Annonce
Aarhus

Derfor stod 9.000 husstande uden strøm: En historisk kortslutning bag eksplosion

Transformerstationen blev nærmest jævnet med jorden og murbrokker fløj langt væk. Det er endnu ikke besluttet, om stationen helt skal rives ned og genopbygges - eller om der skal ske en renovering. Foto: Ravn
Det er ikke tidligere sket, at en kortslutning i en transformerstation i Østjylland har forårsaget så meget skade. Men det skete onsdag i Tranbjerg, da taget rejste sig og en mur væltede.

TRANBJERG: Skaderne var enorme efter eksplosionen i en transformerstation, som onsdag i den forgangne uge betød, at næsten 9.000 hussstande i Tranbjerg stod uden strøm og dermed et varmt morgenbad.

Netselskabet Dinel var dog hurtigt til at få genetableret forsyningen, så kundernes gener kun strakte sig frem til tidligt på formiddagen.

Dinel er ejet af forbrugerne

  • Dinel er et forbrugerejet netselskab, ejet af AURA a.m.b.a.
  • Dinel har ansvaret for drift, udbygning og vedligehold af elnettet i forsyningsområdet, der dækker mere end 109.000 kunder i Østjylland fra Hinnerup i nord, Ry i vest, Horsens Fjord i syd, Hou i øst samt det sydlige og vestlige Aarhus.
  • Dinel har ca. 5.000 km elkabler, 29 stk 60/10 kV transformerstationer, knap 2.600 10/0,4 kV netstationer, der leverer strømmen ud til kabelskabene. Selskabet tæller godt 33.000 kabelskabe, og der er mere end 109.000 elmålere hos kunderne.
  • Dinel havde i 2020 en af Danmarks højeste leveringssikkerheder – 99,998 % af tiden var der strøm i kontakten

Selskabet har haft en gennemgang af hændelsesforløbet den famøse onsdag, hvor transformerstation Hasselager, som den kaldes, på Børupvej faldt ud på grund af kortslutning. Dele af bygningens væg og tag brød efterfølgende brød sammen.

Annonce


Det er første gang, at sådan en fejl sker i vores område. Vi foretager løbende risikovurderinger for at undgå netop sådanne ulykker.

Claus Blem, kommunikationschef


Gennemgangen viser, at en såkaldt "60 kV adskiller" fejlede, som det hedder i det sprog. Fejlen forårsagede en kortslutning, der medførte en eksplosion, hvorefter tag og vægge bristede.

- Gennemgangen viser endvidere, at hele transformerstationen er blevet efterset og vedligeholdt i henhold til de rutiner og processer, som leverandøren anbefaler, siger kommunikationschef Claus Blem fra selskabet.

Nærmest som et lyn

Når der kommer en kortslutning, springer strømmen fra et punkt til et andet. Der bliver dannet en lysbue – det kan sammenlignes med et lyn - og dermed kommer der et overtryk i bygningen.

- Det er første gang, at sådan en fejl sker i vores område. Vi foretager løbende risikovurderinger for at undgå netop sådanne ulykker. Der vil kunne forekomme fejl i vores system, som ikke kan forudses. Og det er den her et eksempel på, siger kommunikationschefen.

Det er endnu ikke besluttet, hvad der nøjagtig skal ske med den totalskadede transformerstation - om den skal renoveres eller genopbygges fra grunden. Der er dog ingen problemer med strømmen for kunderne, som er dækket ind fra en anden station.

Annonce

Sikkerhed omkring stationerne

Kommunikationschefen siger, at der er store kræfter på spil med stærkstrømmen i en transformerstation. Derfor er alle selskabets stationer overvågede og placeret med fornuftig afstand til beboelsesområder. Akkurat som den på Børupvej.

- Vi har 29 transformerstationer af den her slags 60/10 kV (fra en høj spænding til en lavere spænding), og der er rigtig mange kritiske komponenter og kritiske anlæg på hver enkel transformerstation, siger Claus Blem.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Navne

85 år: Sølvholdets angriber blev professionel

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Annonce