovjetunionen endelig blev frie efter kollapset. Deres frihed skal vi stå vagt om, og vi skal bakke dem op, når de bliver truet på deres sikkerhed.

En fregat og fire F16-fly lyder måske ikke af meget, men de er både et stærkt og solidt bidrag. Flyene hjælper balterne i deres afværgeberedskab, og fregatten har en lang række anvendelsesmuligheder, der ligeledes er efterspurgt.

Det er afgørende, at Danmark ikke kun i ord, men også i handling viser, at vi fortsat er en engageret og aktivistisk nation i vores udenrigspolitik.Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Debat

Vi gør det globale klima en bjørnetjeneste: De mest klimavenlige grise og køer er de danske

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce