Annonce
Livsstil

Design: Den spanske stol får en ny farve i fødselsdagsgave

Den grønne farve kommer fra Børge Mogensen-arkivet, da det var en af hans mest brugte farver i indretningen i 1950?erne. Nu er den genoplivet på en jubilæumsudgave af hans spanske stol. Foto: Fredericia Furniture

Børge Mogensens maurisk-inspirerede lænestol fylder 60 i år. Producenten Fredericia Furniture fejrer det med at give stolen en ny olivengrøn farve.

Han var lige midt i - og alligevel lidt udenfor - da de danske møbler under begrebet "Danish Modern" blev hypet i det, der virkede som hele verden. Som elev af den danske designtraditions grundlægger Kaare Klint, og som underviser på kunstakademiets arkitektlinje befandt Børge Mogensen sig midt i eliten af danske designere. Og han var bestemt en af dem.

Men mens Finn Juhl, Wegner og Wanscher tegnede organiske møbler, som det store amerikanske marked var vild med, arbejdede Børge Mogensen sig en anden vej. Rene linjer, stringent form og perfekte vinkler kendetegner snedkeren og arkitektens design. Som hans læremester Kaare Klint arbejdede han systematisk med opmåling af møbeltyper og menneskekroppe, og som Klint før ham arbejdede han gerne videre med andres idéer. For hvis historien havde bevist, at en stol var holdbar og brugbar, var den et godt udgangspunkt for at skabe den perfekte stol.

Det er også sådan, at Den spanske stol blev til. Selve navnet refererer til de møbler, der har været stærk inspiration for Børge Mogensens design. På en familietur til Andalusien stødte Børge Mogensen på de lave stole med brede, flade armlæn. Og på den måde blev spansk og maurisk kulturhistorie til en del af en dansk designklassiker i egetræ.

I 1958 præsenterede Børge Mogensen sin spanske stol med et sæde af kernelæder, der nærmest var spændt ud som en saddel, på Snedkerlaugets Møbeludstilling.

Stolen udmærker sig med de karakteristiske brede armlæn, der nærmest udgør et sidebord i sig selv, det stive, knirkende læder, der med tid og brug bliver blødt, og det kompromisløse håndværk, som det er at lave sådan en stol helt uden brug af skruer.

Annonce
Arkitekten og snedkeren Børge Mogensen fandt inspiration til sine design i den amerikanske shaker-tradition, i den engelske Windsor-stol og i Andalusien, hvorfra han kom hjem med idéen til Den spanske stol. Det er 60 år siden. Foto: Fredericia Furniture

En af de bedste

En af arkitektens bedste, kalder hans søn Thomas Mogensen Den spanske stol i sin biografi "Et fuldt møbleret liv. En bog om Børge Mogensen". Og barnebarnet Rasmus Mogensen har også et særligt forhold til sin farfars læder-lænestol.

- Den spanske stol vækker utrolig mange gode minder både fra mit eget hjem, men også fra utallige besøg hjemme hos min farmor. Her har Den spanske stol altid stået, og hver gang jeg sad i den, tænkte jeg på Børge, hans høje idealer, og hvor vigtigt det var for ham at glæde andre med sine værker. Udover at være smuk og anderledes end mange andre stole er den nemlig også utrolig komfortabel og praktisk - glasset med æblemost og en lille tallerken med lidt lækkert fandt altid plads på armlænet, siger han i et interview til Fredericia Furniture.

De første udgaver af Den spanske stol var håndlavede af snedkermester Erhard Rasmussen, men stolen kom hurtigt i industriel produktion hos Fredericia Stolefabrik, som Børge Mogensen havde et tæt samarbejde med fra 1955 og frem til hans død 1972. Under det mere moderne navn Fredericia Furniture producerer stolefabrikken stadig Den spanske stol, og som så mange andre tidligere design-ikoner er den undertiden blev frisket op med nye farver. Den findes endda også en dramatisk sortlakeret udgave, der er modstandsdygtig over for børn og væltede glas.

I anledning af 60-årsfødselsdagen for Børge Mogensens maurisk-inspirerede egetræsstol har fabrikken kigget tilbage på Børge Mogensens egen farveskala og udvalgt en af designerens egne yndlingsnuancer af olivengrøn til lædersædet og -ryggen. Sammen med det lyse, sæbebehandlede egetræ giver det en harmonisk, moderne, nordisk stol.

Den spanske stol i 60 års-jubilæumsudgaven sælges i et begrænset tidsrum frem til 31. december 2018. Den vejledende udsalgspris er 31.050 kroner.

Siddehøjden er lav i Den spanske stol, som det også er tilfældet med flere andre af Børge Mogensens designerstole. Foto: Fredericia Furniture
Arkitekten og snedkeren Børge Mogensen fandt inspiration til sine design i den amerikanske shaker-tradition, i den engelske Windsor-stol og i Andalusien, hvorfra han kom hjem med idéen til Den spanske stol. Det er 60 år siden. Foto: Fredericia Furniture
- Hans perfektionistiske besættelse af et enkelt helhedsudtryk, de små detaljer, de perfekt udtænkte vinkler etc. både drev og udmattede ham.  Dette dybtliggende behov for absolut enkelthed og en ide om at skabe det perfekte. Jeg er ret sikker på, at denne ihærdige søgen efter noget, som dybest set ikke eksisterer her på jorden, har været en medvirkende faktor til min farfars frustration og vildskab, siger Rasmus Mogensen om sin farfar Børge Mogensen. Foto: Fredericia Furniture
Den spanske stol i 60 års-jubilæumsudgaven sælges i et begrænset tidsrum frem til 31. december 2018. Den vejledende udsalgspris er 31.050 kroner. Foto: Fredericia Furniture
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Sport

De røde lamper tændes før basketgyser: Bears har kniven for struben i Europa

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce